ОПРЕДЕЛЕНА ХРАНА ПРЕЗ ВСЕКИ ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА – СЪВЕТИТЕ НА ПЕТЪР ДЪНОВ

ОПРЕДЕЛЕНА ХРАНА ПРЕЗ ВСЕКИ ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА – СЪВЕТИТЕ НА ПЕТЪР ДЪНОВ

Правилното хранене, пиенето на чиста вода, дишането и приемането на светлина са в основата на живота, обяснявал Петър Дънов. По думите му всяка храна представлява складирана по специфичен начин светлина. Затова и приемът на определен продукт има свое характерно действие върху определени органи. Невежеството при храненето води до неразположение, черногледство и болести, предупреждавал Учителя. Негови ценни съвети са събрани в книгата „Здраве, сила и живот“ на издателство „Хермес“.

Преди първата хапка трябва да благодариш на Бога, казвал Петър Дънов. И припомнял, че нашите предци са знаели това и не са сядали на трапезата без молитва. Те са благодарили за благословението дори и когато са имали на трапезата само хляб и сол. Защото са знаели, че могат да живеят цяла седмица със 100 г жито, стига да приемат с благоговение всяко зрънце.

Всичко има значение – да седнеш в добро настроение на красиво подредена маса, да хапваш прясно приготвена храна, да дъвчеш бавно, да не говориш, докато се храниш.

През всеки ден от седмицата трябва да се приема определена храна, казвал Дънов. Тайната е, че отделните планети въздействат върху растежа на определени храни. Затова човек ще ползва най-пълноценно вложеното от природата във всеки плод в деня на съответната планета.

В неделния ден, когато Слънцето има най-голямо влияние върху Земята, най-подходящите храни са леща, ориз и грозде. И тъй като цветът на земното светило е оранжев, е добре да се хапват плодове с този весел цвят – портокали, мандарини, кайсии.

В деня на Луната – понеделник, се препоръчва да се приемат зелени храни – лапад, лобода, зелен боб, маруля, краставица, зеле, а също и царевица.

Във вторник, когато властва войнствената планета Марс, е време за червени и люти храни – домати, червени чушки, репички, лук, чесън, хрян, бяла ряпа, може и спанак.

В сряда, когато се усеща влиянието на Меркурий, най-добре се усвояват морковите, крушите, лимоните и всички жълти плодове като пъпеш, праскова и жълта джанка.

Въздействието на тъмносиния Юпитер се усеща в четвъртък. В този ден най-добрите храни са картофи, тикви, бамя и млечни продукти.

Петъчният ден е на ясносинята Венера. През този ден хапвайте грах, сусам, ябълки, сини сливи, череши, вишни, ягоди и малини.

Виолетовата събота – денят на Сатурн, е времето на ядките – орехи, бадеми, лешници. Подходящи са и кестените, сушените плодове, зрелият боб, сините патладжани, черната ряпа, кафето и какаото.

Еднородното хранене (например цял месец да си само на картофи) дълго време вреди на организма. Температурата на ястието трябва да е близка до телесната. Преди хранене може да се пие вода, но не и по време на самото хранене или след това. Закуската трябва да се приеме след изгрева на слънцето, а вечерята – преди залеза.