ТАЙ САЛАТА

 

ТАЙ САЛАТА

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За 4-ма души.

 

ТАЙ ЗЕЛЕНЧУЦИ

300 гр тиквички

200 гр малки  домати

200 гр патладжан

100 гр лимон

САЛАТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ

200 гр зелени аспержи

50 гр червен пипер

50 гр зелена чушка

50 гр жълта чушка

½ копър

100 гр краставица

1 стрък целина

50 гр дълга ряпа

300 мл  зехтин

50 мл бял балсамов оцет

1 връзка босилек

тиквички цветя

салвия цветя

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

ТАЙ ЗЕЛЕНЧУЦИ: нарежете на тънки филийки трите зеленчуци със сол и черен пипер, а след това направи застъпвайки ги в красива розетка редуващи се и ги поставете с помощта на шпатула в тава с 8-10 см в диаметър. Поръсете с лимонов сок и  печете при 150 ° С в продължение на 25 мин. Изпечете, а след това се съхранява в хладилник.

САЛАТА ЗЕЛЕНЧУЦИ: бланширайте доматите, нарязани на четвъртинки и премахванете семената. Разстелете върху лист за печене на метална тава, със сол и черен пипер, добавете малко зехтин и няколко стръка мащерка. Печете в продължение на 35 минути при 150 ° С.

Обелете аспержите и варете в продължение на четири минути във вряла вода, охлажда се веднага. Нарежете четири аспержи на тънко надлъж и нашир.

Нарежете всички други зеленчуци на ивици. Поставете в съд с ледена вода.

За дресинга заедно в купа смесете  зехтин, бял балсамов оцет, сол и черен пипер, разбийте и оставете настрана. Пригответе песто направено от листа от босилек, сол, черен пипер и зехтин. Пасирайте ситно.

Презентиране: Поставете тай зеленчуците в центъра на всяка чиния и лъжица ги полейте с песто. Подправете със сол, черен пипер и подредете всички зеленчуци в хармония с зеленчуците Тай; като се започне с най-големите парчета и завършващият штрих е с босилек и цветя.