ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЕСТО С МАЯ

Технология на тесто с маяпредставлява гъста и пластична маса с високо съдържание на захар, мазнини и яйца, наситена с голямо количество въздух. При замесването на тесто с мая протича алкохолна и млечно – кисела ферментация, в резултат на която се получава въглеродния двуокис и млечна киселина. Млечната киселина пречи за развитието на вредни микроорганизми в тестото.

- продуктов набор – при приготвянето на тесто с мая като набухвател се използва хлебна мая. Основни продукти за неговото производство са брашно, сол, вода или мляко, а допълнителни – захар, мазнина, яйца, подправки (портокалови или лимонови кори, ванилия, ром, стафиди, орехови или бадемови ядки и други). Предназначението на маята е да се получи шуплесто тесто, което е по лесно смилаемо от организма.

- етапи на приготвяне

- замесване – за проготвяне на тесто с мая се използват два основни метода: еднофразен и двуфазен.

еднофазен метод за пригитвяне на тесто.- при него се влагат всички продукти, при замесването на главното тесто. Този метод се прилага, когато се налага съкращаване на времето и производственият процес. Водата се загрява до 35°С, прибавя се маята, солта и захарта. След това се прибавят яйцата и се изсипва предварително пресятото брашно. Тестото се замесва ръчно или машинно. Бърка се в една посока. Замесва се в тестомесачна машина с накрайник кука, докато тестото  започне да се отделя от стените на съда. Ако количеството продукти е по-голямо, след това се използва лопатка. Може да се използва и универсална машина.

В процеса на измесването му се прибавя разтопена мазнина. При този начин на работа се получава добре измесено тесто с еднородна консистенция и средна плътност. Замесеното тесто се намазва с мазнина, за да не се образува по повърхността му коричка, която затруднява излитането на въглеродния двуокис. Тестото се оставя да ферментира при температура 25-35°С в продължение на 120-180 минути. Докато ферментира, тестото се измесва два пъти. Тази операция се нарича избиване (пребивка) на тестото. Тя се състои в кратко измесване – в продължение на 1-2 мин. – и има за цел да подобри структурата и физичните свойства на тестото. Чрез избиване на тестото се отстранява част от съдържащите се газове (CO2) и се преразпределят останалите количества от тях във вид на финни мехурчета, осигуряващи равномерна шупливост при по-нататъшният процес на ферментация на тестото.

 

 

- двуфазен метод за приготвяне на тестоосъществява се на два етапа приготвяне на тесто с мая и замесване на главното тесто.

- приготвяне на тестото с мая се приготвя с 30% от общото количество брашно, цялото количество мая и 1/3 от водата. В загрятата до 35°С вода се налага маята и се размива добре. След това се прибавя брашното, разбърква се и полученото рядко тесто се покрива с брашно. Тестената каша се покрива с платно и се оставя при температура 30-35°С за около 60 мин. да ферментира. Увеличаването на обема на кашата до 2-3 пъти показва, че може да се премине към следващите технологични операции. При ферментацията на тестото се получават шупли, повърхноста му силно се напуква и брашното, което покрива тестото, се свлича по стените на съда. Не е желателно тестото да преферментира.

- замесване на главното тесто – в тестомесачната машина се поставят ферментиралото тесто, яйцата, останалото количество течност, брашното и част от мазнината. Температурата на сместа не трябва да бъде по-ниска от 30°С и по-висока от 35°С. Тестото се измесва в продължение на 10–15 мин., като към края на процеса се прибавя и останалото количество мазнина.

При замесването тестото се нарязва с нож, за да се измеси добре. То може да се замеси и ръчно. При тези условия се получава тесто със средна плътност и еднородна консистенция. Замесеното главно тесто трябва да има следните свойства:

– да е достатъчно газообразуваща и газозадържаща способност.

– да се обработва добре.

– да запазва формата си при окончателната ферментация и при изпичането.

- ферментация – по време на ферментацията тестото променя външния си вид, вкуса и аромата си. За да се оформят различни изделия, тестото с мая се разделя на парчета, които се оформят (закръглят), намазват се с мазнина и се оставят допълнително да ферментират за около 30 мин. От тях се правят различни форми според асортимента. За по-добър външен вид, лъскавина и добро оцветяване на горната кора изделията се намазват с жълтък, с цели яйца, разбити с вода, или с прясно мляко, и др. Някои от изделията се поръсват със захар, а други – с ядки.

По време на допълнителната ферментация обемът на изделията се увеличава около 1–1,5 пъти и се оформя шуплива структура на средината.

- окончателно втасване – за нормалното протичне на окончателното втасване на тестото,  съществено значение има поддържането на съответна температура и влага в помещението за ферментация. Краят на допълнителното втасване се установява органолептично, като се вземат предвид промените в обема, формата и физичните свойства на тестото. Повърхността му е жълтеникава, избистрена, с шупли.

- изпичане на готовите изделия – извършва се в пекарна камера при температура 200–250°С в зависимост от вида и количеството на изделието. По време на изпичането изделието променя структурата си и видимо се наблюдава увеличаване на обема му. В началото на изпичането парчето тесто се покрива с тънка ципа, впоследствие тя се превръща в кора, дебелината на която постепенно се увеличава. Непосредствено под кората се създава зона на обезводняване и едновременно с това се образува и средината на изделието.

При загряване на тестото до 35°С ферментационният процес протича нормално, а при повишаване на температурата до 40°С – твърде интензивно. Отделят се значително количество въглероден двуокис, етилов алкохол и някои странични продукти. По този начин се увеличава обемът на тестото и се натрупва голямо количество ароматни вещества. Повишаването на температурата до 50°С води до спиране на жизнената дейност на дрождите. При температура 60°С загиват и млечнокиселите бактерии.

- качествени показателиготовите изпечени изделия, трябва да имат правилна форма и големина, да не са разлети и да имат червеникавокафяв цвят по повърхността, който е по – тъмен към основата.

- видове – тесто с мая се използва навсякъде, под всякакви форми от торти, кексове и сладки, през баници и солени кейкове, до всякакви видове кифли и хлябове

30 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА ТЕСТО С МАЯ

  1. I appreciate you sharing this blog post. Really Cool.

  2. You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this web site!

  3. Your style is really unique in comparison to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you ave got the opportunity, Guess I all just book mark this web site.

  4. It as exhausting to search out educated people on this matter, but you sound like you know what you are speaking about! Thanks

  5. Really enjoyed this article post.Really thank you! Will read on

  6. Thanks for the article post.Really looking forward to read more. Want more.

  7. pretty beneficial material, overall I feel this is worthy of a bookmark, thanks

  8. Im no expert, but I think you just made an excellent point. You undoubtedly fully understand what youre talking about, and I can really get behind that. Thanks for being so upfront and so honest.

  9. I really like and appreciate your blog article.Much thanks again. Great.

  10. Thanks again for the article post.Much thanks again. Will read on…

  11. Perfectly composed content , thanks for entropy.

  12. I simply could not depart your website before suggesting that I really enjoyed the usual information a person supply to your visitors? Is going to be again regularly in order to check up on new posts.

  13. important site Of course, you are not using some Under-developed place, The united kingdom possesses high water-purification benchmarks

  14. Thanks again for the article post.Really looking forward to read more. Great.

  15. Thanks for great article. I read it with big pleasure. I look forward to the next article.

  16. You have made some decent points there. I looked on the internet for more info about the issue and found most people will go along with your views on this website.

  17. Pretty! This has been an extremely wonderful article. Thank you for supplying these details.

  18. you make blogging glance What host are you using? Can I am getting your associate link on your host? I want site loaded up as fast as yours lol

  19. The material from this valuable blog is really interesting.

  20. I Will have to visit again when my course load lets up аАа’аАТ‚б‚Т€Т nonetheless I am taking your Rss feed so i could read your web blog offline. Thanks.

  21. Really appreciate you sharing this article.Really thank you! Much obliged.

  22. Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Much thanks again. Cool.

  23. It?s an important Hello! Wonderful post! Please when I could see a follow up!

  24. The Best Supplements for Men To Take Your Regime Including to my diet regime has given a boost to my fitness routine

  25. You have mentioned very interesting points ! ps decent website. I am going to a special place when I die, but I want to make sure my life is special while I am here. by Payne Stewart.

  26. Really appreciate you sharing this blog post. Much obliged.

  27. Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this write-up and the rest of the site is also very good.

  28. I truly appreciate this blog article. Will read on

  29. You must take part in a contest for among the best blogs on the web. I will recommend this web site!

  30. paul smith ?? Listed Here Is A Solution That as Even Assisting bag-masters Grow

Comments are closed.