ЛОЗАРО-ВИНАРСКИ РЕГИОНИ

България има 5 лозаро-винарски региона:

Южно Българския регион – Тракийска низина. Разделя се на три части – Източна, Централна и Западна. Източната част обхваща Сакар и части от Тракия. Сортове грозде за производство на вино разпространени в тази част са: Каверне Совиньон, Мерло, Мускат Отонел, Мискет. Централната част обхваща части от Сакар и части от Тракия. Регионът около град Пловдив е известен със сорта Мавруд. Разпространени в тази част са и сортовете Каверне Совиньон, Мерло, Мускат Отонел, Мискет., Алиготе. Мавруд е сорт, който е бил запазен само в Асеновградските лозя. Сега може да се намери мавруд от Перущица, Брестовица, Пазарджик, Памидово и Пловдив. Маврудът е известен с виното наречено Станимашка малага, която са правили монасите от Бачковския манастир. Сладко, гъсто и силно вино, което се опитват да правят и в наши дни от стафидясало грозде. Маврудът е сухо червено, леко тръпчиво вино с аромат на къпини, малини и череши. Западната част на региона са разпространени сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Памид. Памид е сорт, който расте на Балканите от тракийско време. Виното е бляскаво червено с розов оттенък и бистро. Счита се за второкласен сорт за вино, но в България е уважаван и прилаган в домашното винопроизводство. Най-добре вирее в Централна България – Памидово, Пазарджик, Пловдив. В 30-те години става известно Карабунарското вино, което се прави от 85% памид и 15% мавруд. В този регион се намират около 69% от червените винени сортове грозде.

Източно Български лозаро-винарски регион – Черноморско крайбрежие и част от североизточна Дунавска равнина, предлага най-добрите условия за отглеждане на бели винени сортове. Много от добрите български бели вина да се раждат тук от сортовете Шардоне, Алиготе, Димят, Ризлинг, Траминер, Мускат Отонел, Тамянка, Юни Блан, Совиньон Блан. Траминер от Хан Крум на изба Хан Крум, Преслав и Шумен са добри представители на този сорт.  Червените сортове грозде за вино разпространени тук са: Каберне Совиньон, Мерло и Памид. Тук произвеждат фини отлежали брендита създадени по класическа конячна технология. Регионът Източно Български е разделен на три части – Северен Крайморски, Вътрешен и Южен Крайморски. В Северният подрегион избите са в градовете Варна, Добрич, Каварна. Винарните на Шумен, Търговище, Преслав, Хан Крум, Нови Пазар, Надарево, Драгоево, Силистра , са във Вътрешен подрегион. В Южен подрегион Бургас, Поморие, Каблешково и “Шато Росеново”.

Северно Български Регион обхваща Дунавската равнина и Северозападната част от страната. Дунавската равнина е разделена на три части – Дунавски пояс, Централна част и Северозападна част. Рзпространени са сортовете Мускат Отонел, Врачански Мискет, Тамянка, Димят, Алиготе, Ркацители, Гъмза, Мерло, Каберне Совиньон, Памид и Сензо. В Сухиндол е известен на европейския пазар с червени вина от този регион. В Северозападната част на България има две пещери с невероятна красота – Магура и Леденика. В едната от тях можете да опитате и естествено пенливо вино направено по класическа шампанска технология. Там можете да опитате Гъмза и Мискет с характерни за региона качества. Винарни има в Русе, Свищов, Видин, Ново Село, Лом, Плевен, Лясковец, Ловеч, Севлиево, Павликени, Рабиша, Бяла, Две могили, а в Троян и Тетевен правят най-известната сливова ракия в България.

Югозападен Български Регион в поречието на река Струма се отглежда типичния български сорт Широка Мелнишка лоза или Мелник. Мелнишко вино можете да опитате в неговия роден град – Мелник, в Сандански, и в Банско. Мелник е града, в който известното мелнишко вино живее в тъмни  изби, изкопани под къщи . Пиринският край е известен с това вино с аромат на зряла череша, чер пипер и тютюн. Розе от Широка мелнишка лоза е вино със специфияни за мелнишката лоза аромати. В региона са разпространени и сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Рубин и Памид. Винарните са в Мелник, Дамяница, Петрич, Сандански, Хърсово, Благоевград.

Подбалкански Регион обхваща Долината на тракийските царе между планините Стара плланина и Средна Гора. Разделене на два подрегиона – Източна и Западна част. Разпространени сортове в региона са Червен Мискет, Ризлинг, Ркацители, Шардоне, Мускат, Каберне Совиньон, Мерло Винарните са в Карлово, Сливен, Шивачево, Сунгурларе, Славянци, Лозарево, Грозден, Стралджа, Карнобат, Венец, Ямбол.

МИСКЕТ е един от сортовете, който има на доста места в България и виното носи името на региона където расте. Всеки регион дава специфичен аромат и вкус на виното. В Карлово ще опитате Карловски мискет, във Враца – Врачански, в Славянци – Сунгурларски. Това са свежи вина с приятен букет от круша, мед, стафиди и восък. Най-добри бели вина от сортовете Шардоне, Мускат, Траминер можете да опитате от Ямбол, Преслав, Шумен, Хан Крум, Русе, Търговище, Поморие, Сливен, Славянци, Сунгурларе, Сухиндол, Карнобат. Типичният за България .

ДИМЯТ е сорт известен на Балканите от древни времена. Траките са правили вино от този сорт. Това вино можете да опитате от Варна, Сунгурларе, Преслав, Поморие, Шумен, Преслав, Чирпан.

ШАРДОНЕ е сорт от внесен от Франция и добре климатизирал се в България. Вината имат аромат на масло, тропически плодове, ябълка, сено, бели цветя, а след отлежаване в дъбови бъчви и нюанси на ванилия. Добри вина от този сорт можете да опитате в Североизточна и Източна България. В регионите на Преслав, Шумен, Хан Крум, Търговище, Русе, Лудогорие, Поморие, Бургас, Сливен, Ямбол и Славянци са едни от най-добрите за отглеждане на това грозде. В района на Сухиндол – Централна Северна България също има много добро Шардоне.

ТРАМИНЕР е бял сорт грозде, внесен от Франция, от областта на Елзас. Разпространен е в северо-източната част на страната в регионите на Преслав, Шумен, Хан Крум, Търговище. Виното е ароматно и свежо, с аромат на тропически плодове, роза, цветове на акация, дюла.

МУСКАТ е южен и ароматен, бял сорт грозде, внесен от Франция. Разпространен е в регионите на Преслав, Шумен, Хан Крум, Русе, Търговище, Ямбол, Поморие, Бургас, Сухиндол, Сунгурларе, Сливен, Аитос. Виното е с букет аромати от стафиди, портокал, цветя, мускатов орех.

КАБЕРНЕ СОВИНЬОН е най-разпространеният сорт грозде за червено и розе вино. Червено вино от Каберне Совиньон можете да опитате от цялата страна, като северните региони имат свежест и плодовост, а южните плътност и зрялост. Виното от този сорт е с аромат на боровинки, къпини, касис, ягоди. Класически вина от този сорт все още има от Свищов, Сухиндол, Ямбол, Сливен, Пловдив, Лясковец, Стамболийски, Сливен. Хубаво Розе от този сорт грозде можете да опитате от и в Свищов, Хан Крум, Преслав, Надарево, Сливен, Славянци, Стара Загора, Поморие, Бургас, Ямбол.

МЕРЛО е червен сорт грозде, който дава на виното аромат на сливи, череши и малини. Любителите на този сорт могат да опитат свежи вина от Плевен, Сухиндол, Свищов, Поморие, Бургас, Видин. Много добро мерло можете да опитате в Брестовица, Стара Загора, Ямбол, Сливен, Бургас.

ГЪМЗА, известен в Европа под името Кадарка. Този сорт е много деликатен и чувствителен – Гъмза в певод от арабски означава капризна жена. Виното е меко, тръпчиво, свежо с аромат на череша и малина. Можете да опитате такова вино в Северна България във Видин, Ново Село, Сухиндол, Плевен .

РУБИН – хибриден сорт между известния френски сорт Сира и италианския Небиоло. Виното от този сорт е пикантно, подканящо с аромат на череши, ягоди, касис и пипер, според технологията може да е тръпчиво или меко, леко свежо или плодово. За сега можете да намерите само рубин от Перущица и от Дамяница, в купаж с мерло е известно виното “Гранд Ривър” на Свищов Пенливо вино (шампанизирани вина) –произвеждат в Преслав, Лясковец, Чирпан, Славянци, Любимец и Видин. В България произвеждат такова вино по класически и модерна технология.