ТЕХНОЛОГИЯ НА ЗАДУШЕНИ ЯСТИЯ ОТ РИБА

Технология на задушени ястия от риба

- продуктов набор – подходящи са есетровите риби, бяла риба, скумрия, паламуд, лефер, кефал и др. Задушават се с лук, моркови, целина и подправки – черен пипер, бахар, бяло вино, лимон. Съчетани със зеленчуци, рибните ястия са пълноценна лесно усвоима храна. За задушаване се използват прясна, охладена и замразена риба.

- видове

порционни парчета риба - натурална и фарширована

цели рибибяла риба, пастърва

дребно порционни рибни полуфабрикати

Продължителноста на задушаване зависи от дебелината на рибните парчета – с дебелина 3 см за 10-14 мин. с дебелина 1,5- 2 см за 8-10 мин. Филета от риба нарязани на порционни парчета за 10-15 мин., а цели риби за 25-45 мин.

- задушаване без предварително запържваненарязаната на порционни парчета и осолена риба се подрежда в подходящ съд и се прибавят предварително задушените лук, моркови, целина, черен пипер и бяло вино. Задушава се до кулинарна готовност. Рибата се поднася с пасираният сос и гарнитура от варени картофи, картофено пюре, задушени гъби и лимон. Може да се добави доматено пюре и чесън. Порционни парчета риба или цяла дребна риба (хамсия, копърка) се задушават, като се нареждат на пласт риба, пласт ароматни зеленчуци. Подправят се със сол, черен пипер, дафинов лист и оцет. Добавя се растително масло и малко вода. Задушава се в закрит съд при тихо кипене. Порционни парчета се задушават 1-1,5 часа, а цели дребни риби се консумират с костите.

Без предварително запържване се задушават и фаршировани рибни полуфабрикати. Руладини от бяла риба, есетра, чига, мерлуза се приготвят като предварително се овкусяват със сол и лимонов сок . Фаршироват  се с плънка от задушени в масло моркови и гъби, подправени с магданоз. Оформените руладини се заливат с горещо масло и бяло вино и се задушават.

- задушаване след предварително запържванетака се приготвят треска, скумрия и др. Почистената риба се поръсва със сол и черен пипер, овалва се в брашно и се запържва. В същата мазнина се прави тъмна комбинирана запръжка, която се разрежда с рибен бульон или вода подправя се със сол и се задушава 10 мин. Прибавя се рибата и се задушава. Сосът се пасира. Рибата се поднася със соса и гарнитура от картофи и лимон.

- яхнии, рагу, кебапи, гулаши и ястия от риба със зеленчуци - приготвят се като тези групи ястия с месо. Трябва да се вземе впредвид ,че рибата се приготвя за кратко и да се съобрази последователността на поставяне на другите продукти. При кебап от моруна напр. нарязаните дребнопорционни полуфабрикати може да се бланшират във вряща вода, за да запазят формата си.

- рибни кюфтета със сос – използва се рибна кайма. Поради голяма фира при топлинна обработка, количеството рибна кайма трябва да се завиши около 10 г на порция. Рибата изисква внимателен подбор на подправки.

28 Comments on ТЕХНОЛОГИЯ НА ЗАДУШЕНИ ЯСТИЯ ОТ РИБА

  1. I really liked your article.Much thanks again. Really Great.

  2. There is evidently a lot to know about this. I assume you made various good points in features also.

  3. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  4. It as going to be end of mine day, except before ending I am reading this impressive piece of

  5. This is my first time visit at here and i am actually pleassant to read everthing at one place.

  6. It as actually a great and useful piece of info. I am happy that you simply shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  7. please provide feedback and let me know if this is happening to them too?

  8. I think this is a real great blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

  9. I saw something about this topic on TV last night. Great article.

  10. Im thankful for the blog article.Much thanks again. Great.

  11. Enjoyed every bit of your blog post.Thanks Again. Really Great.

  12. It as good to come across a blog every once

  13. Really informative article.Really looking forward to read more. Much obliged.

  14. Your style is unique compared to other folks I ave read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this page.

  15. There is noticeably a lot to realize about this. I suppose you made certain nice points in features also.

  16. Thank You For Your Info. I like to browse in various places on the internet, often I will go to Stumble Upon and read and check stuff out

  17. You certainly deserve a round of applause for your post and more specifically, your blog in general. Very high quality material!

  18. There is certainly a great deal to learn about this topic. I really like all of the points you made.

  19. Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you made blogging glance easy. The overall glance of your site is wonderful, let alone the content material!

  20. I will right away grab your rss feed as I can at find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me know so that I could subscribe. Thanks.

  21. the book in it or something. I think that you can do with

  22. I really liked your blog article.Thanks Again. Really Cool.

  23. Just wanna input that you have a very decent internet site , I like the design it really stands out.

  24. online. I am going to recommend this blog!

  25. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

  26. It is not my first time to pay a quick visit this site,

  27. Im obliged for the blog post.Thanks Again. Really Great.

  28. There is apparently a lot to identify about this. I believe you made certain good points in features also.

Comments are closed.