ТЕХНОЛОГИЯ НА ТОПЛИ ПРЕДЯСТИЯ ОТ РИБА И ДРУГИ ПРОДУКТИ ОТ МОРЕТО

ТОПЛИ ПРЕДЯСТИЯ ОТ РИБА И ДРУГИ ПРОДУКТИ ОТ МОРЕТО

Използва се варена, пържена, печена и задушена риба- със студени и топли сосове и лимон.

варена риба – цели или на порционни парчета. Вари се в подсолена вода с подправки и ароматни корени. Преди гарниране се залива с масло или подходящ топъл сос.

задушена риба – предварително приготвена риба с масло, бяло вино и подправки и с фолио се задушава. Може да се прибавят и гъби и сметана, както и подходящ топъл сос.

пържена риба - натурална и панирана. Натурална рибата се приготвя с лимонов сок, сол и черен пипер, панира се в брашно и се пържи. Поднася се с лимон и гарнитура от картофи, може и със сос с чесън и оцет и орехи. Панираната риба се панира в белтък и брашно, галета и яйца , брашно яйца и галета , масло и хлебни трохи, рядко тесто, както и в паста патафри (риба Орли). Пържи се във фритюра и се поднася с гарнитура или сос.

печена риба – на скара, на фурна, на шиш, в пергаментова хартия и в тесто. Преди гарниране се залива с масло или подходящ топъл сос.

нерибни продукти - най–много се използват варени раци (във вода, вино, бира), задушени или панирани миди, панирани или задушени калмари и др.