ЕВРЕЙСКИ ПРАЗНИЦИ И ТРАДИЦИОННИ ЯСТИЯ

Еврейските празници са специални дни в еврейския календар, които честват основни моменти от еврейската история или важни аспекти на връзка между евреите и Бог.

ШАБАТ

В юдаизма е седмия, последен ден от еврейската седмицата, който е събота. На този ден евреите отбелязват седмия ден от Сътворението, на който според Тората, Бог си е починал след като е сътворил света за шест дни. По тази причина евреите не работят на този ден

Според еврейския календар денят се счита за започнал, когато на небето се появят първите три звезди и съответно отбелязването на Шабат започва в петък вечер и приключва в събота вечер.

Според юдаизма на този ден не трябва да се извършва никаква работа, което включва всякакви съзидателни дейности. Спазването на Шабат е едно от основните задължения на религиозните евреи. Има множество дейности, които според юдаизма са забранени за извършване на Шабат. Обредният хляб Хала е един от задължителните на трапезата Бухнало хлебче с мед . Ето и рецептата .

Необходими продукти:                                                          

1 пакетче суха мая

50 мл топла вода

100 мл хладка вода

10 гр захар

10 гр мед

5 гр сол

1 яйце

10 гр олио

420 гр брашно

1 жълтък

20 мл студена вода

Начин на приготовление

Разтворя маята в топла вода в голяма купа.

Прибавя последователно водата, захарта, меда, солта, яйцето, мазнината и 1 ¼ чаша брашно. Разбива добре с миксер до получаването на гладка смес. Прибавя и останалото брашно.

Прехвърля тестото върху набрашнена повърхност. Замесва докато стане гладко и еластично (трябва да може да вземе малко парче тесто и да се разтегнете, така че да стане тънко без да се скъса) – около 5 минути.

Поставя тестото в намазан с мазнина съд и се обръща така че да се намаже и от двете страни. Покрива и оставя да бухне на топло място докато увеличи двойно размера си – около час и половина до два часа.

Сплесква тестото и го разделя на три равни части (или 6 ако трябва да направи плитка от 6 части). Разточва всяка част на руло, дълго около 35 см.

Поставят рулата в леко намазана с мазнина хартия за печене. Плете се на плитка леко и хлабаво. Притискат се краищата да прилепнат и се пъхат отдолу.

Смесва се жълтъка с 2 с. л. вода. Намазва с четка върху плитката. Оставя тестото да бухне и увеличи размера си двойно – около 40-50 минути.

Внимателно се намазва хляба отново с жълтъка. Изпича се за 25-30 минути на 190 С.

ПАСХА

Е еврейски празник, който отбелязва историята на изходът и освобождаването на древните евреи от робство в Египет.

Пасха започва на 15-тия ден от месец Нисан от еврейския календар и обикновено се пада през март или април. По време на празника евреите нямат право да ядат обикновен хляб (наричан от тях хамец) и са длъжни да консумират само хляб приготвен без тестото да престоява и без мая (наричан от тях маца).

На празничната вечеря, наричана Седер Песах, присъстват точно определени блюда: Маца – безквасен хляб. Марор – горчиви билки. Харосет – сладка паста от орехи, сушени или пресни плодове. Солена вода – за да припомня сълзите, пролети от еврейските роби в Египет. Зелени подправки, които се потапят в солената вода. Зроа – печено късче агнешко месо с кост, символизиращо пасхалното жертвоприношение и напомня за разрушението на Храма. Месото може да бъде изядено на следващия ден след Седер.

Всеки на празничната трапеза трябва да изпие 6 чаши вино. Единственият продукт, за който няма място на празничната маса, а и където и да било в еврейския дом, е хляб (хамец, който за разлика от маца е квасен продукт). По време на вечерята се извършва ритуално измиване на ръцете и се чете свещена книга, в която се разказва за извеждането на евреите от Египет.

По време на Пасха символично се преповтарят моменти от последната вечер преди бягството:

В тази вечер главата на семейството чете за това как Всевишният заповядал на Мойсей да изведе еврейския народ от Египет. Фараонът не искал да пуска своите роби и на Египет били пратени наказания: водите на Нил се превърнали в кръв, улиците се изпълнили с пълчища от жаби, след това плъзнали кърлежи, нападнали диви зверове, започнал да измира добитъкът, градушка и скакалци сравнили със земята посевите, паднал тридневен мрак и накрая започнали да измират първенците в държавата.

За религиозните денят след пасхалната трапеза е време за молитви и отдих. За светското население е почивен ден, в който е прието да се прекарва със семейството

Ето и някой от ястията, който се приготвят за Пасха

Maца – хляб за Пасха

Необходими продукти        

10 гр брашно за поръсване

180 гр брашно тип 500

80 мл вода

3 гр едра сол

5 гр зехтин

Начин на приготвяне:                               

Премества  решетката на фурната на по-горен ред, и се слага  тава за печене като се  загрява фурната  на 245 С

Набрашнява  се  чиста повърхност и точилка. В купа  се слага  брашното. Изсипва се , лъжица по лъжица, водата в купата с брашно. Разбърква се  сместа с вилица и се  изважда  върху набрашнената повърхност. Омесва се  тесто бързо от 30 секунди до 1 минута.

Разделя се тестото на 4 еднакви парчета. Всяко парче разреже на половина. Трябва да се получат  8 еднакви парчета. Всяко се оформя  като топче и се  разточва  подобно на палачинка, като се  набрашнява при необходимост. Разточва се  от центъра към периферията, като се  оставя да си почива по няколко секунди. Трябва да се получи много тънко тесто.

С помощта на вилица, се  надупчва всяко хлебче средно по 25 пъти до дъно, за да не се надигне при печенето. Обръща се и надупчва  и от другата страна.

Изважда се тавата от фурната и подреждат хлебчетата. Пекат се  2 минути и от двете страни.

Готовите хлебчета маца се изваждат  и охлаждат  върху решетка. С четка се намазват  със зехтин и поръсват със сол

Друго ястие е Харосет- той се от орехи и ядки, с парченца плодове, залети с подсладено вино и подправки

ШАВУОТ

На Шавуот евреите отбелязват получаването на Тората от Бог. Буквалният превод на думата от иврит е „седмици“. Празникът е 7 седмици след Песах и по време на библейските времена е съвпадал с жътвата.

На Шавуот се ядат млечни продукти, домовете и синагогите се украсяват със зеленина, изучава се Тората цяла нощ и се чете книга Рут. На този ден евреите обикновено се обличат в бяло, което символизира чистотата

СУКОТ

На Сукот евреите отбелязват 40-те години, които древните евреи са се лутали из пустинята преди да стигнат до Обетованата земя. Празнува се чрез построяването на временни колиби на открито, които се наричат суки (сука в ед.ч.), в които ядат в продължение на една седмица.

Празникът съвпада с узряването на плодовете, с което се бележи краят на земеделския цикъл. Празникът завършва със Симхат Тора (Радост заради Тората). Симхат Тора е празник, на който евреите празнуват завършването на ежегодното четене на Тората и започването му от начало. Технически това е отделен празник от Сукот.

РОШ ХАШАНА

В буквален превод означава „глава на годината“, и се отнася до еврейската нова година и началото на еврейския календар. Рош Хашана отбелязва новата година за хората, животните и правните договори.

В равинската литература и самата литургия описват този празник  като „Денят на съда“ и „Денят за възпоменание“

Празникът Рош Хашана е първият от така наречените, най-важните и тържествени дни от еврейския календар.Това са дните , през който евреите трябва да се посветят на самооценка и разкаяние – процес, намиращ кулминацията си с – „Десет дни за покаяние“, започващи с Рош Хашана и завършващи с празника Йом Кипур.

ЙОМ КИПУР

Е най-големият еврейски празник – денят на опрощаване на греховете. В Тората този ден се нарича „Ден на изкупващите греховете си“. Това е един от така наречените „Дни за страхопочитание“. Те са част от „Десетте дни на покаяние“.

ПУРИМ

На Пурим евреите празнуват неуспеха на заговора на злия Аман, целящ тяхното избиване в древен Вавилон, както твърди Тората. Празникът е свързван с веселие и радост. Традиционно на този ден евреите се маскират, организират празненства и карнавали, пият вино и вдигат шум (най-често с кречетала). Празникът се пада през февруари или март.

ХАНУКА

Ханука е празник който напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. пр.Хр.) по еврейския календар. Повторното освещаване на храма в Йерусалим се свързва според преданието с бунта на макавеите срещу с властта на селевкидите над Юдея и с отстраняването от храма на Йерусалим на езическия олтар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели 8 дена, всъщност докато било готово новото ритуално масло. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

В действителност свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Често вместо свещи се използва и маслиново масло

Консумират се предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма.

Най-разпространени са картофените палачинки „латкес“ и поничките с пълнеж от сладко“суфганиот“.

КАРТОФЕНИ ПАЛАЧИНКИ ЛАТКЕС

Необходими продукти                              

500 гр картофи

160 гр захар

1 бр. яйца

30 гр брашно тип 500

2 гр сол

растителна мазнина за пържене

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и настъргват на ренде.

Смесват се с яйцето, солта и брашното до получаване на мека смес.

С лъжица се загребва от сместа и се пуска в сгорещена мазнина. Изпържват се от двете страни и се оставят да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия или салфетка. Поднасят се оваляни в захарта

Понички с пълнеж от сладко „суфганиот

Продукти за 12-14 понички:

360 гр бяло брашно

7 гр. суха мая или ¼ кубче жива

1 яйце, на стайна температура

щипка сол

10 гр кристална захар

100 мл прясно мляко, на стайна температура

олио за пърженето

За плънката:

30 гр сладко

За поръсване:

50 гр пудра захар

5 гр канела

Начин на приготовление

Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което се слага яйцето, маята, 1 с.л. захар и млякото. От продуктите се замесва тесто, като ако е необходимо се добавя още малко мляко, така че тестото да стане на пипане като „мекото на ухото”. Тестото се омесва, докато стане гладко, покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Когато увеличи двойно обема си, от него се оформят топчета с диаметър около 3 сантиметра. Всяко топче се прави на диск с дебелина 4-5 мм, като се притиска с длани. В средата на всеки диск се слага по малко сладко и след това краищата се събират и притискат добре, така че сладкото да не изтече и се оформят топчета.

В дълбок съд се загрява олио, така че поничките при пърженето да са изцяло или почти изцяло покрити от него. Олиото се загрява до температура в която кубче за хляб със страна 2.5 см. да порозовее за около 60-70 секунди.

Поничките се пържат до златисто, след това се изваждат върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина

В найлонов плик се смесва пудрата захар и канелата. Поничките се слагат вътре, пликът се завързва добре и се разтръсква, така че пудрата захар да ги покрие от всякъде равномерно. Сервират се топли