ЧЕШКА КУХНЯ

ЧЕШКА КУХНЯ

ХАРАКТЕРИСТИКА

Чешката и словашката кухня имат своеобразен характер. Най-предпочитано е свинското месо и продукти от преработката им –шунка и колбаси. Национално ястие е известното свинско печено в комбинация с тестени кнедлики и зеле. От говеждо месо най-често се приготвя ростбиф със сметана и различни видове гулаш. По различен начин се приготвя и известната пражка шунка. Твърде често в чешката и словашката кухня намираме специалитетите от дивеч, например сърна със сметана или вино, фазан със сланина, див заек с лук и др. От рибите най-обичан е шаранът; вкусният „тржебонски шаран“ е добре известен в чужбина. Шаранът най-често се поднася пържен с картофена салата, по-рядко печен с различни подправки или сосове. Деликатес са различно приготвяните пъстърва и щука. Супите най-често са представени от говежди бульони с кнедлики от черен дроб, картофена супа. Специалитет в Южна Чехия е супата „кулайда„, а в източните части на Словакия – фасул-чорбата с пушено месо или колбаси. Като гарнитура най-често се поднасят тестени и картофени кнедлики, а в Словакия – и галушки. Консумацията на зеленчуци в чешката и словашката кухня все още не достига количеството, препоръчвано от здравните работници. От зеленчуците най-предпочитани са марулите, краставиците, зелето, доматите, карфиолът и чушките. Зелето най-често се поднася задушено, а карфиолът – пържен. От подправките най-често използувани са черният пипер, червеният пипер, кимионът, индийското орехче и канелата. Използват много майонеза и сметана. Чешката и словашката кухня са известни със своите тестени ястия, които се приготвят и като основно ястие в множество варианти. Често се правят палачинки и главно кнедлики със сливи или други плодове. Приготвят се от различни теста. Почети няма аламинути на скара и ястия с агнешко месо.

Студени ястия – майонезени салати с месо, пиле, риба и  варени зеленчуци, желирани меса, език, колбаси, яйца.

Топли предястия- омлети със сирене, кашкавал, гъби, карфиол и пастети. Зеленчуците се предлагат като гарнитури.

Супи – консумират се  студени бульони с притурки от кнедли и макаронени изделия. Супи от зеленчуци, гъби, месо, птица и риби. Предлагат се супи с течна част от бира и сладки супи.

Основни ястия- от месо, субпродукти, пържена риба, варени и печени меса със сосове и гарнитури. Съставките се смесват преди сервиране. Гарнитури от тестени изделия с мая, галушки, картофи, и салати. Сосовете са от гъби, чесън, хрян, кисели краставички и др.

Десерти – тестени изделия с мая (сладки кнедли, бухти, завиви), желирани, плодови, сладолед, дребни сладки от медено песто.