РУЛО ОТ ПЪСТЪРВА

РУЛО ОТ ПЪСТЪРВА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

 

350 гр дъгова пъстърва

20 гр листа босилек

100 гр лук

10 гр чесън

30 мл зехтин

10 мл бъз оцет (или бял винен оцет)

2 зелени аспержи

50 гр копър

200 гр портокал

захар

прясно смлян черен пипер

сол

зехтин

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

За пъстървата

Измийте пъстървите под течаща студена вода и подсушете с кухненска хартия. Отрежете филетата и отстранете костите. Премахнете  кожата с остър нож . Положете филета един до друг с тяхна страна на кожата надолу върху дъска. Овкусете щедро със сол и черен пипер. Покрийте всяко филе с листа босилек и навийте от тесния край. Подгответе листове от алуминиево фолио и 2 подобни по размер листове от прозрачно фолио. Добавят се няколко капки зехтин върху прозрачното фолио, сложете руладината от  пъстърва  върху него и го навийте плътно. Поставете ролката върху лист алуминиево фолио и го навийте отново плътно, образувайки бонбони-форма. Повторете с другото филе. Оставете на стайна температура – или в хладилник.

Можете да се приготви във фурната или в кипяща вода. За метода на варене във вода поставете голяма тенджера с вода да заври. Поставете руладината и се готви за 7-8 минути. За метода на фурна просто загрейте фурната до 100 ° C . Поставете рулата на скара за фурна и се готви за 25-30 минути.)

За винегрет:

Обелете и нарежете лук и скилидка чесън. Сложете в малък буркан, добавете 3 супени лъжици зехтин, оцет, сол и черен пипер. Покрийте съда с капак и се разклаща добре. Нека престои най-малко половин час. Разклатете добре отново преди сервиране.

За салатата

Измийте копъра, като отделите фини листа  за декорация. Отрежете зелените части. С помощта на зеленчуко белачка нарежете копъра на много фини резени.

Премахнете кората от портокалите. Уверете се, че са се отстранили всички бели части. С помощта на остър нож изрежете филета от портокал .

Измийте аспержите и отрежете сухата част края. С помощта на зеленчуко белачка нарежете аспержите на дълги тънки ивици. Поставете около 150 мл вода да заври, добавете малко  сол и захар и бланширайте аспержите в продължение на 2-3 минути. Прецедете и веднага потопете аспержите в ледена вода, за да се запази зеления им цвят. Прецедете аспержите.

Презентиране:

Внимателно се подреждат копър, аспержи и оранжевите филета портокал. Поръсват се с винегрет няколко чаени лъжички. Украсете с листенца копър . Изрежете руладината от пъстърва (все още увита в двете фолиа) на половината по диагонал