ОСНОВИ НА ДЕТСКОТО ХРАНЕНЕ

Технология на детски ястия продуктов набор, предварителна обработка, етапи на приготвяне, оформяне, качествени показатели.

 

3.1.     Особеностти на детското хранене

3.1.1   Възрастови граници при детското хранене

- хранене на деца от 1 месец до 1 година

- хранене на деца от 1 година до 3 години            предучилищна възраст

- хранене на деца от 3 години до 7 години

 

- хранене на деца  от  7 години до 10 години

- хранене на деца от 10 години до 14 години        училищтна възраст

- хранене на деца от 14 години до 18 години

 

- хранене на деца от 1 месец до 1 година (кърмаческа възраст) – в кулинарните изделия за кърмачета до 4 месечна възраст, от захарите се съдържа само лактоза. От 5-6 месечна възраст започват да се добавят зърнени продукти – скорбяла, захароза и др. За разлика от възрастните кърмачетата, могат да усвоят само предварително емулгирани мазнини, например млечна мазнина, Затова за деца до 1 година, трябва да се използват лесносмилаеми мазнини – краве масло и растителни мазнини. От 8-ия месец до 1 година детето, трябва вече да е преминало от бебешките пюрета към храна, която се доближава до тази на възрастните – разбира се, спазвайки изискванията, специфични за още незрялото му храносмилане и развитието на дъвкателния апарат.

- хранене на деца от 1 година до 3 години (яслена възраст) - правилата  са близки до правилата на диетичната храна, поради особеностите на детския организъм в тази ранна възраст.

- за да се спази принципът за механично щадене, в кулинарните изделия на децата, не трябва да се включват продукти, дразнещи слизестата обвивка на стомаха. Към  дразнещите храни се отнасят главно храни от растителен произход – зелен фасул, зелен грах, репички и др, а от животински произход - кожа от птици, месо богато на съединителна тъкан (месо от бут). Клетъчните обвивки предизвикват, не само дразнене на стомашно–чревната система, но и затрудняват усвояването на хранителните вещества.

зеленчуците, също предизвикват механично дразнене на стомаха, поради което се употребяват предварително сварени  и пасирани. При тях протопектинът се разгражда при темп. 80ºС. Много продукти въпреки, че са стигнали до състояние на кулинарна готовност, съдържат не напълно разграден протопектин (моркови, зеле и др.). Необходимо е тези зеленчуци, да се варят по-продължително време.

при смилане на сварените продукти от съществено значение е размера на получените частици. Степентта на дисперсност зависи от възрастта на детето. При възраст от 5 до 7 месеца тя трябва да бъде 150-200 μm, а при хранене на деца над 1 година, могат да се включват продукти с размер 5-7 мм. Избягват се пържени ястия до 1 година и половина. След това, никога не се дават на децата препържени или приготвени в прегоряла мазнина храни, тъй като се образуват силно канцерогенни вещества.

не трябва да се дават на децата колбаси – като салам, кренвирши, шунка и пушени меса, пушена риба и пушени сирена. Нитратите, с които се приготвят, са също канцерогенни.

- трябва да внимавате с количеството сол – след 1 година децата, вече имат нужда от малко допълнителна сол в храната, но тя трябва да си остане предимно безсолна. Това е още една причина да не се дават колбаси, тъй като обикновено те са силно солени.

- продължава употребата на краве масло - да не се заменя с маргарин. Наситените мастни киселини в кравето масло се разграждат и усвояват по – бързо и по-лесно от тези на маргарина.

- избягват се силните и лютиви подправки – като черен и червен пипер, къри, индийско орехче. Подходящи са чубрицата, джодженът, босилекът.

всички застройки с яйца трябва да се варят поне 10 минути, поради опасността от салмонелозни инфекции, които се развиват предимно в полусуровия белтък и жълтък.

– основните групи храни, които трябва да присъстват в менюто на детето, са: мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, зърнени храни, варива и ядки, зеленчуци и плодове. Дава се  мляко с какао, детски мюсли и корнфлейкс, млечни десерти – като мляко с ориз, мляко с грис и т.н., а също така обезсолено сирене и кашкавал.

за да се спази принципът за механично щадене – храната, трябва да бъде мека и сочна до 1г. и половина – полукашава, но не и пасирана; зеленчуците и месото – нарязани на малки парченца, месото и рибата – почистени от костите. Всички твърди плодове и сурови зеленчуци , трябва да се обелват и почистват от семките и костилките. Предлагат се настъргани, а след 1г. и половина – на малки парчета.

- хранене на деца от 3 години до 7 години (детска градина) - общата храна се различава от храната на възрастните, по размера на отделните частички и в консистенцията й.

- млякото остава като основна храна, въпреки че количеството му е значително по-малко – 300–400 мл. дневно. Млечните продукти се предлагат ежедневно по 20-25 грама.

– подходящи меса са: телешко, пилешко, пуешко, агнешко и нетлъсто свинско. Четири до пет пъти седмично в менюто на детето трябва да има  риба.

– след първата година детето може да получава цяло яйце (белтък и жълтък).

– от мазнините са подходящи слънчогледовото олио, зехтин и краве масло - ежедневно в менюто трябва да присъстват плодовете и зеленчуците в зависимост от сезона.

– количеството на захарта трябва да се контролира – да не надвишава 40 гр. дневно.

Балансираното хранене гарантира добро здраве на детето.

Недохранването води до изоставяне в растежа и физическото развитие, повишаване на заболяемостта, а в тежки случаи до сериозни здравни проблеми.

Прехранването е предпоставка за свръх тегло през детството и предопределящо затлъстяване в по-късна възраст. Започналото от детските години, затлъстяване се повлиява по-трудно от лечение, в сравнение със затлъстяването, развило се в зряла възраст. Индекса на телесната маса се програмира в ранните години на живота, затова предотвратяването на свръх теглото при децата е най-ефективният начин за намаляването на заболеваемост с фатални последици при възрастните.

 

3.2. Технология на ястия от  плодове, зеленчуци, плодове и месо, зеленуци и месо

- продуктов набор – за приготвяне на ястия от тази група, може да се използват спанак, тиквички, моркови, карфиол, картофи, броколи, кайсии, праскови, череши и птици, черен дроб, месо бедно на съединителна тъкан, ориз и др. Готовите   ястия се подправят с краве масло, захар, прясно мляко.

- предварителната обработка на детските ястия не се различава съществено от тази при рационалното хранене. При топлинната обработка протопектина преминава в разтворим пектин. Тъй като децата до 1 година не могат да сдъвкват храната необходимо е да я получават предварително смляна. При смилане на храната повърхността между смлените частици и храносмилателни сокове, рязко нараства и допринася за максималната адсорбция на ензимите.

-  етапи на приготвяне – те трябва да имат консистенция на пюре.

 

Технологична схема за производство на ястия за деца на плодова,

зеленчукова и месно- зеленчукова основа.

 

Продукти

 

плодове           зеленчуци         месо           др. продукти

предварителна обработка

надробяване

дозиране

разваряване

смилане              пасиране

смесване

варене

реализация

 

В кулинарната практика, за приготвяне на смлени (пасирани) детски ястия, се използвува методът на продължителното разваряване на продуктите във вода с последващо пасиране. Продължителното варене е необходимо за загряване на цялата маса на продукта. Това спомага за разхлабване на връзките между тъканите и клетките. След варене продуктите се пасират, като в процеса на пасиране се задържат неразварените частици на тъканта.

– за производството на ястия от зърнени продукти, е необходимо разваряване в продължение на 3 – 4 часа в 5 кратно по- голямо количество вода. Продуктите се пасират с получената отвара. При по- силно механично щадене, се използва методът на разваряване в 10 кратно по – голямо количество вода. Зърнените отвари са главна съставна част на млечните смеси, използвани за хранене на деца до 6 месечна възраст.

раздробяването намалява времетраенето на топлинна обработка и създава условия за по-пълно извличане на разтворимите вещества от продукта. Например, от цели зеленчуци се извличат 16% от минералните вещества, а от нарязани 30%.

разваряването има за цел да създаде условия за по-бързо унищожаване на ензимите, да подобри органолептичните качества на продукта, да разгради веществата свързващи клетките и да доведе продуктите до консистенция подходяща за смилане и пасиране. При топлинна обработка на месото, зеленчуците белтъчините коагулират, скорбялата клейстеризира, а протопектинът от плодовете и зеленчуците и колагена от месото се превръщат в разтворими съединения – пектин и глутин и тъканта се размеква.

Времето за разваряване зависи от устойчивоста на суровината и от температурата на варене. При темп. над 100ºС, значително намалява времето за разваряване. За предпочитане е да се разваряват на пара.

морковите и зелето интензивно се размекват в началото на разваряването. Впоследствие процеса се забавя. Картофите се разваряват през цялото варене.

месото и черният дроб се разваряват по-различно от плодовете и зеленчуците. В началото на загряването, те стават по-твърди поради. При продължително загряване колагенът преминава в глутин и месото достига кулинарна готовност. При t 100ºС трябват 80 мин за разваряване, при t 110ºС -50 мин, при t 120ºС – 20 мин.

пилетата се варят, като едри полуфабрикати за 30-60 мин. След сваряване кожата се отделя и месото се обезкостява. Парчетата месо се смилат на машина с диаметър на решетката 5 и 1,5 mm.

черен дроб се вари нарязан на парчета, като получената отвара не се използва.

- пасирането и смилането  създават условия за получаване на висококачествен продукт с определена големина на частиците отговаряща на  физиологичните потребности на децата в ранната възраст. Извършва се с пасирмашини, през сита с различен диаметър на отворите. С грубо пасиране се отделят нежеланите частици на продукта (семки, дръжки, целулозна тъкан). След пасиране размерът на частиците е различен – от няколко микрона до 2 мм.

Месото може да се пасира 2 пъти заедно с бульона или да се смели. За предпочитане е смилането, тъй като се намалява процентът на отпадъците.

Месото и зеленчуците може да се смесят предварително и тогава да се пасират. Със смесването се постига еднородност на ястието. Разварените и пасирани продукти се смесват съгласно рецептата.

- варенето се извършва, както при ястията от рационалното хранене, като е необходимо да се спазват технологичните режими за приготвяне на детски диетични ястия.

След 1 годишна възраст на детето постепенно в състава на ястията се включват хранителни продукти, нарязани на по ситни парченца – агнешка дроб сарма, агнешко със спанак, кюфтета, агнешко фрикасе.

 

3.3. Подходящи ястия за детско хранене

- млечни кашиприготвят се, като сварени зърнени продукти (или брашно от тях) се пасират през сита . Пасираната маса се подправя с прясно мляко, краве масло, захар и се вари.

- бульони, отвари и супи – месен бульон и супа от зеленчуци за деца над 8 месеца. Супите доставят минерални соли и екстрактни вещества, но са бедни на белтъчини, мазнини и въглехидрати и се предлагат само веднъж дневно. За предпочитане супите да са пасирани, тъй като са по лесно смилаеми, да са без запръжки и с препечено брашно, а не запържено. Преди консумиране се застройват с варена застройка с яйца и мляко и се подправят с краве масло. Бульоните се приготвят от месо и ароматни зеленчуци. Преди реализирането те се филтрират. За зеленчуковата отвара, зеленчуците предварително се варят 30-60 мин. Прибавя се сол и се застройва с краве масло.

- основни ястия – за деца от 1 до 1,5 год. са предимно от смляно месо и субпродукти – кюфтета на пара, пудинг от черен дроб, зеленчуково пюре с мозък, мусаки. При деца над 1,5 год. се прибавят ястия с по-едро нарязани парчета – агнешка дроб сърма, агнешко със спанак, фрикасе, рагу и др. Изключват се остри подправки – черен пипер, горчица, лютив червен пипер и др. Подходящи са листа от магданоз, целина, чубрица, лимонов сок и др. За гарнитури – настъргани зеленчуци.

- десерти – различни нишестени кремове, мусове, кисели. При основни ястия с ниска енергийна стойност, трябва да се предлагат десерти като палачинки, нишeстен крем с яйца, пасти и обратно – към ястия с висока калоричност леки десерти – плодове, мусове, компот и др.

39 Comments on ОСНОВИ НА ДЕТСКОТО ХРАНЕНЕ

  1. Hi my dearly loved one! I want to point out that this post is amazing, great written and include approximately all vital infos.
    I’d like to appear extra posts similar to this
    .

  2. Wow, incredible blog structure! How long have you been running a blog for? you made blogging look easy. The whole glance of your site is magnificent, let alone the content material!

  3. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.

  4. Im obliged for the post.Really thank you!

  5. Really enjoyed this article.Much thanks again. Really Great.

  6. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply could not find it. What a great web-site.

  7. This is a topic which is near to my heart Best wishes! Where are your contact details though?

  8. Im thankful for the blog post.Thanks Again. Will read on

  9. This is a topic which is near to my heart Many thanks! Where are your contact details though?

  10. I am so grateful for your article post.Really looking forward to read more. Great.

  11. Very neat post.Really looking forward to read more. Will read on

  12. Appreciate you sharing, great post.Really thank you! Want more.

  13. Muchos Gracias for your article.Really thank you! Fantastic.

  14. I visited a lot of website but I conceive this one has got something extra in it in it

  15. What type of digicam is this? That is definitely a great top quality.

  16. Perfectly composed content , thanks for entropy.

  17. I loved your article.Much thanks again. Great.

  18. You have made some really good points there. I looked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

  19. I visited many blogs however the audio quality for audio songs current at this web page is in fact fabulous.

  20. wonderful points altogether, you simply gained a new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

  21. Subsequently, after spending many hours on the internet at last We ave uncovered an individual that definitely does know what they are discussing many thanks a great deal wonderful post

  22. Hi Dear, are you truly visiting this website daily, if so afterward
    you will without doubt take nice know-how.

  23. This is my first time go to see at here and i am really pleassant to read all at one place.

  24. Simply wanna remark that you have a very nice internet site , I enjoy the design and style it really stands out.

  25. I truly appreciate this blog post.Much thanks again. Awesome.

  26. Some genuinely prime blog posts on this website, bookmarked.

  27. Hi there! Would you mind if I share your blog with my zynga group?
    There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
    Please let me know. Cheers

  28. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait ..
    bridgetteMa

  29. I always utilized to study article in news papers but now
    because i am a user of web so from now I am just using net
    for content, thanks to web.

  30. Wow, this post is good, my sister is analyzing these kinds of things, so I am going to let know her.

  31. I stumbledupon it I may come back yet again since i have book marked it.

  32. I cannot thank you enough for the article post.Thanks Again. Really Cool.

  33. Really informative blog post.Much thanks again. Keep writing.

  34. Its genuinely very complex in this full of activity life to listen news on TV, thus I only use the web for that reason, and obtain the hottest information.
    sportsMa

  35. This site really has all of the information I needed about this subject and didn at know who to ask.

  36. Asking them questions are truly nice thing
    if you are not understanding anything completely, but this component of
    writing presents fastidious understanding
    even.

  37. Your style is very unique compared to other people I ave read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I all just book mark this page.

  38. Incredible points. Great arguments. Keep up the amazing spirit.

  39. Thank you for your post.Really looking forward to read more. Much obliged.

Comments are closed.