ШОКОЛАДОВИ КОЛЕДНИ ЧАШКИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За 12 шоколадови купи:

300 гр тъмен шоколад

12 бр хартиени капсули

За шоколадовия крем:

2 листа желатин

125 мл прясно мляко

5 гр разтворимо кафе

2 яйчни жълтъка

60 гр захар

100 гр тъмен шоколад

125 мл много студена сметана

За карамелизирани ядки:

12 орехови ядки

20 гр кафява захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Направете шоколадови кутии: Разтопете триста грама шоколад в купата, на водна баня. Намажете дъното и страните на хартиените капсули с разтопен шоколад, като използвате четка. Оставете го да се втвърди за няколко минути в хладилника. Повторете тези операции, докато шоколадовият слой има нормална дебелина от около 2 милиметра. След това нека се втвърди в хладилника в продължение на два часа.

Внимателно отлепете капсулите хартия, като внимавате да не натрошите шоколада.

Направете шоколадовия крем: поставете желатиновите листа да се накиснат в студена вода в продължение на 10 минути. Изсипете млякото в тенджера. Добавете разтворимо кафе и го загрейте до кипене.

В купа разбийте яйчените жълтъци с пудра захар, докато сместа стане бяла. Изсипете врящото мляко, докато разбивате. Поставете всичко обратно в тенджерата и го загрейте, докато се хомогенизира, без да кипне. Изцедете желатина и го добавете към сместа докато е топла.

Разтопете нарязания шоколад в топла водна баня. Когато шоколадът се разтопи напълно, оставете го да се охлади и го добавете към сместа от яйчен жълтък и мляко.

Разбъркайте студената сметана с електрически миксер, докато не се удвои. Разбъркайте с шоколадовата смес.

Разпределете в шоколадовите кутии. Поставете минимум 2 часа в хладилника.

За карамелизирани ядки: препечете раздробените ядки в тенджера в продължение на 2 минути. Добавете захарта и ги оставете да се карамелизират, като се разбъркват непрекъснато. Оставете ги да се охладят на хартия за пергамент.

Когато сервирате, украсете шоколадовите кутии с карамелизирани ядки.