ПОЛУФАБРИКАТИ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО

Съществуват много системи за разфасоване на говеждо месо, като най-популярните са американската, аржентинската, великобританската и холандската.

В България се използва класификатор за обрезки по БДС, създаден още през 60-те години на миналия век и претърпял твърде малко развитие от тогава насам.

Търговци и готвачи използват системите на държавите, в които е произведено месото.

 

След клане месото се разделя на предна и задна част, а тя впоследствие се транжира на по-малки обрезки според съответните регионални и законови изисквания.

Врат (Neck, но често част от плешката) – транжира се допълнително на врат до 7-мо ребро, който е подходящ за готвене в затворен съд, на обезкостен врат за печене и обезкостена вратна пържола за грил след мариноване.

Плешка (Chuck) – месото от тази част е мускулесто и може да стане доста сухо и жилаво, затова е най-добре да се готви бавно в затворен съд на яхния, например бьоф бургиньон или говеждо по бургундски. От плешката се правят и пържоли, медальони и short ribs, но те имат нужда от предварително мариноване. Плешката е идеална за силни говежди бульони и супи.

Гръб (ребрена част, Rib) – от тази част се изрязва прочутия рибай стек, който е известен също като скоч филе, антракот, клъб или просто риб. Месото е мраморирано и наситено с вкус, а най-добрият начин на приготвяне е на скара или на силно нагорещен тиган, например в стил „Делмонико“, тоест дебел 5 сантиметра (или 2 инча) и опечен според предпочитанията на клиента – rare, medium rare, medium, medium well done и well done. Или в опит за превод на български – недопечен, средно недопечен, средно опечен, средно към добре опечен и добре опечен. От гърба става чудесно печено с кост или без кост (rib roast и rib eye roast), а ребрата (back ribs) могат да се приготвят в затворено барбекю с много марината.

Месото от областта на ребрата се обогатява от  мазнини, която разрежда съдържанието на съединителна което го прави  особено вкусно. Със сигурност е най-вкусната нарязани от най-известните и скъпи филетата . Обикновено, тъй като дебелината на ребрата е голяма, присъствието на костите зависи от месото е отдалечена от реброто.  Мускулните масите на това намаление са малко по-сплотени, така че топлината ги разделя с лекота по време на топенето на тлъстините. Французите го идентифицират с името на домакинствата в Италия, Entrecote.

Пояс (Loin) – от поясната част на животното се изрязват най-обичаните от ценителите парчета месо. В България тази част е известна официално като рибица, кюлот или килот, но тази терминология се употребява много рядко.

От предната част (Short loin) се вадят прочутите стекове ти-боун, портърхаус и стрип стек, известен и като Ню Йорк стек, когато е без кост. Ти-боун пържолата съдържа по-малко от бонфилето, отколкото портърхауса, но ценителите харесват наситения му вкус. Месото е силно мраморирано и се приготвя най-добре отново в стил „Делмонико“, овкусено единствено със сол и черен пипер на специална скара или тиган с малко масло.

Самостоятелна от рибицата на говеждо месо, е намаляване на костта на лумбалните прешлени, характерната форма на обърнато „T“, все още закрепен. Тя трябва задължително да се попълни от филето и рибицата.

От тази част в Италия се приготвя Bistecca alla Fiorentina, доста недопечена и с малко зехтин, и Costoletta di Vitello alla Milanese, известни у нас като шницели по милански – нежно овкусени, дебели сантиметър и половина парчета, оваляни в галета и запържени много бързо в масло.

Добрите готвачи съветват при избор на ти-боун да се гледа формата на костта – колкото по-правилна е тя, толкова по-добро е месото.

От задната част на пояса са най-крехките и нежни парчета – бонфиле (филе миньон, Tenderloin) и контрафиле. Бонфилето е и най-предпочитаната от готвачите част. От него се приготвят стекове на грил и медальони с различни сосове – уорчестър, трюфел и пепър сос. Препоръчва се да се избират филета, които тежат не повече от 700 – 800 грама, което гарантира, че месото е крехко, дори когато не е топ качество. От същото парче месо става чудесен ростбийф, тъй като понася сухо печене.

Контрафилето (Sirloin), което се вади както от предната, така и от задната част на пояса, се приготвят печено и пържоли. То е малко по-твърдо от бонфилето, но пък е с по-наситен вкус и познавачите го обичат. Приготвят се единствено на силно нагорещен грил или в бройлър (затворена фурна с горно нагряване на дърва, дървени въглища или елекричество, която може да достигне до 700 – 800° С, месото се запича от двете страни за не повече от 2-3 минути). От контрафиле се приготвя и прочутият „Шатобриан“, Една рецепта, според енциклопедията Larousse Gastronomique, създадена от личен виконт Франсоа Рене дьо Шатобриан главния готвач на Наполеон. Гастрономия Francesce разделят филето в три секции: Шатобриан най-широката част, средната част и Tournedos филе миньон тази цел по-близо. Това е една много нежна кройка, постно месо, с малко съединителна тъкан . The Chateaubriand се нарязва с дебелина, най-малко 5 или 6 см, и се приготвя обгорена на повърхността и сурова отвътре.

Хълбок (слабини, Bottom Sirloin) – понякога това месо се маркира като пържоли от контрафиле, но е най-подходящо за печене или за бавно и дълго задушаване, а ако се приготвя на скара или в затворена фурна, е добре да се маринова предварително, тъй като е малко по-сухо и жилаво.

Бут (Round) – от бута се изрязват шолът и вайсбратът, съответно от вътрешната и външната част, ябълка и килот/кюлот (който според БДС е горната част на бута, но според другите системи за класификация е част от контрафилето). Месото от тази част е по-малко мазно и по-жилаво, тъй като мускулатурата се натоварва през цялото време. Подходящо е за готвене на бавен огън, сухо печене – особено вайсбрата, но от бута се правят и много вкусни пържоли – top round, eye round и round tip стек. Вайсбратът е познат и като фалшиво филе поради кръглата му форма и в Австрия го правят на прекрасни виенски шницели.

Гърди и корем (Brisket, Plate и Flank) – от гърдите се изрязва шарено парче за бавно готвене, особено обичано в Азия и подходящо за екзотични рецепти – например по китайски с 5 подправки или на виетнамско фо с нудъли. От тази част се прави и прословутото пастрами, а в Тексас го натъркват със сухи подправки и го пекат дълго време на непряка топлина.

Фланг пържоли -това е взето от корема на животното месо, твърд мускул, богато на колаген, но сравнително тънко. Затова трябва да бъде мариновано и след готвено, нарязани на тънки филийки перпендикулярно на влакната.

Мексиканска кухня прави широкото използване на тази разфасовка се нарича Arrachera или Entrana. В Италия се използва като основа за навити рула .

Това е много популярно сред  любителите на барбекю, защото можете да се пече на скара цяло, след това парче и да се постави на брускета с различни топинги. Чудесно за  хранене на открито . Разполага с груба текстура (като biancostato), което го прави в стил рустик, но много приятно.

От корема се изрязва flank стек, който може да се приготви на тиган или бройлър. Тази част също е обичана в Азия и често се приготвя на стър фрай в силно сгорещено олио.

Джолан (Shank), преден и заден – доста жилава част, която изисква бавно и продължително готвене в затворен съд и особено обичана за телешко варено. Предният джолан отделя много желатин при варене и бульонът може да се използва за желирани ястия.

Други – от вътрешните части – език, дроб, шкембе, мозък и други се готвят по много и най-разнообразни начини в различните части на света.

От обрезки и по-тлъсти части като гърдите се приготвят мляно и кълцано месо, което по-голямата част от света консумира под формата на бургери, sliders, стек haché и кебап.

10 Comments on ПОЛУФАБРИКАТИ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО

  1. Major thankies for the post.Really thank you! Awesome.

  2. When someone writes an article he/she keeps the plan of the user in his/her mind that the way a user can understand it.
    So that’s why this post is outstdanding. Thanks!

  3. Spot up with this write-up, I just think this website needs far more attention.
    I’ll probably be returning to see through more, thanks for the info!

  4. Great website. Plenty of helpful info here. I’m sending it to some
    buddies ans additionally sharing in delicious.

    And naturally, thank you on your effort!

  5. It’s really a great and helpful piece of info.
    I am happy that you just shared this helpful info around.
    Please stay us informed similar to this. Thanks for sharing.

  6. Hi, after reading this awesome post i am also cheerful to share my experience here with
    mates.

  7. Excellent site you have here but I was wanting to know if you knew
    of any message boards that cover the same topics discussed in this article?

    I’d really like to be a part of community where I can get
    suggestions from other knowledgeable individuals that share
    the same interest. If you have any suggestions, please let me
    know. Appreciate it!

  8. Great blog you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that
    cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part
    of group where I can get comments from other experienced people that share the same interest.
    If you have any recommendations, please let me know. Bless you!

  9. I am regular visitor, how have you been everybody?
    This bit of writing posted at the website is really pleasant.

  10. I am just not positive the place you might be getting your information, however good topic.
    I must spend a little while studying more or understanding more.
    Thank you for wonderful info I found myself searching
    for this information for my mission.

Comments are closed.