НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ СИРЕНА

Швейцарско сирене

Швейцария с право се смята за европейска столица на сиренето. Швейцарското сирене се ражда в долината на река Ема, близо до Берн. Главата швейцарско сирене, с тегло над 100 кг, е наистина впечатляващо зрелище. Вътре в сиренето има многобройни каверни. Швейцарските сирена се характеризират с големи „дупки“, с които те се отличават от другите сирена. Почти всички държави са възприели швейцарската технология за производство на сирене, включително и в България. Всяка държава, всеки производител внася нещо свое, модифицирайки класическата швейцарска формула.

Холандско сирене

На територията на днешна Холандия сиренето е познато поне от 2000 години. В наши дни в тази държава се произвеждат над 600 000 т сирене годишно, като само една пета остава в Холандия, а останалото е предназначено за износ.

В зависимост от желаната степен на съзряване холандското сирене може да зрее от няколко седмици до две години.

Сирена с натурално зреене са едамер и гауда.

Едамер получава името си от пристанище, разположено на север от Амстердам. Това холандско сирене, произведено от краве мляко, става много популярно както в родината си, така и в чужбина. Вкусът му е леко орехов, а ароматът се усилва с узряването. Младият едамер не е със силен вкус, леко сладникав, докато зрелият е по-сух и солен. Като най-добро се смята сиренето, съзряващо година и половина.

Гауда, както и едамер, традиционно се произвежда от краве мляко. Вкусът му варира от нежен орехов нюанс до наситен пикантен. Разликата идва от процеса на узряване, който е от ключово значение. Често в сирената гауда се добавя кимион, а в днешно време могат да се намерят и видове с намалено съдържание на сол и мазнини.

Мимолет е разновидност на едамер, появила се също в Холандия, но срещаща се днес и във Франция. Отначало се използвало само като меко сирене, което не изисква дълго узряване и притежава леко маслена консистенция и плодово-орехов аромат. При узряване добива плътност и твърдост, както и леко горчив вкус. Отличава се от едамер не само с вкуса си, но и с наситения си оранжев цвят.

Маасдам – още едно естествено съзряващо сирене, получава името си от малкото градче Маасдам. Има сладникав вкус и каверни, значително по-големи от тези на традиционния ементал. Днес е най-популярен в Холандия след едамер и гауда. Сиренето маасдам се произвежда и в Германия, като се формова на пити с тегло около 15 кг.

Олд дъч мастър се произвежда по старинна рецепта от най-доброто мляко. Зрее около година на дървени рафтове, отличава се с пикантен вкус.

Към селските сирена причисляваме бемстер и столвейкър. Те се приготвят от необработено мляко, което им придава по-наситен млечен вкус.

Английско сирене

Англия се гордее със сиренето си чедър. Това е уникално сирене, произведено от непастьоризирано мляко с идеално съотношение между мазнините и протеините. Зрее около 13–14 месеца. След като е готово, го опаковат, маркират и отново го връщат на хладно. Сиренето чедър обича студа и не понася съседство с други сирена. В последно време при производството му често се добавят ябълка или грозде, които обогатяват допълнително вкуса.

Френски сирена

Във Франция най-голямо е разнообразието на сирената, приготвени от краве мляко.

Бри –  се слави като сирене на кралете и крал на сирената. То е любимо сирене на Филип Август, Шарл Орлеански, кралица Марго и Хенри ІV. Това е меко сирене, покрито с бяла плесен, напомняща кадифе. Вътрешността е мека и нежна, с лек аромат на лешници. Младото сирене бри има мек и нежен вкус, а при узряване става по-пикантно. Колкото е по-тънка питата, толкова по-пикантно е сиренето. Произвежда се по всяко време на годината и е едно от универсалните сирена, подходящи както за всекидневна употреба, така и за празнични случаи. Вкусът е по-добър на стайна температура, така че е добре предварително да се извади от хладилника. Съхранява се при температура +2 до –4 °C. Съчетава се както с червено, така и с бяло вино.

Има три вида бри, които носят имената на малки градчета източно от Париж. Бри дьо Мо (Brie de Meaux), бри дьо Мелун (Brie de Melun) и бри дьо Куломие (Brie de Coulomiers). Бри дьо Мо се смята и за най-доброто сирене в света, след като спечели за пореден път миналата година световната купа в Лондон.

Истинското селско сирене кер дьо шевр се произвежда от козе мляко в долината Поату. В зависимост от срока за узряване меката му част може да има различен оттенък, варирайки от нежно бял до синкав. Сиренето е нежно и не е агресивно. Прието е да се сервира, завито в кестеново листо.

Шабишу е едно от най-древните сирена на Франция. Произвежда се също в долината на Поату, има цилиндрична форма. Коричката е с цвят на слонова кост, покрита с бяла плесен. Консумира се както младо, така и узряло и дори леко изсушено.

Рокфор без съмнение е най-известното и разпространено синьо сирене в света. Рецептата му продължава да се пази в тайна, затова истински рокфор се произвежда само в района на провинция Руерг (Rouergue). Отгоре сиренето е покрито с бяла, леко влажна и блестяща коричка. Вътрешността е мека, със синя плесен. Вкусът му напомня лешници, а ароматът представлява сложен букет, в основата на който са ароматите на овчето мляко и варовиковата пещера.

Броччио е известно корсиканско сирене, което за жителите на острова е същият символ както спагетите за италианците. Има остър, ярко изразен вкус. Леко сплесканите топчета са покрити с кремава коричка.

Осо-ирати можем да определим като най-неизвестното сирене с контролирано име. Произвежда се в Пиренеите, където е много популярно. Узрява в специални „къщички“ от камък в планините.

Италиански сирена

Асиаго е едно от най-известните италиански твърди сирена. В миналото се произвеждало от овче сирене, а сега – от краве. Съзрява дълго, което му придава леко фруктов пикантен вкус. След 12 месеца зреене придобива жълтия цвят на меда, а след две години става хрупкав и изключително ароматен.

Канестрато пуглиезе – още едно твърдо сирене, чието име произлиза от наименованието на тръстикова кошница, в която се пресова. Узрява върху дървени рафтове в продължение на 1–2 месеца, ароматът му навява асоциации с ланолин и плесен, а зърнестата структура му придава неповторим вкус на горена захар.

Пармиджано реджиано се прочу по света благодарение на сладникавия си фруктов аромат и вкуса, наподобяващ пресен ананас. В Италия се сервира нарязан на едри парчета. Добрият пармезан при консумация оставя усещането за сдъвкване на кристали. Най-разпространеният вид от това сирене е грана падано. То носи името на областта, в която се произвежда. Питата е с тегло над 40 кг и е изключително твърда. Често от нея с помощта на специално длето се отчупват късове, които се сервират.

Горгонцола е най-известното италианско синьо сирене. Приготвя се от пастьоризирано мляко, към което е добавена благородна плесен. След четири седмици се пробожда с дебела игла, за да може плесента да се разпространи навсякъде. Готово е за консумация след 3–6 месеца. За да остане влажно, се завива във фолио. Зеленикаво-синкавата плесен прави вкуса остър, наситен, контрастирайки с масленото му тяло.

Пекорино е общото име за сирена, които са приготвени от овче мляко. В продължение на векове се произвежда в покрайнините на Рим от ноември до юни. Узрява 9–12 месеца, през които се развиват характерният му вкус и аромат. Има фруктова нотка, но с времето става все по-пикантен. Най-известни са сирената пекорино Сардо, пекорино Романо и пекорино Тоскано. Използва се както за поръсване на ястия, така и като самостоятелно блюдо.

Моцарела е едно от най-прочутите италиански сирена, известни в цял свят. То е незаменимо при приготвянето на истинска италианска пица. Сервира се и в салата от домати с босилек и зехтин.

Маскарпоне е представител на кремообразните сирена. У нас то е известно предимно като съставка за приготвянето на известния италиански десерт тирамису.

Испански сирена

В Испания има общо над 600 вида сирена, 81 от които са включени в националната система за качество Denominaciyn de Origen (DO).

Идиасабал е едно от най-известните испански сирена. Принадлежи към групата на твърдите. Има малки дупчици, сухо е, но не е чупливо. Характерният аромат на пушек се е съхранил от древни времена, когато овчарите са го съхранявали край огньовете си.

Маон е още едно твърдо сирене, което се произвежда на остров Менорка. Вътре цветът е на слонова кост, която контрастира с ярката оранжева кора, получила цвета си от натъркването с чушки. Вкусът е пикантен и солен.

Афуега’л питу означава в превод на български „огън в гърлото“. Отнася се към пресните сирена. Към него се прибавят пресни люти чушки, с които се натърква сиренето и отвън. Точно затова вкусът е пикантен и изгарящ.

Кабралес е най-известното испанско синьо сирене. Узрява в пещери в продължение на 2–3 месеца. Кората се дупчи с пръти, за да може плесента да се разпространи във вътрешността. Местните жители предпочитат да го консумират, когато достигне 6-месечна възраст, а цветът стане почти напълно син. Традиционно се завива в листа на клен или кестен. В острия аромат могат да се различат оттенъци на ферментирали плодове, плесен и мая.

57 Comments on НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ СИРЕНА

  1. Appreciate you sharing, great blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.

  2. to my followers! Excellent blog and outstanding design.

  3. Tetraed LIMS logiciel de gestion de laboratoire Sern amet port gaslelus

  4. Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from. Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I all just bookmark this site.

  5. Real good information can be found on blog.

  6. Some really excellent info , Gladiolus I observed this.

  7. I visited many blogs but the audio feature for audio songs existing
    around this site is the truth is excellent.

  8. Major thanks for the article.Really thank you! Really Great.

  9. Precisely what I was searching for, appreciate it for posting.

  10. Nonetheless, the posts are very short for starters.

  11. Im obliged for the article.Thanks Again. Fantastic.

  12. Do you mind generally if i quote a few of your articles so long as I provide credit and sources returning to your site?

    My blog is incorporated in the exact same niche as yours and my visitors would
    genuinely make use of a few of the information you provide here.

    Please let me know if this ok along. Cheers!

  13. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is fantastic, as well as the content!

  14. This very blog is without a doubt cool as well as amusing. I have discovered a bunch of helpful advices out of this amazing blog. I ad love to return every once in a while. Thanks!

  15. It as enormous that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our argument made at this place.

  16. Thanks so much for the blog article.Much thanks again. Really Great.

  17. Just Browsing While I was surfing yesterday I noticed a great post about

  18. I really like and appreciate your article post.Really thank you! Want more.

  19. You made various fine points there. I did a search on the issue and found the majority of people will consent with your blog.

  20. I blog frequently and I really appreciate your information. This great article
    has really peaked my interest. I’m going to book mark your site and keep checking for
    new information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

  21. Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Really thank you! Want more.

  22. Very neat blog article.Thanks Again. Really Great.

  23. Usually I don at read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice post.

  24. Very nice post i must say wedkarstwo.Very nice post i must say wedkarstwo.Very nice post i must say wedkarstwo.Very nice post i must say wedkarstwo.Very nice post i must say wedkarstwo.

  25. I really liked your blog article.Thanks Again. Awesome.

  26. I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

  27. It as very effortless to find out any matter on web as compared to books, as I found this paragraph at this web page.

  28. Really enjoyed this article.Really looking forward to read more. Awesome.:)

  29. I could not refrain from commenting. Exceptionally well written!

  30. Yay google is Yay google is my queen aided me to find this great site!.

  31. wants to find out about this topic. You realize a whole lot its almost tough to argue with you (not that I really will need toHaHa).

  32. But, it wasn’t till it began getting hotter outside that I recognized some things going on. I began splitting more, which wasnot a really difficulty for me out and
    arbitrary dry areas seemed on my cheeks, like in-between my brows and in areas.

  33. Regardless, I am definitely delighted I discovered it and I all be bookmarking it and

  34. Some truly prime blog posts on this web site , saved to favorites.

  35. Hi there to all, how is everything, I think every one
    is getting more from this web site, and your views are fastidious in favor
    of new people.

  36. Thank you for another excellent article. Where else could anybody get that kind of info in such a perfect way of writing? I ave a presentation next week, and I am on the look for such info.

  37. Visit this I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

  38. Hey! Would you mind if I share your blog with my myspace
    group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
    Please let me know. Thanks

  39. There could be some products that conserve a lot time or weight that it will deserve it to purchase a
    higher quality piece of gear.

  40. They only supply seven day long wilderness survival programs,
    as they believe that this format is far better than single
    courses, and hang out not only teaching the abilities, but showing pupils exactly how
    they match a survival situation.

  41. Tony was an adding author for the chapters on desert survival and living
    off the land.

  42. Nonetheless if you are in a wilderness survival circumstance for any sort of
    size of time, you’ll want these skills.

  43. Looking forward to reading more. Great blog article. Will read on…

  44. wow, awesome blog post.Thanks Again. Awesome.

  45. What as up Dear, are you really visiting this website daily, if so afterward you will without doubt obtain pleasant know-how.

  46. We stumbled over here from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.

  47. This is a topic that’s near to my heart… Best wishes!
    Where are your contact information though?

  48. Truly when someone doesn’t know then its up to other people that they will help, so
    here it takes place.

  49. This is a good,common sense article.Very helpful to one who is just finding the resouces about this part.It will certainly help educate me.

  50. Nice weblog right here! Also your web site rather a lot up
    fast! What host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink on your host?
    I want my site loaded up as quickly as yours lol

  51. So cool The information mentioned in the article are some of the best available

  52. This is one awesome blog post.Thanks Again. Will read on

  53. I value the article post.Really thank you! Keep writing.

  54. Mate! This site is sick. How do you make it look like this !?

  55. yeah bookmaking this wasn at a bad determination great post!.

  56. Asking questions are in fact good thing if you are not understanding something entirely,
    but this article presents pleasant understanding even.

  57. The fundamentals of building a much better Clash of Clan foundation boil down to a few primary things.

Comments are closed.