СЕРВИРАНЕ НА БИРА

СЕРВИРАНЕ НА БИРА

Бирата е  напитка, кочто се сервира във всеки бар. За много клиенти наливната бира е атракция и барманът трябва да е добре обучен. Сервирането на бирата зависи от три фактора: чистотата на чашата, начина на наливане и температурата на бирата.

Чашата, трябва да бъде изключително чиста т.е. да няма остатъци от мазнина, частици от кърпа за бърсане или други замърсявания. Всяко замърсяване влияе върху стълба на пяната, нейната стабилност намалява. Пяната спада, образувайки големи мехури. Бирата загубва газираността си и може да придобие неприятен вкус или аромат. Ако чаша е чиста, пяната се задържа, а вкусът остава свеж и приятен и при всяко отливане от пяната се образуват следи от кръгове по стените на чашата.

Идеално чиста чаша може да се получи, ако се ползва машина за миене на чаши, в която не се поставят  кухненски съдове или прибори. Ползват се специални детергенти.

  • чашата се потапя в гореща вода с детергент и се измива добре отвътре и по ръбовете;
  • изплаква се с чиста течаща гореща вода;
  • потапя се в дезинфекциращ разтвор;
  • оставя се с дъното нагоре върху чиста решетка или поставка за изцеждаше така, че във вътрешността й да има достъп на въздух.

Барманите не полират чашите до блясък поради опасност от оставяне на следи от мазнини (от пръстите), влакънца, химикали и бактерии от кърпите за бърсане.

Част от сензорното възприятие при пиенето на бира се получава от пяната. Тя е като „шапка“ на чашата, издигаща се малко над ръба на чашата и е с дебелина 1,5-2,5 cm в зависимост от желанието на клиента. Ако пяната е малко, бирата изглежда плоска и безжизнена, ако е твърде висока – клиентът се чувства излъган (повече пяна – по-малко бира в чашата). Размерът на пяната зависи от ъгъла, под който се държи чашата при наливане на бирата и колко дълго се задържа този ъгъл. Спазвайте следните правила

  • изплакнете бирена чаша със студена вода;
  • поднесете чашата към крана на около 2,5 cm от него и я задръжте под ъгъл 45° ;
  • отворете крана до край и когато чашата се напълни до половината, изправете я и оставете бирата да се излива точно в средата на чашата, все още държейки крана напълно отворен ;
  • затворете крана, когато пяната излезе малко над ръба на чашата .

Наливането на бирата е цялостен процес, който не трябва да се прекъсва.

При наливане на бира от бутилка тя се отваря в присъствие на клиента и се спазват следните правила :

  • налейте бирата точно в центъра на мокра чаша, държейки бутилката под тъп ъгъл, така че бирата да бълбука :
  • когато се оформи добра пяна намалете ъгъла на наливане, почти до прав и допълнете чашата бавно, докато пяната се покаже малко над ръба на чашата;
  • избършете бутилката и я поставете до чашата върху поставка :

Колко висока да бъде пяната? Всеки производител на бира, има разработени стандарти за височина на пяната и най-добро възприятие на бирата. За някои видове бира се препоръчва да се сервира в малки чаши с висок стълб.

Замразените чаши за бира сега са на мода, особено за страни с топъл климат. До известна степен тези чаши събуждат интерес и подчертават охлаждащия, утоляващ характер на бирата. Освен това я поддържат по-дълго време студена. Ако бирата се преохлади обаче, вкусовите луковици в устата на клиента ще възприемат по-малко от вкуса и аромата й.