ХРУПКАВИ СКАРИДИ

ХРУПКАВИ СКАРИДИ

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

500 гр сурови опашки от скариди (размер 16/20)

1 яйце

40 гр картофено нишесте

4 големи скилидки чесън

150 гр лук

200 мл слънчогледово олио

сол и бял пипер

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 

Премахнете обвивката на скаридите, като внимавате да запазите опашките и премахнете по гърба на скаридата надлъжно вената. Изплакнете скаридите и след това избършете с хартиени кърпи, така че те са напълно сухи. В голяма тенджера или фритюрник, загрейте слънчогледовото масло.

 

Междувременно, сложи скаридите в купа с разбитото яйце. Изсипете картофеното нишесте, така че всеки скариди да са добре панирани. Когато олиото е горещо, поставете скариди една по една, така че те да не се доближават. Когато те са златисто кафяви (бъдете внимателни, готвенето е много бързо), ги извадете върху хартиени кърпи.

 

Изсипете в тиган с масло да се запържи ситно нарязания чесън. Когато той започне да покафенява, добавете нарязания на ситно лук, а след това запържените скариди и сотирайте 3 минути. Добавете сол и черен пипер и добавете нарязания на ситно лук.

 

Сервирайте веднага скаридите с тайландски ориз или паста. Можете да се придружи всичко с един прост сос, направен с лимонов сок, нарязан чесън, лук, сол и черен пипер.