ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЗАВЕДЕНИЯТА ЗА ХРАНЕНЕ И РАЗВЛЕЧЕНИЯ

Заведението за хранене представлява самостоятелна функционална единица, в която се осъществяват производство, реализация и потребление на кулинарна продукция и на други хранително-вкусови стоки. В различните видове заведения може да се осъществяват и трите дейности (както е в повечето видове заведения) или някои от тях – производство и реализация (кулинарни цехове, централни кухни и др.); реализация и потребление (сладкарници, бюфети).

Ресторант (restaurant). Това е най-популярното заведение. В него се предлагат предимно собствена кухненска продукция, безалкохолни и алкохолни напитки, а в някои случаи и собствена сладкарска продукция, тестени и други изделия. Има условия за хранене, почивка и развлечение. В менюто са включени обикновено ястия с по-сложна технология, като се отделя внимание на външния им вид и на начина на поднасяне.

Ресторантите се категоризират от 1 до 5 звезди. В ресторантите от висока категория се приготвя и се предлага богат асортимент от висококачествени и красиво оформени ястия, собствено производство на сладкарска продукция, наши и вносни безалкохолни и алкохолни напитки. Входният възел включва просторно и богато обзаведено фоайе с тоалетен възел и с гардероб, а в някои случаи и с бар-бюфет. Търговската зала е с разнообразен интериор, луксозно обзаведена, осигуряваща спокойствие и уют; снабдена с климатична инсталация и при-точно-нагнетателна вентилация; с маси за двама и четири души и с по-големи кръгли маси за 6, 8 и повече.

Ресторантите може да бъдат традиционни (класически) и специализирани. Традиционните ресторанти предлагат разнообразно меню и напитки, докато специализираните ограничават или насочват менюто си в определен асортимент, т.е. предлагат специализирано меню и съответни условия за консумацията му. Така са се обособили рибни ресторанти, ресторанти за пилета „пиле-грил“, за дивеч (ловджийски), за морски деликатеси, вегетариански, диетични, грил-ресторанти, а на базата на предлаганата в тях национална кухня – китайски, мексикански, унгарски, индийски, италиански, френски и т.н. Организират се и тематични или атракционни ресторанти, като воденици, кошари, шатри, колиби, фрегати, изби и др., характеризиращи се с подходящ интериор, обзавеждане.

Ресторантите работят с различна форма на сервитьорско обслужване, като има и ресторанти на самообслужване. Степента на квалификация на сервитьорите зависи от категорията на заведението. При висококатегорийните заведения сервитьорите трябва да имат много добра професионална и езикова квалификация, приятен външен вид, да притежават висок интелект и да се назначават с конкурс или със специални препоръки.

Национални битови заведения. Това са специализирани, тематични ресторанти, подчинени на определена идея, с национално-битови елементи. Имат своеобразни български мотиви в интериора, в униформеното облекло, в обзавеждането със съдове и с инвентар. В тези заведения се приготвя определен асортимент ястия от националната кухня и се предлагат разнообразни вина, ракии и безалкохолни напитки. Обслужването е със сервитьори. Изграждат се в големите градове, в старинните селища, курортните комплекси, в горски и планински местности. Оформят се като механи, странноприемници, ханчета, изби, воденици и др. Препоръчва се търговската зала да не е с повече от 100 места. Оформят се кътове с по 10-40 места. През 70-те години тези заведения бяха много популярни и търсени предимно от чужденци. Такива частни заведения може да се организират при наличие на съответни дадености – старинни къщи или други подходящи обекти, които да се преустроят; места с интензивен поток от чуждестранни туристи; стари изби, ханове и др. Идеята за тях трябва да се отрази върху интериора, кухнята, обзавеждането и обслужването. Сега (Наредба 2003) такива заведения са отнесени към „ресторант с национална кухня“ или „атракционно-тематичен ресторант“.

Процедура за категоризиране се открива след подаване на заявление, придружено с всички изискуеми документи, посочени в наредбата за категоризиране от лицето, което извършва или ще извършва ресторантьорство или хотелиерство. Издава се временно удостоверение за открита процедура за категоризиране, което се поставя на видно място в обекта. Категорията на туристическия обект се определя на база съответствие с минималните задължителни изисквания за изграждане, обзавеждане и оборудване, обслужване, предлагани услуги, професионална и езикова квалификация на персонала – всички посочени в наредбата за категоризиране.

Не подлежат на категоризиране заведения за хранене и развлечения, разположени в учебни и здравни заведения, ведомства и предприятия, предназначени за ползване само от лица, числящи се към тях, както и бюфети, павилиони, каравани, баничарници и мекичарници с капацитет до 12 места за сядане. (Наредба за категоризиране на туристически обекти, 2003).

На категоризираните обекти се издава категорийна символика в зависимост от техния вид, включваща удостоверение и табела, които се поставят на видно място в обекта. Надписите за вида, наименованието и категорията на туристическите обекти не трябва да въвеждат в заблуждение туриста.

Министърът на икономиката по предложение на Централната експертна комисия по лицензиране и категоризиране определя категории три до пет звезди на самостоятелните заведения за хранене и развлечения, както и на тези, прилежащи към средствата за подслон (категории две до пет звезди) и към местата за настаняване (три до пет звезди), с изключение на семейни хотели, пансиони, къщи и самостоятелни стаи.

ВИДИВЕ ЗАВЕДЕНИЯ (категория, брой звезди)

Ресторанти

Общодостъпни заведения за хранене и развлечения, в които се предлагат кухненска и сладкарска продукция, алкохолни и безалкохолни напитки. Ресторантите могат да бъдат: класически и специализирани.

Класически (1  до 5 звезди)

Предлагат широк и разнообразен асортимент от висококачествена кухненска продукция, сладкарска продукция, десерти, плодове, специалитети, ястия, тестени изделия, безалкохолни и алкохолни напитки и създават условия за хранене и развлечения; обслужването на клиентите е с квалифицирани сервитьори с използване на специални форми на сервиране.

Специализирани (1 до 5 звезди)

Асортиментът се базира на даден основен продукт – риба, дивеч, птици. Специализирани ресторанти могат да бъдат вегетариански, диетични, барбекю, брасери, грил и др. Същевременно се предлага и съпровождащ асортимент от тестени и сладкарски изделия и ограничен асортимент от безалкохолни и алкохолни напитки, в зависимост от характера на предлаганите ястия. Някои обекти могат да бъдат и тематични ресторанти с персонал, съчетаващ качествата на сервитьор и аниматор. Към тези заведения спадат и клуб-ресторантите за клиенти с тясно определени интереси.

– асортиментът се базира на даден основен продукт. (brasserie, φρ. „ заводите, в които се произвежда бира и ябълково вино или заведенията, в които се сервират тези питиета; заведения за бързо обслужване „).

Барбекю, грил, скара (1 до 4 звезди)

Ресторант-клуб (2 до 5 звезди)

Ресторанти с национална кухня (1 до 5 звезди)

Ресторанти с българска кухня

Ресторанти с чуждестранна кухня

Атракционно-тематични ресторанти (2 до 4 звезди)

 

II. Заведения за бързо обслужване

Снекбар (1 до 3 звезди)

Бистро (1 до 3 звезди)

Фаст фууд (1 до 3 звезди)

Пицария (1 до 4 звезди)

Закусвалня (1 до 4 звезди)

Кебапчийница, шкембеджийница (1 до 2 звезди)

Баничарница, мекичарница (1 до 2 звезди)

Бюфет, павилион, каравана (1 звезда)

  • асортиментът се базира на печени меса на скара или плоча.
  • обслужва туристи с определени интереси.
  • предлагат предимно българска национална и регионална кухня и напитки – механа, гостилница, странноприемница, битова къща, ханче и др.
  • френска, италианска, китайска, японска и др.; асортиментът се базира на съответните национални кухни и напитки.
  • с характерен архитектурен вътрешен и външен облик, с подходящ асортимент от ястия, напитки и/или артистично-музикална програма (шатри, кошари, колиби, фрегати, пикник и др.).
  • предлагат ограничен типизиран асортимент от кулинарна продукция, десерти, напитки – безалкохолни и алкохолни. Имат висока пропускателна способност. Самообслужването е основна форма на обслужване. Може да се предлага комбинирана форма на обслужване. Заведенията за бързо обслужване могат да бъдат:
  • предлага ограничен асортимент от ястия и специалитети, печени на скара или на плоча, супи, бульони, салати и десерти.
  • предлага по-ограничен асортимент от кулинарна продукция и напитки.
  • предлага сандвичи, бургери, кюфтета, бифтеци, пържени картофи, сосове, салати, десерти, безалкохолни напитки и бира.
  • предлага различни видове пици, спагети, лазаня, макарони, салати, десерти и др., както и алкохолни и безалкохолни напитки.
  • предлага ограничен асортимент от кулинарна продукция, кухненски десерти, безалкохолни напитки и бира.
  • предлага ограничен асортимент от топли и студени закуски, чорби и ястия от субпродукти, кюфтета, кебапчета, карначета, шишчета и др., както и бира и безалкохолни напитки.
  • предлага баници, бюреци, тиквеник, щрудел, мекици, тутманик, милинки, кифли, кроасани и др., както и безалкохолни напитки.

– предлагат ограничен асортимент предимно от готови стоки, студени и топли закуски, тестени и захарни изделия, пиво, безалкохолни напитки и ограничен асортимент алкохолни напитки.

III. Питейни заведения

Кафе-аперитив (1 до 4 звезди)

Бинарна (1 до 4 звезди)

Пивница-кръчма (1 до 2 звезди)

Бирария (1 до 4 звезди)

  • предлага богат асортимент от алкохолни и безалкохолни напитки, закуски, деликатеси, ядки и др.
  • предлага преобладаващо богат асортимент от наливни и бутилирани вина, други алкохолни и безалкохолни напитки, подходяща кухненска продукция и мезета; може да има условия за дегустация.
  • предлага разливни и бутилирани алкохолни и безалкохолни напитки и закуски.
  •  предлага разнообразен асортимент от наливна и бутилирана бира,други алкохолни и безалкохолни напитки, топли и студени закуски.
  • IV. Кафе-сладкарници   
  • Кафе-сладкарница (2 до 5 звезди)                                                                                                        Сладкарница (1 до 4 звезди)                                                                                                                    Сладоледен салон (2 до 4 звезди)                                                                                                                Кафене (1 до 4 звезди)                                                                                                                                      Кафе-клуб (1 до 4 звезди)                                                                                                                              Кафетерия (1 до 3 звезди)                                                                                                                       Чайна (1 до 3 звезди)

–           предлагат сладкарска продукция, сладоледи, закуски, безалкохолни и алкохолни напитки. Кафе-сладкарниците могат да бъдат:

–           предлага богат асортимент от сладкарска продукция, топли и студени закуски, безалкохолни напитки, алкохолни напитки и коктейли.

–           предлага разнообразен асортимент от сладкарска продукция, захарни изделия и безалкохолни напитки.

  • сладкарница с преобладаващ асортимент от разнообразни сладоледи на млечна, фруктова, сметанова и друга основа, сладоледени специалитети, сладоледени торти, пасти, шейкове, айскафе и др.
  • предлага различни видове кафета, алкохолни и безалкохолни напитки, тестени и захарни изделия.
  • заведение за клиенти с определени интереси (интернет, изкуство, игри и др.).
  • предлага разнообразни топли напитки, безалкохолни напитки, закуски, тестени, захарни и шоколадови изделия.
  • предлага топли тонизиращи и слабоалкохолни напитки (чай, бил-кови отвари, кафе, горещ шоколад, какао, грог, пунш, греяни вина и др.) и закуски.
  • -заведение с музикално-артистична програма за клиенти с определени интереси, предлагащо алкохолни и безалкохолни напитки, кухненска и сладкарска продукция и др.
  • заведение с тихо музициране и асортимент, съответстващ на тозк на баровете.                                                                                                                                                                                                                    V.  БАРОВЕ

Бар-конгресен център (3 до 5 звезди)

Бар-спортен център (2 до 5 звезди)

Бар-фоайе (лоби-бар) (1 до 5 звезди)

Дискотека (2 до 4 звезди)

Бар-клуб (2 до 5 звезди)

Пиано-бар (3 до 5 звезди)

Бар-казино (3 до 5 звезди)

Бар-вариете (4 до 5 звезди)

Нощен бар (3 до 5 звезди)

– предлага асортимент, предназначен за обслужване на конгрес-прояви, предлага тонизиращи напитки, сокове,нектари,коктейли и др.

– предлага алкохолни и безалкохолни напитки, коктейли, закуски десерти, ядки и др.; разположен е в непосредствена близост до фоайето на средства за подслон или места за настаняване.

( ит. diskos и theke кутия). Заведение предимно за танцуване с дансинг и плотове в търговската зала, предлагащо асортимент, съобразен с този на баровете, и ограничен брой места за сядане. Откритите дискотеки – да са най-малко на 1 км от средствата за подслог и местата за настаняване; в закритите – задължителна е шумоизолация.

(casino от casa - къща). Заведение за развлечения с игрални зали за ротативки, електронни игри, маси „блек джак“, класическа рулетка, бакара и др. с барово обслужване.

(фр. variete - разнообразие). Луксозно заведение с музикално-артистична програма. (с програма или без програма). Предлага асортимент за барове и е с нощен режим на работа.