МЕДАЛЬОНИ С ВИНЕН СОС И ПОЛЕНТА, ГЪБИ И ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ

МЕДАЛЬОНИ С ВИНЕН СОС И ПОЛЕНТА, ГЪБИ И ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за 4 души:

За гарнитурата:

400 гр червено зеле

1 кг полента

200 гр сезонни гъби

1 скилидка чесън

20 гр фино нарязан магданоз

40 мл зехтин

10 мл ябълков оцет

10 гр сол

За месото:

8 бр медальона телешко бонфиле по 70 грама всеки

30 мл зехтин

50 гр масло

30 мл червено вино

телешки бульон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Подготовкана полентата: доведете около 2 литра вода до кипене, и във врящата вода добавете сол. Изсипете полентата и разбъркайте бързо с дървена лъжица. Намалете топлината и продължете да готвите за около 40 минути, като продължавате да разбърквате. Когато е готова, изсипете я на дървена дъска за рязане илив тава за печене.

Нарежете ситно червено зеле и овкусете с ябълков оцет, сол и черен пипер. Оставете го да си почине.

В тенджера се загрява малко зехтин  и малко парченце масло с чесън и се прибавят гъбите, нарязани на филийки. Задушете за няколко минути, докато са готови. Добавете ситно нарязания магданоз и ги оставете за още няколко минути.

За месото:

Загрейте маслото в тиган и подредете медальони. Оставете ги да покафенеят на доста висока температура за около три минути от всяка страна.

Извадете месото от топлината и го увийте в алуминиева хартия, след което го оставете да си почине.

В тигана, където ще остане маслото, добавете червено вино и го оставете да се сгъсти, добавете бульон от месо и парче масло, докато стане кремообразно.

Когато това е с правилната консистенция, добавете отново месото, като го оставяте да се задушава и усвоява част от соса.

Презентиране:

Сервира се в голяма чиния, където се поставя парче от полента, гъби и червено зеле, от една страна, и медальони, от друга страна, и се прибавя соса.