СЬОМГА В ЦИТРУСОВА МАРИНАТА И ШАФРАНОВО РИЗОТО

СЬОМГА В ЦИТРУСОВА МАРИНАТА И ШАФРАНОВО РИЗОТО.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: за 1 ПОРЦИИ

200 гр филе от сьомга

50 гр портокали

50 гр грейфрут

50 гр лимон

5 гр кафява захар

10 гр пресен корен от джинджифил

портокалова кора

лимонова кора

100 гр  ориз за ризото

50 гр лук

4 гр  чесън

2 гр шафран

50 мл бяло вино

300 мл зеленчуков бульон или вода

20 мл зехтин

сол и черен пипер

10 гр семина от нар

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Настъргва се портокалова кора и кора от лимон (като се внимава да не се настъргва бялата част).

В купа, изведете сок от цитрусови и добавете кафява захар и настърган кори от цитрусови плодове. Разбъркайте сместа и я използвайте за покриване на котлета от сьомга (почистени от костите). Мариновайте в продължение за 10 минути.

Поставете рибата в хартия за печене заедно с маринатата, зехтин и клонка мащерка и печете за 10 мин. в загрята на 200 С фурна. Извадете сьомгата , отворете хартията и поставете върху нея филитирани резени портокал и грейфрут. Допечете още 5 мин.

Пригответе шафрановото ризото. Загрейте зехтина и запържете леко лука , една скилидка чесън, нарязани на ситно и шафрана. Добавете ориза без да го миете и запържте, докато ориза стане почти прозрачен. Изсипете част от бялото вино и изчакайте ориза да го попие. Добавете част от горещия бульон и оставете да се абсорбира, на слаб огън, като се разбърква често. Добавете втора част бульон и се процедира по същия начин. Овкусете със сол, ако е необходимо, защото бульона е солен. Ако е необходимо, добавете допълнително бульон за да бъде относително течно ризотото.

Прехвърлете цитрусовата марината с малко бяло вино в тенджета и добавете малко нишесте за да сгъстите соса.