ФЛОРЕНТИНСКА ШОКОЛАДОВА ТОРТА

ФЛОРЕНТИНСКА ШОКОЛАДОВА ТОРТА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ:

За сладкиш от маслено тесто

250 гр брашно

150 гр меко масло

50 гр какао

70 гр пудра захар

 

За крема шоколад

200 гр захарен фондан

50 гр какао

 

За флорентински съставки за мед:

50 гр акациев мед

40 гр кафява захар

50 гр масло

120 гр сметанов сладолед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Смесете брашното с краве масло, захар и какао, Оставете тестото 30 минути да почива. Разточете тестото и се нарязва на 12 диска с дебелина от  около половин сантиметър. Пече се във фурна на 160 градуса С върху лист хартия за печене.

Поставете диска сладкиши върху плато и покрийте със слой крем, после друг диск и още един слой от крема, последният слой трябва да е без крем. Попълнете с крем ръбовете и се поставя в хладилник.

Междувременно се разтопява захарният фондан на водна баня с какао, ако сместа е прекалено гъста, се разрежда с малко ром. Поставете тортата върху решетка и залейте с затопленият фондан докато я покрие напълно. Нека да почива в продължение на 10-15 минути.

Флорентински мед

Загрейте фурната до 200 ° С.

В тенджера, на средна температура и се вари мед и масло. Добавете захарта и продължете да разбърквате до образуване на карамел.

Разстелете лист пергаментова хартия за печене.Изсипете карамела и се покрива с друг лист, разточете с точилка. Премахнете втория лист, и печете в продължение на 5 минути, след което ги оставете да се охлади.

Гарнирайте тортата с пресни листа от мента и диск от меденият карамел и топка сладолед. Сервира се с шоколадов сос.