ТОРТА САХЕР

ТОРТА САХЕР

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

130 гр тъмен шоколад (мин. 55% съдържание на какао)

1 бр ванилия шушулка

150 гр меко масло

100 гр пудра захар

6 бр яйца

100 гр пудра захар

140 гр пшенично брашно

мазнина и брашно за матрицата

200 гр кайсия конфитюр

200 гр пудра захар

150 гр тъмен шоколад (мин. 55% съдържание на какао)

сметана за гарнитура

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте фурната до 170 ° С. Покрийте на дъното на формата с пергаментова хартия, поръсете с мазнина и с малко брашно.

Разтопете шоколада  на водна банята, оставете да се охлади за кратко.

Почистете шушулката ванилия надлъжно и извадете семената. Разбийте маслото с пудра захар и семената на ванилията, като се бие с миксер, докато стане пухкаво.

Разделят се яйцата. Жълтъците отделно се разбиват с масло. Тогава се постепенно се прибавя разтопения шоколад и се разбърква добре.

Разбийте белтъците със захарта до сняг и прибавете белтъците към сместта. Прибавете брашното разбъркайте внимателно всичко.

Поставете сместа във фурна (в средата) След това затворете фурната и печете блата за около 50 минути. (Тортата е готова, когато  се получава леко при натискани с пръст налягане.)

Извадете тортата от фурната и се разхлабва ръба на матрицата. извадете   тортата внимателно с облицованата хартия за печене, оставете да се охлади за около 20 минути. Едва тогава премахнете хартията за печене, обърнете блата и оставете да се охлади напълно върху скарата.

Нарежете тортата хоризонтално. Затоплете конфитюр от кайсии и се разбърква, докато сместа стане гладка. И двете платки намажете отгоре с конфитюр.Сглобете тортата и отгоре също намажете с конфитюр.

За глазурата сварете захарта с 125 мл вода в тенджера за около 5 минути. Махнете захарния сироп от топлината и оставете да се охлади за кратко.

Накълцайте шоколада наедро и постепенно се добавя към захарния сироп и се разбърква до гъста глазура .

Изсипете охладената глазура наведнъж върху повърхността на тортата и се разпространява бързо с палета. Нека глазурата да се охлади няколко часа.

Украсете тортата Сахер с бита сметана и сервирайте.

Може да се украси и с пресни плодове и ядки.