СЕРВИРАНЕ НА ВИСОКОАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ

Високоалкохолните напитки съдържат 20 до 55 об.% етилов алкохол. В зависимост от съдържанието на захар биват:

ο неподсладени (до 5% захар; ракии, мастика, водка, джин, уиски, коняк);

ο подсладени (10 до 35% захар; ликьори, подсладени ракии, мента).

Всички високоалкохолни напитки могат да се поднасят:

ο по време на хранене

ο самостоятелно.

По-голямата част от неподсладените напитки (ракии, водка, джин) се поднасят в началото на храненето като аперитив, с цел да се възбуди апетита на консуматора и се комбинират предимно със студени предястия (наричат се още аперитивни напитки) (aperitif, от лат. aperio - отварям).

Подсладените напитки се поднасят обикновено в края на хранене – с десертите или с кафето. Те съгласно Закона за виното и спиртните напитки  те се наричат „спиртни „, като различните видове са: ром, уиски, зърнени спиртни напитки, винени спиртни напитки, бренди, спиртни напитки от плодови джибри, плодови спиртни напитки, спиртни напитки от стафиди, ябълкови и крушови спиртни напитки, спиртни напитки от синя тинтява, джин, анасонови спиртни напитки, битер, водка, ликьор, текила, арак, саке, ракия, мастика.

Ето някои основни правила, при поднасяне на отделни високоалкохолни напитки :

  • Поднасят се с подходящи ястия, десерти, ядки, като най-напред се сервира ястието и след това предназначената за него напитка.
  • Може да се сервират с безалкохолни напитки – газирана или минерална вода, натурални или газирани плодови сокове, зеленчукови сокове.
  • Сервират се при определена температура

Високоалкохолните напитки се сервират с чаша или от бутилка.

  • При сервирането с чаша, сервитьорът я носи на табличка и я поднася от дясната страна на госта. Поставя я на върха на ножа или зад водната чаша. Отпред се поставя съдът с лед.
  • При сервирането от бутилка, сервитьорът я носи с лявата ръка върху сгъната платнена салфетка (хангъл), но налива напитката с дясната ръка, от дясната страна на гостите. След наливане избърсва отвора на бутилката с хангъла в лявата ръка.

Сервиране на горещи високоалкохолни напитки. Греяна ракия се приготвя с пудра захар и рядко – с мед. За подправка се използва карамфил или капки карамелизирана захар. Сервира се в порцеланови чаши с вместимост 50cm3 no общоприетите правила.