ОСОБЕНОСТИ ПРИ СЕРВИРАНЕ НА СМЕСЕНИ НАПИТКИ

Особености при сервиране на някои  групи смесени напитки.

Всяка група си има свои специфични особености. Някои от общите принципи за сервиране на напитките, тук също са от значение, напр. аперитивните смесени напитки се сервират в по-малък обем (до 80 ml), npeди хранене; десертните – обикновено в обем до 120 ml, след или извън хранене и т.н.         |

Коблерите се сервират, като чашите (до 100 ml) се поднасят върху подложки, на които се поставят лъжички за плода. В красива чаша се поднасят и ,4 сламки. Поднасят се самостоятелно или със сладки и др.

Колинсите се приготвят в самата чаша, от която се консумират. Чашите са тип „колинс“ (тъмблер), с вместимост 150-200 ml, а някъде практикуват и по-големи – 250-300 ml. Понеже
в чашата се поставя значително количество лед, те се приготвят пред гостите, които трябва да наблюдават манипулирането с леда. Лимонът се пресова също пред гостите със специален  сервиз или със стъклена лимониера. Колинсите се сервират със сламка, самостоятелно.  |

Кулерите (в чаша до 150 ml), круста (чаша до 100 ml) и флиповете (чаша  до 150 ml) се сервират със сламки, поставени в красива чаша.

Цуншът е най-често горещ и се сервира в специални чаши за пунш (стъклена чаша с дръжка от 200-250 ml), c  чаена лъжичка и със сламки, поставени в голяма красива чаша. Студените пуншове се сервират в чаши  (до 150 ml).

Джулеп се сервира в големи чаши, подобни на тези, в които се сервират безалкохолни напитки. Тъй като по стените на чашата е полепен тънък слой лед, пие се, като чашата се хваща със салфетка.

Пус кафето се сервира в чаши за пус-кафе. Ако след вечеря се сервира кафе, то се поднася заедно с него. В масива чаша могат да се поднесат и сламки.

Слинг, когато са студени – се поставят в специални големи чаши, подобни на тези, в които се сервират безалкохолни напитки; когато са топли – сервират се в чаши за грог, като се допълват с вряща вода.

Соур, гарниран с резенче лимон или портокал се сервира с малка чаена лъжичка и сламки, поставени в чаши.

Грогът, когато е топъл, се приготвя в чашата за сервиране (с вместимост 200 ml). Отгоре се поставя колелце лимон, изрязано по размера на чашата, което остава на повърхността на водата. Върху лимона се налива внимателно 50 ml ром, предварително леко затоплен, който се запалва. За сервиране на грог и греяно вино се използват големи чаши с, вместимост 200 ml.

При наливане на топлите напитки в обикновени стъклени чаши, в тях се поставя по една чаена лъжичка, за да не се спукат от топлината. Съдът, в който се затоплят греяните вина и ракии, трябва да се захлупва добре, за да се запази ароматът на напитката.

Болета. Поднася се в специален сервиз от стъкло, който се състои от голям съд с капак, разливна лъжица и чаши с дръжки (до 200 ml). Често се ползва сервиз, чийто голям съд е с вместимост 6-8 ml, комплектован е с 12 стъклени чаши с дръжки в комплект с подложки, 12 сребърни лъжички и 2 големи стъклени лъжици за разливане, от които едната е резервна. Пред всеки гост се поднася чашата върху подложна чинийка и малка лъжичка за консумиране на плода. Съдът с болето се поставя в средата на масата и гостите си сервират сами. Той може да се донесе на сервизна масичка или количка и сервитьорът да напълни и поднесе чашите. При специални случаи, например при приеми, коктейли и др., в последния момент болето се поставя на бюфета с целия сервиз (включително и сламки, поставени в красива чаша). Всичко трябва да бъде така подредено, че гостите да могат сами да си сервират. При липса на сервиз, болето може да бъде приготвено в друг съд, който до момента на сервирането трябва да бъде захлупен добре. При сервирането болето се налива в чаши за шампанско. Чашите се поставят върху подложки и се сервират с поднос и малки лъжички. Поднасят се и сламки в чаша. Много ефектно е при липса на стъклен сервиз болето да се направи в голяма диня, която предварително се издълбава. Динята трябва да бъде отгоре правилно изрязана, за да може след почистването й и приготвянето на болето да се захлупи със същия капак.

 

Екзотик. В някои отношения наподобява болето. Сервира се най-често напълнено в издълбан плод, поставен върху подложна чинийка с лед.