ОБСЛУЖВАНЕ В САМОЛЕТ

ОБСЛУЖВАНЕ В САМОЛЕТ

На пътуващите в самолет по външните линии се предлагат закуска, обяд и вечеря в зависимост от продължителността на полета.

На всеки самолет има малка бордова кухня (офис). Тя е снабдена с охлаждащи и отопляващи шкафове за съхраняване на готовите ястия и напитки. В самолета няма зала с маси за хранене. От облегалките на всеки стол се издърпва подвижен плот, който заменя масите.

Приборите за хранене, чашите и чиниите са предимно от подходящ пластмасов материал. Ползват се еднократно. Храната се поднася в пластмасови таблички (кутии) с няколко гнезда за отделните асортименти. В гнездата се поставят и чашите за напитки.

Ястията и напитките се получават от централна кухня или от борден цех за приготвяне на храна (кетеринг) при аерогарата. Менютата са в няколко варианта в зависимост от националността и вкусовите предпочитания на пътниците. Подразделят се на европейски, вегетариански и мюсюлмански.

За закуска се предлагат различни видове студени закуски и алкалоидни напитки, за обяд и вечеря — предимно печени меса с гарнитури и сосове, аламинути, салати, плодове, подходящи сладкарски изделия, безалкохолни напитки (в метални опаковки – пепси и кока-кола, спрайт, др.); от алкохолните напитки – в метални опаковки бира, а в малки бутилки – водка, джин, уиски, вина (бяло, червено, пенливо). Топлата вода и топлите ястия се съхраняват в специални термофорни съдове. Те се подреждат в отопляващи шкафове.

Обслужването в самолетите извършват стюардеси (стюардеса/стюард от англ. stewardess, steward – момиче/момче, което обслужва пътници в самолет; бордова /бордов домакиня/домакин). Те подготвят ястията и напитките, които поднасят с табли на пътниците в определена последователност и в подходящо време, съобразено с продължителността на полета. След това сервират напитките и топлата вода за алкалоидните напитки. Когато приключи храненето, стюардесите прибират употребените съдове.

За къси и кратки полети във вътрешността на страната на пътниците се предлагат от табли бонбони и освежителни кърпи и от колички чай или кафе, а срещу допълнително заплащане и разхладителни напитки.

4 Comments on ОБСЛУЖВАНЕ В САМОЛЕТ

  1. I wanted to thank you for this great read!! I absolutely loved every little bit of it. I’ve got you book marked to look at new things you post…

  2. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

  3. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!

  4. „Major thanks for the article. Fantastic.“

Comments are closed.