ТЕХНОЛОГИЯ НА МНОГОЛИСТНО МАСЛЕНО ТЕСТО

Многолистно маслено тесто

Многолистното маслено тесто, се състои от свързани помежду си, но лесно отделящи се един от друг тънки слоеве от изпеченото тесто. Външните пластове на тестото са твърди, а вътрешните – меки.

- продуктов набор – основни продукти за многолистно тесто са: брашно, вода, готварска сол и краве масло. Многолистното тесто НЕ съдържа захар. Като подобряващо средство за глутена при замесване на тестото, може да се прибави оцет. В слабо кисела среда, вискозитетът на белтъчните вещества се повишава, вследствие, на което тестото става по- еластично и жилаво.

- предварителна подготовка – брашното се пресява

- етапи на приготвяне – извършва се на три етапа:

замесване на тестото – брашното се смесва със сол и винена или лимонена киселина, разтворена в малко вода. При някои видове изделия при замесването на тестото се прибавят и яйца. Замесването продължава 15-20 min до получаване на еднородна маса с жилава консистенция.

Готовото тесто трябва да бъде със средна гъстота, добре измесено, равномерно разпределени в масата му мехурчета въздух.

Готовите парчета тесто, се покриват с влажна кърпа, за да не се получи кора на повърхността им, и се оставят да отлежат 15-20 min при температура 18°С. Това се прави с цел да се разхлабят връзките на глутена.

подготовка на маслото – кравето масло се приготвя, едновременно със замесването на тестото. Нарязаното на парчета масло се поставя в машина за омесване и към него се прибавя брашното (10% спрямо масата на маслото). Маслото се замесва с брашно до получаване на еднородна маса .Със смесването на маслото и брашното се цели да се свърже влагата на маслото, която може да предизвика слепване на тестените листове при многократна обработка. Подготвената маслено-брашнена маса, се разделя на отделни точно определени порции, които се оформят във вид на правоъгълни плоски парчета и се охлаждат при температура 4-6°С в продължение на 30-40 min. Температурата на вътрешността на охладеното масло трябва да бъде 12-14°С.

обработка на тестото с маслото – отлежалото тесто се разточва на пласт с дебелина 2-2,5 cm с кръстовидна форма и четири овални края. Върху надебелената среда на пласта се поставя охладеното парче масло с брашно, след което маслото последователно се покрива с четирите свободни края на тестото. По този начин се образува плик с включено в него масло.

Пликът се поръсва с брашно и като се започва от средата, се разточва с точилка на правоъгълен пласт с дебелина 10mm, състоящ се от един пласт масло и два пласта тесто. Целта на разточването е,  да се постигне равномерно разпределение на маслото в тестото.

След разточването излишното брашно по повърхността се отделя с четка и разточеният лист се прегъва на три или четири в зависимост от изделията, които ще се приготвят. Листът се сгъва на четири, като двата му края се сгъват към средата. Така листът се състои от 2 слоя масло и 4 слоя тесто. След това десният край на пласта се повдига и се поставя върху левия така, че двата свободни края да лежат един над друг – вече в тестото има четири пласта масло.

Със сгъването завършва основният цикъл на разделянето, след което налагането и разточването на листа се повтаря, докато в него се образуват 8-12-16 пласта масло. По този начин тестото се сгъва два пъти на четири.

При разточването, под действие на топлината в помещението и под механичното въздействие маслото омеква и може да изтече вследствие на разрушаване на тестото. Ето защо, след като приключи сгъването, след всяко разточване пластовете тесто се почистват от излишното брашно по повърхността и се поставят в хладилни камери или шкафове при температура 4-6°С за 30-40 min. Целта на охлаждането е да възтанови първоначалната температура на маслото (12 -14°С ). Готовото тесто постъпва за оформяне и изпичане.

формуване на многолистно тесто - то трябва да се реже с остри ножове, за да не се притискат краищата му. В противен случай, пластовете залепват и при печенето не се отделят един от друг. Тавата, в която ще се пекат изделията, се напръсква с вода, а не с масло, тъй като в тестото има голямо количество масло. Добре подредените изделия се намазват с разбити яйца с четка. За да се избегне издуването на изделията, тестото се набожда на няколко места с нож или с вилица.

изпичане на изделията от многолистно тесто – то става при температура 220-250°С в продължение на 25-30 min. През време на изпичането под действието на топлината маслото се стопява и се поглъща от тестото. Втвърдените пластове тесто и свободното пространство, останало след стопяване на маслото, придават слоеста структура на изделията. Бързото изпаряване на водата спомага за отделянето на слоевете един от друг и за получаване на рязко изразена напластеност. Образуващата се по повърхността коричка, не позволява на маслото да изтече от изделията.

При изпичането първоначалният обем на тестото се увеличава от 2 до 3 пъти.

При ниски температури (под 210°С ) процесът на изпичане се удължава, маслото изтича, тесто има лоша неслоеност и се слепва. Слепване в долната част на пластовете може да възникне също така и при сътресение на тестото при изпичане. При многократно отваряне на камерата и навлизане на силна струя студен въздух в началния период на изпичането, получената пара се премества и се наблюдава спадане на изделията (намаляване на обема им). Ето защо първите 10-15 min камерата НЕ СЕ отваря!

Готовността на изделията от многолистно маслено тесто се определя, като се повдигне ъгълът им с нож. В неизпечен пласт ъгълът лесно се подгъва. ЗА ГОТОВНОСТТА може да се съди също и по твърдостта и цвета на изделието. ЦВЕТЪТ трябва да бъде ЗЛАТИСТОЧЕРВЕН по повърхността и ТЪМНОКАФЯВ  откъм основата.

Готовите сладкарски изделия от многолистно тесто се характеризират със значителна трайност при съхранение, тъй като имат ниско водно съдържание и голямо количество мазнина.

- видове изделия от бъркано маслено тесто

От многолистно маслено тесто може да се оформят: тригуни, пирожки, крем пита, снежна пита, бутер баклава, баклава саралия, щтрудел с ябълки, соленки и др.