ТИ-БОУН СТЕК С ПЕЧУРКИ И СОТИРАНИ КАРТОФИ

ТИ-БОУН СТЕК С ПЕЧУРКИ И СОТИРАНИ КАРТОФИ

 

Пояс (Loin) – от поясната част на животното се изрязват най-обичаните от ценителите парчета месо.

От предната част (Short loin) се вадят прочутите стекове ти-боун, портърхаус и стрип стек, известен и като Ню Йорк стек, когато е без кост. Ти-боун пържолата съдържа по-малко от бонфилето, отколкото портърхауса, но ценителите харесват наситения му вкус. Месото е силно мраморирано и се приготвя най-добре отново в стил „Делмонико“, овкусено единствено със сол и черен пипер на специална скара или тиган с малко масло. Добрите готвачи съветват при избор на ти-боун да се гледа формата на костта – колкото по-правилна е тя, толкова по-добро е месото

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 бр по 350 гр всяка  T-костни пържоли

1000 гр картофи, обелени, нарязани на парчета 3см

100 мл зехтин

20 гр масло

3 скилидки чесън, смачкани

400 гр печурки, нарязани

10 гр ситно нарязан див лук

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Поставете картофите в тенджера и покрийте със студена вода. Довеждат се до кипене, частично покрити, на силен огън. Намалете температурата до средно. Варете в продължение на 15 до 20 минути или докато омекнат. Прецедете. Върнете картофите в тенджерата и варете на слаб огън в продължение на 1 до 2 минути или докато изсъхнат. Отстранете от огъня. Добавете 2 супени лъжици олио и сол и черен пипер. Покрийте и дръжте на топло.

 

Затоплете масло и 2 супени лъжици от останалото олио в тиган на средно висока температура. Добавете чесъна и запържете, като се разбърква непрекъснато, в продължение на 1 минута. Добавете гъбите в тигана. Гответе, като се разбърква от време на време, над средно-висока температура в продължение на 4 до 5 минути или до златисто. Разбърква се с див лук.

 

Загрейте барбекю. Намажете с четка стека с оставащото масло. Подправете със сол и черен пипер. Гответе стека за 4 до 5 минути от всяка страна . Оставете го покрит  с фолио, в продължение на 3 минути.

 

Поставете стека върху плато и гарнирайте с гъби и картофи.