КАРТОФЕНИ ПАЛАЧИНКИ СЪС СМЕТАНА, СЬОМГА И АСПЕРЖИ

 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: за 6 ПОРЦИИ

 

200 гр картофи

20 гр брашно

6 бр. пресен лук

30 гр магданоз

1 бр. яйце

1 щипка сол

1 щипка черен пипер

125 мл зехтин

250 мл заквасена сметана

10 мл сос от хрян

250 гр пушена сьомга

12 бр. аспержи (зелени)

копър (за украса)

лимон (резени, за украса)

 

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 

Измийте зелени аспержи. Сложете голяма тенджера с подсолена вода и оставете да заври. Бланширайте аспержите за около 4 до 5 минути, извадете и изцедете.

 

Обелете картофите, настържете ги и ги покрийте с голяма кърпа. След това поставете в голяма купа. Измийте магданоза и лука, подсушете ги , нарежете ги на малки парченца и се добавят към картофите. Добавете брашното и яйцето и смесете всички съставки добре.

 

Загрейте малко зехтин в незалепващ тиган. С една супена лъжица оформете порции от картофеното тесто, добавете към тигана и натиснете . Запържете в загрятото олио до златисто кафяво от двете страни около 2 до 3 минути. След това сложете върху хартиена кърпа, така че мазнините да могат да се отцедят.

 

Разбийте сос от хрян и сметана в купа и се разбърква. Измийте магданоза,  и нарежете на ситно, прибавете го към  крема.

 

Поставете изцедени картофени палачинки на плато и върху всяка поставете от крем. Нарежете пушена сьомга на дълги филийки и завийте над крема. Накрая украсете с зелени аспержи.

 

Измийте лимон, подсушете и нарежете на филийки за украса . Измийте копър, нарежете на едро и също се използва за украса.