ТАПАС КУХНЯ

            ТАПАС КУХНЯ

         Една от любимите кулинарни испански традиции е сервирането на малки хапки удоволствие тапас. Извън Испания ги наричат  тапас, но испанците правят разлика между тях – пинчос са хапки на клечка, а тапас – не. Думата”пинчос” идва от pincho – клечка за зъби, която преминава през хапката и я предпазва от разпадане, а  “тапас” – от tapa – похлупак или мезе към аперитива.

           В многобройните барове в Испания, заедно с чашата сангрия или вино и бира, изпити на бара, може да опитате най-разнообразни по вкус мезета. Чиниите с тапас и пинчос стоят на бара и всеки посетител може да вземе колкото си иска от тях. Всичко е на една хапка – наситен вкус на разнообразни продукти и цветове – хлебче, морски дарове, маслинки, шунка, салам, тиквичка, патладжан, наденичка, сирене, люта чушка и др.

          Най-вероятно обаче традицията да се сервират хапки е възникнала във връзка с навика chiquiteo – пийване на малки чаши вино от бар на бар, на крак с приятели. Собствениците на тези заведения хитро предлагали мезе към виното – херинга, паламуд, сардини и аншоа в големи тави, както и малки чинийки с маслини, чушчици, парченца солена риба, все разядки, които усилвали жаждата и така увеличавали оборота.

               Разнообразието на тези малки блаженства е огромно. Можете да се опитат всякакви вариации на мезета, които зависят главно от кулинарните особености на района, в който се поднасят. В някои от провинциите тапас преминават от крокети и сандвичи през панирани рулца от калмари с дъх на море, до испанска тортиля и панирани чушки. Едни от най-любимите тапаси са  панирани калмари, маринован артишок и скарида с чесън.

2 Comments on ТАПАС КУХНЯ

  1. Here is a straight very vital article. I like it! I recommend it to my friends. Write more of this!

  2. I will immediately clutch your rss as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please let me recognise in order that I could subscribe. Thanks.

Comments are closed.