ОБСЛУЖВАНЕ НА БАНКЕТИ

Обслужване на банкети
Банкетът (фр. Ьапцие() е организирано тържествено отпразнуване на определе­но събитие отличен или обществен ха­рактер чрез угощение при предварител­но уточнени меню и условия на обслуж­ване.

Банкети организират египтяните, персите, римляните, гърците. Освен поднасяне на ястия и напитки в програмата са включва­ни игри, танци и някои религиозни ритуа­ли. По-късно (XVII в.) се създават правила за подреждане на масите, за сядане на гос­тите, за сервиране на ястията и напитките. Банкетите навлизат масово в бита на насе­лението през XIX в..

Банкети се организират по различен повод: отпразнуване на рожден и имен ден, на годеж, на сватба и т.н.; отпраз­нуване на постигнати лични или колек­тивни успехи, получени награди, отли­чия; чествания на юбилеи, семейни, на­ционални и други празници; посреща­не и изпращане на гости, делегации и др. Предвид тържествения им характер те често са съпътствани с тостове, съответстващи на повода (тост от англ. – toastназдравица, тържествена реч при гощавка).
При банкета масите са общи с цел да се обедини участието на всички присъстващи в провежданото търже­ство. Гостите са седнали. В зависимост от организацията на обслужване банкетите биват:

  • с пълно обслужване;
  • с частично обслужване (ала-рус).
    Банкетите се организират на обяд и на вечеря.

В зависимост от повода се разделят на неофициални, официални и строго официални.

Банкет с пълно обслужване
Обслужването се поема изцяло от сер­витьори. Тази форма е най-популярна. Условията на изпълнение са обект на договаряне. Тези банкети се класифи­цират в зависимост от повода на търже­ството.

Договаряне на банкета.

Извършва се предварително от управителя на заве­дението и от отговорника за провежда­не на банкета. Уточняват се: датата; на­чалният и крайният час; броят и нацио­налността на гостите; съставът по въз­раст и пол; поводът; менюто; програма­та (речи, наздравици и т.н.); начинът на заплащане на консумацията (в брой или по сметка); униформеното облекло; оси­гуряването на оркестър или музикално озвучаване; мястото за танцуване; раз­ходите за напечатване на менюто; зала­та или районът за банкета; формата, го­лемината и украсата на масата.
Договарянето може да извърши от отдел „Маркетинг“ към ресторанта или от специализирани бюра, в чиято дей­ност е и договаряне на банкети. В тях се дава пълна и компетентна информа­ция за възможностите на ресторанта или на фирмата да организира обслуж­ване на банкет. Предлагат се най-подходящите варианти по отношение на меню, търговска зала и начин на об­служване в зависимост от повода за тържеството, желанията и възможностите на клиентите, оформени в оферта (лат. offertusпредложен – предложение за договор).
След приемането и потвърждаване­то й офертата става договор, задължи­телен за изпълнение от двете страни -клиент и ресторант (фирма). Важна нейна съставна част е банкетното меню. Когато то се съставя, имат се предвид поводът за банкета, национал­ната принадлежност, възрастта и полът на участниците, сезонътл

Банкет с частично обслужване

При банкет с частично обслужване по­вечето продукти за консумация (глав­но напитки, студени ястия и десерти) се сервират предварително. Това дава възможност гостите да се самообслуж­ват. Останалите асортименти се подна­сят от сервитьори по време на банке­та. Такива банкети се организират срав­нително рядко по повод честване на забележителни дати, при другарски и семейни срещи, при които гостите же­лаят да ограничат намесата на обслуж­ващия персонал. Може да се осъще­ствят и при посрещане и изпращане на дслегации, приключване на мероприя­тия и др. при сравнително неголям брой гости. В тези официални случаи са из­вестни като прием аларус.

Договаряне на банкета.
Основните моменти при договарянето са същите както при банкета е пълно обслужва­не. Известни особености има при съставяне на менюто, в което се включ­ват повече асортименти от студени предястия и междинни ястия, поставени в големи общи съдове, подходящи десер­ти и напитки. Препоръчва се за всеки участник да се предвиждат по 1/2 пор­ция от ястията, по 0,1 dm3 аперитивни напитки и общо по 0,75 dm3 вино. Обикновено на всеки гост се сервират по едно топло ястие, едно студено предястие и един десерт. Накрая се подна­ся кафе.