ОБСЛУЖВАНЕ В КОРАБЕН РЕСТОРАНТ

ОБСЛУЖВАНЕ В КОРАБЕН РЕСТОРАНТ

В пътническите кораби са създадени условия за нощуване, хранене, почивка и развлечения. Предвидени са един или повече ресторанти, кафе-сладкарници, барове, бюфети и други зали с подобно предназначение, а по-големите и луксозни кораби предлагат и различни условия за развлечение – заведения (бар, игрални зали, зали с игри), спорт, други.

Масите в търговските зали са с подходяща големина на плота. Имат кръгла, квадратна и по-рядко правоъгълна форма. Закрепени са към пода. По периферията на плота на всяка маса има подвижна гривна. Тя може да се постави над ръба на масата за по-голяма устойчивост на инвентара при вълнение. Столовете също са закрепени, за да не се разместват и да не падат. Покривките в корабния ресторант са от памучна или ленена материя с емблемата на кораба. Приборите за хранене, чашите и чиниите са от подходящи материали съобразно с категорията на отделните салони. Те се подреждат в специални шкафове с гнезда, за да не се чупят при вълнение. Комплексните прибори за подправки са в специални поставки с тежко дъно, за да не се обръщат.

Обслужването в корабния ресторант е специфично поради разнообразния състав на пътниците и особените условия, които морето създава. Пътниците заплащат определена сума за пътуване в първа, втора и трета класа. В стойността на билета са включени нощувка, храна и развлечения (екскурзии, кино и др.).

В първа класа се предлага неограничено количество храна от определен асортимент, във втора класа – неограничено количество храна само от определен вид ястия, а в трета класа -строго определено меню в размера на лимита. Към менюто пътниците получават безплатно само газирана вода. Те могат да поръчат каквито желаят напитки, които заплащат допълнително.

Пътниците се посрещат и се настаняват на определени места в търговската зала от отговорника на търговската зала (ОТЗ) или от управителя на ресторанта. Те се хранят по график и използват едни и същи места за хранене през цялото време на пътуването.

За сутрешна закуска се приготвят предимно различни видове комплета. В повечето случаи един от сервитьорите предлага от плато (по избор) различни студени закуски, а друг – топли напитки. Закуската може да бъде поднесена и от блок-маса. Асортиментите за обяд и за вечеря не се различават от предлаганите в традиционен ресторант. На разположение са и комплексни менюта в няколко варианта, които са разширени за първа класа.

Напитките се сервират по избор от определен сервитьор.

Масите за закуска, обяд и вечеря се зареждат в зависимост от определеното меню по познатите начини.

Обслужването в бара и в сладкарницата се извършва по установените изисквания както при традиционните заведения от същия тип.

В луксозните туристически кораби обслужването в ресторантите, баровете и другите заведения за развлечения е подчинено на собствените им стандарти, но не се различава от обслужването на висококатегорийните и луксозни традиционни заведения. Напоследък стават все по-популярни туристически рейсове с кораби по определени маршрути.