КРОКЕТИ СЪС СКАРИДИ И БЕКОН И ПИКАНТЕН СОС С КАСИС

КРОКЕТИ СЪС СКАРИДИ И БЕКОН И ПИКАНТЕН СОС С КАСИС

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

ПОРЦИИ 4

100 гр скариди

60 гр бекон

200 гр картофи

1 яйце

5 гр маково семе

2 стръка мащерка

галета

сол

зехтин за пържене

125 гр френско грозде

5 гр  прясно чили

20 гр кафява захар

20 мл балсамов оцет

60 мл вода

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Сварете картофите, като ги сложите в студена подсолена вода, докато станат меки. Намачкайте картофите и оставете да се охладят, за да ги довършите по-лесно по-късно.

Почистете скаридите – отстраняване на черупките и червата. Изплакнете и подсушете. Нарежете на ситно бекона и добавете към намачканите картофи, след което добавете, листата от  мащерка, маково семе и яйчен жълтък (яйчен белтък държте настрана, за  хлебни кнедли). Размесете всичко и съхранявайте в хладилник в продължение на половин час. Само ако е необходимо, добавете галета, и разбира се сол.

 

Пригответе соса: Измийте червено френско грозде и загрейте в незалепващ тиган. Добавете червения пипер чили нарязан на филийки, захар, оцет и вода. И нека се готви за около 5 минути. Свалете от огъня и прецедете, така че да получите гладко и перфектно полиран сос. Дръжте настрана за по-късно и стоплете 5 минути, преди сервиране.

 

Подгответе кюфтетата, от топки от около 3 cm всека. За да си помогнете в това, винаги се процедира с мокри ръце в студена вода. Панирайте всяка кнедла първо в разбит белтък и след това в галета.

 

В много мазнина загрята до175/180 ° пържете кнедлите за около 4 минути. След пълно покафеняване, ги извадете от мазнината и оставете да се изцедят върху листа попивателна хартия.

 

Сервирайте, монтирайки слой от соса и поставете четири или пет крокети на порция.