Малки тайни в готвенето

Малки тайни в готвенето

Кюфтетата стават по-сочни и меки, ако хлябът, който се прибавя в сместа за приготвянето им, не се изтисква напълно от млякото или водата, в които е бил потопен.

Омлетите стават по-пухкави и по-вкусни, ако яйцата, преди да се прибавят към мазнината, се разбият с прясно мляко или вода (по 1 супена лъжица на яйце). Пържените яйца са по-вкусни, по-хранителни и с по-приятен външен вид, ако са поръсени със ситно нарязан лук или магданоз. Яйцата изпържени на слаб огън, са по-вкусни от яйцата изпържени на силен.

Ястията приготвени с брашно и мляко, както и яхниите и мусаките, загарят лесно. Такива ястия трябва да се варят на умерен огън. Изобщо ястията губят от вкуса си, когато се варят на силен огън.

Преваряването или препържването на продуктите е нежелателно. Продължителната топлинна обработка разваля вкуса и външния вид на храната и намалява нейната хранителност.

Щипка захар прибавена към зеленчук, който се вари, подобрява вкуса му.

Горещите ястия се поднасят в затоплени чинии, а студените в студени чинии. Това запазва добрия вкус на ястието. Не бива да се поднася нито много студена, нито много топла храна. Еднакво губят своя вкус както студените пържени меса, така и горещите котлети. Ястия с картофи, спанак, зеле, леща, макар и постни, се поднасят топли. Когато се консумират студени, те са мъчносмилаеми.