МЛЕЧНО НИШЕСТЕНИ КРЕМОВЕ И КИСЕЛИ

Млечно нишестени кремове и кисели

- продуктов набор – млечно-нишестените кремове и кисели се приготвят с картофено, пшенично или царевично нишесте. При някои видове изделия се използват и натурални хранителни продукти богати на скорбяла – ориз, грис, жито и др

- млечно нишестени кремове се приготвят чрез варене на нишесте и мляко с прибавяне на захар, ароматно – вкусови продукти и оцветители. За подобряване на качеството и хранителната стойност на кремовете може да се прибавят и яйца. Прясното мляко и захарта се смесват и се нагряват до кипене. Заедно с това се приготвя нишестена суспензия, като нишестето се разрежда с течност- вода или прясно мляко в съотншение 1:2. Подготвената нишестена суспензия, заедно с ароматно вкусовите продукти и оцветителите се прибавя към кипящия млечно-захарен разтвор. Вари се до готовноста на крема. Предварителното разреждане на нишестето със студена течност пречи на слепването на скорбелните зърна до по-големи агрегати. Горещият разтвор прониква до всяко скорбелно зърно в резултат на което настъпва пълна и равномерна клейстеризация на скорбялата. Бързото смесване на разреденото нишесте със захарния разтвор, осигурява еднородност на крема, докато бавното води до образуване на гранули. Преваряването влияе неблагоприятно върху вискозитета на скорбялната маса. При използване на картофено нишесте, кремът се довежда до кипене, а при царевично и пшеничено се вари при слабо кипене или на водна баня 7-10 минути.

Върху качеството на крема влияят и другите компоненти в сместа. Здравината на желето е обратно пропорционално на количството на захарта, тъй като тя пречи на нормалното свързване на скорбелните молекули при желеобразуването.

По-голямата концентрация на мазнина в крема понижава температурата, при която се достига максимален вискозитет. Прясното мляко също влияе върху качеството на крема. Предварителното му загряване, намалява здравината на получавания десерт.

Млечно нишестените кремове се съхраняват до момента на реализирането им при температура 0-4°С.

- видове – характерни представители на млечно-нишестените кремове са: крем ванилия, мляко с ориз, мляко с грис, ашуре, крем какао и други.

- крем ванилия – характерезира се с порьозна структура с подобрени вкусови качества и, повишена хранителна стойност поради включването на яйца в състава му. Основата му е подсладено прясно мляко, към което се прибавят предварително разтворено в студена вода нишесте и разбити цели яйца. Сместа се загрява до пълна клейстеризация на нишестето, ароматизира се и се порционира.

- малеби - приготвя се по същата технологична схема, без да се използват яйца. Загрява се прясно мляко със захарта, към които се прибавят предварително разтворено в студена вода нишесте. Сместа се загрява до пълна готовност на нишестето, ароматизира се и се порционира. При поднасяне се ароматизира с плодов сироп.

- мляко с ориз – десертът желира благодарение на скорбялата на ориза. Това налага оризът да се развари в разредено с вода прясно мляко. Захарта се прибавя накрая, когато ориза е омекнал. Ароматизира се с канела.

- мляко с грис – загрява се прясно мляко с вода и  захар, към които се прибавят гриста. Сместа се загрява до пълна готовност, ароматизира се и се порционира. При поднасяне се ароматизира с плодов сироп.

- ашуре – приготвя се от жито сварено във вода до степен на разваряване. Течната съставка се сгъстява от извлеченото от пшеничното зърно нишесте в процеса на топлинната обработка, чрез пасиране на част от зърната или чрез внасяне на допълнително количество нишесте в края на варенето. Прибавят се захар, орехови ядки или стафиди.  Ароматизира се с розова вода.

- кисели – приготвят се от плодове или плодови сокове, захар и нишесте. В зависимост от консистенцията си киселите се разделят на гъсти, средно гъсти и полутечни Най-често полутечните кисели се използват като сладки сосове.

Консистинцията на киселите зависи от количеството на прибавеното нишесте. Съдържанието на нишесте при производството на гъсти кисели е 8%, при средно гъстите 5% и при полутечните 2-4%. Технологията на приготвяне на киселите зависи от вида на използваните плодове.

- кисели от семкови и костилкови плодове се приготвят, като първоначално плодовете се сварят до готовност, течността се отделя и се пасират. Пасираната маса се смесва с отварата от варенето, прибавят се захар и органична киселина и се загрява до кипене. В горещия плодово-захарен разтвор се прибавя разтвореното нишесте и киселът се вари до сгъстяване. Преди използване, нишестето се разрежда с вода с температура 18-20°С в съотношение 1:2 и се  филтрира.

кисели от ягодови плодове се приготвя,  като първоначално се отделя плодовия сок и след сгъстяването на кисела се прибавя към него в натурален вид, без да е претърпял топлинна обработка. По такъв начин киселът придобива натуралния цвят, вкус и аромат на използваният плод.

Гъстите плодови кисели ,след прибавяне на разтвореното нишесте се варят 5-6 минути при слабо кипене и непрекъснато разбъркване. При тях водата напълно се поглъща от скорбелните зърна и нейното колчество се оказва недостатъчно за да предизвика разпадане на образувалите се мехурчета . В резултат на това гъстите кисели могат да се задържат продължително време топли без да се разредят.

Средно гъстите кисели след смесването им с нишесте не се кипват, а само се загряват до състояние на кипене. Подобно е и изискването на полутечните кисели.

Готовите кисели имат еднородна консистенция – приготвените от плодове кисели са без едри частици  а от плодов сок – прозрачни. Цветът и вкусът на киселите са като тези на използваните основни продукти. Киселите биват от ягоди от вишни от праскови череши и др.

Освен като десерти киселите намират приложение като ястия в детско и диетичното хранене.

37 Comments on МЛЕЧНО НИШЕСТЕНИ КРЕМОВЕ И КИСЕЛИ

  1. This is a great tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very accurate info Many thanks for sharing this one. A must read post!

  2. Looking forward to reading more. Great article.Really thank you! Much obliged.

  3. It as hard to find educated people in this particular subject, but you sound like you know what you are talking about! Thanks

  4. This blog is without a doubt educating as well as amusing. I have chosen a lot of interesting things out of this source. I ad love to come back over and over again. Thanks!

  5. Some really prime blog posts on this internet site , saved to favorites.

  6. This design is spectacular! You definitely understand
    how to have a reader entertained. In between your wit and your videos,
    I had been almost relocated to start my own blog (well,
    almost…HaHa!) Great job. I really loved what you was required to say, and more than that, how you will presented it.
    Too cool!

  7. Say, you got a nice blog article. Great.

  8. It as actually a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  9. Looking forward to reading more. Great article post.Thanks Again. Cool.

  10. There is definately a great deal to know about this topic. I really like all of the points you made.

  11. Photo paradise for photography fans ever wondered which web portal really had outstanding blogs and good content existed in this ever expanding internet

  12. Really appreciate you sharing this post.Really thank you! Awesome.

  13. I truly appreciate this blog post.Thanks Again. Really Great.

  14. This is my first time pay a visit at here and i am really impressed to read all at alone place.

  15. I truly appreciate this blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  16. This is one awesome article post.Really thank you! Keep writing.

  17. I truly appreciate this post.Really looking forward to read more. Will read on…

  18. just wondering if you get a lot of spam responses? If so how

  19. Your style is unique compared to other people I ave read stuff from. Many thanks for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this page.

  20. I truly appreciate this article.Really looking forward to read more. Really Great.

  21. I am so grateful for your blog.Much thanks again. Cool.

  22. That is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Brief but very accurate information Many thanks for sharing this one. A must read post!

  23. There as definately a great deal to learn about this issue. I love all of the points you made.

  24. Very good article post.Really looking forward to read more. Really Cool.

  25. There is clearly a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

  26. This page was… how do I say it? Relevant!!
    Finally I’ve found something that helped me to.
    Thanks a whole lot!

  27. very nice post, i certainly love this website, carry on it

  28. Utterly indited content, appreciate it for selective information. Life is God as novel. Let him write it. by Isaac Bashevis Singer.

  29. Major thankies for the article.Really looking forward to read more. Cool.

  30. Im thankful for the blog.Thanks Again. Really Cool.

  31. It is almost not possible to find knowledgeable folks within this subject, on the other hand you sound like you realize what you are speaking about! Thanks

  32. It as genuinely very complicated in this active life to listen news on TV, thus I only use the web for that purpose, and obtain the hottest information.

  33. I understand this web page provides quality
    based articles and additional material, can there be almost every
    other site which presents such information in quality?

  34. Pretty! This was a really wonderful article. Thanks for supplying these details.|

  35. Very good blog article.Thanks Again. Will read on

  36. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I ave shared your site in my social networks!

  37. Thanks a lot for the blog article.Really looking forward to read more. Much obliged.

Comments are closed.