ТУРИСТИЧЕСКА АНИМАЦИЯ

ТУРИСТИЧЕСКА АНИМАЦИЯ. ВЪЗНИКВАНЕ И РАЗВИТИЕ – ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД. СЪЩНОСТ И ЗНАЧЕНИЕ, МЯСТО НА АНИМАЦИЯТА В ТУРИСТИЧЕСКАТА ИНДУСТРИЯ. КЛАСИФИКАЦИЯ

 

 

Възникване и развитие : концентрацията на свободно време (сезонно, ваканционно, годишен отпуск, weekend) се превръща в обект  на туристическия интерес, в съвременните условия. Тенденция, в европейските страни и в световен мащаб, през последните десетилетия, е по-активното използване на свободното време. Спорта и активните дейности, на този етап, са присъщи на високите социални слоеве.

Ниските слоеве на социалната стълбица са по-пасивни, но следват модата. Навиците на ежедневието започват да се отразяват и върху съдържанието, структурата и организацията на туристическите прояви в най-общ смисъл.

От 80-те години започва осезаемо да се усеща диференцирано отношение на пазара към туроператорите, по отношение на туристичрския продукт. Оферти, ограничени в рамките на основните туристически услуги – подслон и изхранване, разклащат позициите си на международния туристически пазар. Тогава излизат като водещи тези, които на преден план поставят услугите за свободно време. Започва максимално обединяване на дейности на туроператорите и есплоатационни дейности на  МТБ. Тази материално техническа база, след Втората световна война, бележи бързо развитие, поради голямото търсене на туристически услиги.

За крадко време (50-60-те год.) се създава универсализиран туристически продукт с акцент върху архитектурните форми, удобство, достъпност, кухнята се универсализира, с налагането на европейската кухня като модел. Предпочитанията в избора на определен пакет са резултат от изгодната (ниската) цена.

Свободното време на туриста има все по-голям дял от ежедневните дейности като резултат от безпрепятственото функциониране на основните дейности като транспорт, настаняване, изхранване. Потребността от изживяване на положителни емоции, изграждане на вътрешна хармония, контакт с природата. Търсенето на нови познанства и откривателства, предизвикателства и рискови приключения са естествените потребности на човека като биологичен вид. Те са необходими за неговото оцеляване и усъвършенстване.

 

Ресурси на туристическата анимация :

а) човешките ресурси и като мениджърски, и като изпълнителски състав, необходимо е специално обучение

б) материални ресурси – отнасят се до сгради, зали, съоражения, екипировки

в) природни ресурси – природни дадености на туристическата дестинация, особено подходящи за някои анимационни дейности. За спортната  дейност, колкото е по-разчупен терена, толкова е по-атрактивен и не може да се пренася на друго място.

г) антропогенни обекти – атракции, специфични събития и обекти създадени, не с туристическа цел, но сдобили такава  значимост и включени в туристическия продукт, за тях характерното е, че съществъват в среда на голяма конкуренция и  динамика.

 

Типология на атракциите – атракции в природата и околната среда (гори, планини, вулкани, брегове, плажове); другия вид са сътворени от хората (сгради, градове, паметници, църкви, замъци, дворци, паркове). И такива специално създадени за целите на туризма : Леголенд, Дисниленд – развлекателни тематични паркове, отделни заведения за хранене, здравни рекреационни центрове.

 

Специални събития – карнавали, религиозни фестивали, спортни, рекреационни, ВИП-визити, научни семинари и конгреси, церемонии в стъпване в длъжност. Анимацията е различна от атракцията. Анимацията е тази дейност, която превръща атракцията в неповторимо преживяване. Интерпретирането на атракцията и анимацията се пренася в осъществяването на основни стратегии на туристическата организация, по предлагане, продажба и реализация на тези специфични продукти.

 

Класификация и видове анимация – правят се върху критерии:

а) според активност на участие и форма на изява на туристите:

– активна или пасивна

– индивидуална или групова

б) според организатора:

– клубна

– хотелска (в рамките на един хотел)

– хотелска верига или туристическа организация

в) според възрастта на постребителите:

– детска

– младежка

– зряла

– трета възраст

г) според националността на участниците

 

Видове анимации:

а) анимация чрез движение – активни развлекателни дейности

б) творческа анимация – задоволява постребностите, а не като част от служебен ангажимент

в) анимация при общуване – типична хотелска анимация

г) анимация, чрез преживяване – задоволява се желанието на човека, да преодолява трудности, стремева към  примитивен живот

д) културна анимация – потребността от разнообразяване на културно ниво

е) анимация за успокоение – задоволяване потребностите от релаксация

 

Функции на анимацията:

а) компесаторна функция – освобождава човека от психическо и физическо напрежение или му дава такова ако е необходимо

б) стабилизираща функция – създава положителни емоции и стимулира психическата стабилност на гостите

в) адаптивна функция – преминаване от ежедневието към вакнционната обстановка

г) информационна функция на анимацията – и чрез нея може да се предава информация за страната и региона

д)  усъвършенстаща функция + образователна

е) рекламна функция (не на последно място по значение)

 

Анимационна проява – различни анимационни прояви, независимо от коя сфера са, обикновено се конкретизират в т.н. анимационна програма. Разработването на такава програма се предшества от задълбочена, предварителна подготовка, която има за задача да изясни условията и предпоставките, свързани с анимационните прояви:

– структура и състав на туристопотока (възраст, пол, занятие, езикова характеристика)

– организация на туристическото обслужване, къде и кога ще се анимират

– природогеогрфаски особености на мястото, дали позволява и какво позволява

– МТБ на анимацията – какво включва, цени, площадки, озвучаване

– кадри за анимация

– средства за анимация

– финансови ресурси

 

Всичко това може да се обобщи като концепция за анимация. Трябва да се съобрази с четирите фази на живот на всеки продукт (въвеждане-разстеж-срялост- спад). Трябва да се предвиди фазата на развитие, колко време да се задържи и кога да се смени с нещо ново.  Програмите биватосновни, месечни и седмични. При съставянето им трябва да се съблюдава определено съотношение, между отделните анимационни области, обвързаност на проявите като тематика и условия на провеждане,алтернативност и взаимозаменяемост на отделни прояви, място на провеждане, целесъобразност и приложимост.

Месечните анимационни програми са задължителни и се изготвят по календарни дни. Седмичната програма е оперативната програма на аниматорите. В нея могат да настъпят промени само по желание на туристите или след преценка, че някои прояви не отговарят в достатъчна степен на техните вкусове, желания и интереси, поради лошо време или отмяна на някакво събитие. Не е желателно да се предлага анимационна програма ден за ден.

 

Планиране и провеждане на анимационни програми.

Печеливш е един анимационен продукт, който не е импровизиран с аматьори.

Необходими  са определени методически указания и добра подготовка.

а) сценарии – основен инструмент за постигане целите на една анимационна проява = технологично указание за реда, начина и средствата за реализирането ѝ. Дори могат да приличат на литературно произведение, а в някои случаи (спортните), като строеви команди. Много важен момент  е силното атрактивно начало.

– главният герой в сценария е туриста, започва се с по-малка бройка

– стилът на сценария е издържан, със сполучливи нюанси хумор, добро намерена шега или анегдот, съобразени с народопсихологията на присъстващите. Трябва да има степен на очакване, която да поддържа напрежението, и по възможност силен финален завършек.

б) технически план – съдържа всички условия, необходимите технически средства, реквизит, материали и финансови средства за провеждане на проявата

 

Други видове туристическа анимация, признаци:

–  функционлен признак – общ (цялото време на туриста) и конкретен (определено време)

+ платена (реална форма на печалба) и безплатна (форма на инвестиция)

+ според времето – дневна нощна и сезонна

–   в зависимост от бранша

+ хотелска анимация

+ анимация в заведенията за хранене

+анимация при ексурзоводско обслужване

+ анимация повреме на пътуване

-според специалната област    

+ анимация в областта на физическата активност

+ анимация в областта на играта

+ анимация в областта на общуването

+ анимация в областта на културата и творчеството

+ ландшафтна анимация

+ арт анимация

+ етно анимация – шиене на национални каренца, танци

Анимацията може да продължи сезонния период.