ДОКУМЕНТИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ И ИЗДАВАНЕ НА СТОКИ В ЗХР

Документи за получаване и издаване на стоки.

Доставката на стоки е икономически процес. Включва три момента: покупка, транспортиране и приемане на стоките от МОЛ на склада. Покупката е стопанско-правен акт.
Транспортирането представлява довеждане на стоката до купувача. Приемането на стоки от МОЛ в склада включва: операциите по проверка на получената стока, по качество, количество, опаковка и др. от придружения документ данни приемане от длъжностното лице и подреждане в склада.

5.1. Доставката на стоки се отразява чрез редица документи.
● Фактура – данъчна и опростена
* данъчна фактура се съставя, когато издателят на документа е регистриран по ЗДДС, като на отделен ред се включва ДДС.
* опростена фактура се съставя, когато издателят на документа не е регистриран по ЗДДС и в стойността на услугата или стоката не се начислява ДДС на отделен ред, а същия се включва в общата стойност
Във фактурата се описва извършената услуга и стойността, или доставената стока – вид, количество, единична цена и стойност – цифром и словом. Вписват се наименованието на организацията получател, МОЛ, БУЛСТАТ, адрес, банкова сметка, код и наименованието на банката, подписи и печат. Задължително се упоменава как ще се извърши плащането на услугата – в брой или с платежно нареждане.
Фактурите се изготвят от счетоводител или касиер в деня на продажбата на стоката или услугата. Подписват се от упълномощен представител, който е отговорник за сделката. Фактурите се представят в счетоводството в същия ден за осчетоводяване и не по късно от първо число на следващия месец. Фактурите за покупки се предават в счетоводството от лицето, извършило покупката, но не по-късно от два работни дни.
Фактурата има специфични реквизити които трябва да бъдат попълнени с български букви, арабски цифри и без поправка върху тях. При доставката на стоки в склада фактурата не е достатъчен документ, който да задължи МОЛ на склада

● Стокова разписка
Първичният документ който задължава МОЛ на склада е стоковата разписка или складова разписка. Тя служи за заприходяване на постъпилите стоки и напитки в кухнята, бюфета.
* стокова разписка при централизирана доставка. Отнася се за стоки, които се получават в ЗХ, пряко от доставчика. Най-често това са месо, мляко, млечни продукти и др. Количеството и доставената цел на стоките се записват от доставчика. Стоковата разписка придружава фактурата. * стокова разписка при вътрешна доставка на стоки. Отнася се за стоки, доставени от складовете на предприятието. Изготвя се от изпращача на стоките.
* стоковата разписка за получените стоки от приобектовия склад. Попълва се от началника на склада и се предава заедно със стоката на главния готвач, бюфетчика. Съставя се когато трябва да се задължи МОЛ за постъпили в склада ценности. Съставя се в 2 екземпляра – един към фактурата /за счетоводството/ и един за МОЛ. Складовата разписка трябва да има пореден номер и дата, месец и година на постъпване в склада. Попълва се името на доставчика и адреса, номер фактура, дата, месец, година и адрес на доставчика на стоката и услугата, склада, в който е постъпила стоката. Описва се наименованието , мярка, количество, единична цена, стойност, трите имена и подписи на предал и приел.

● Искане /заповед/ – за отпускане на хранителни продукти от склад
На искането се попълват следните реквизити: номер по ред, наименование, вид, качество, размер и опаковка на хранителните продукти, мярка, количество – поискано и отпуснато – цифром и словом, на изпълнител – подпис на МОЛ. Комисия приема продуктите за кухнята – подпис на двама члена. Искането се изработва в два екземпляра Бланките се събират от калкулант и се прави калкулация.