ЛЕДОГЕНЕРАТОР

Предназначение

Предназначени са за производство на изкуствен лед в различна форма – цилиндрична, кубична, на люспи и др. Големината му също може да бъде различна – големи ледени блокове и малогабаритни парчета. Последните намират приложение за непосредствено охлаждане на напитки и храни. Получават се от питейна вода при строги санитарно-хигиенни условия.

Ледът на блокове може да бъде непрозрачен, прозрачен или кристален. Непрозрачният лед има млечнобял цвят, който се дължи на съдържанието на въздушни мехури и минерални соли във водата, от която се произвежда.

При приготвянето на прозрачен лед водата във формите непрекъснато се разклаща или разбърква или в нея се вкарва въздух под налягане.

Кристалният лед се получава от дестилирана и обезвъздушена вода.

При ледогенератора за малки цилиндрични блокчета водата постъпва във вертикално разположени тръби, между които кипи хладилен агент, в резултат на което водата в тръбите се охлажда и замръзва. След това в пространството около тях се подават горещи пари на хладилен агент, вследствие на което настъпва стопяване на слоя лед, намиращ се в непосредствен допир със стените на тръбите. Под действие на собствената си маса ледените цилиндрични блокчета започват да падат надолу, като на равни интервали от време се отрязват от въртящ се нож.

Ледогенератор за лед на кубчета – този ледогенератор се използува за получаване на прозрачен лед на кубчета, които са подходящи за непосредствено поставяне в напитки и храни

Устройство

Конструктивно той е изпълнен като шкаф, предназначен за монтиране в заведението за обществено хранене

В долната част на шкафа е разположен хладилният агрегат, а в горната част – устройството за получаване, нарязване и съхраняване на кубчетата лед. Това устройство е съставено от наклонена замразяваща плоча с вграден изпарител, нарязваща решетка, циркулационен тръбопровод с помпа, резервоар и бункер за съхраняване на кубчетата лед.

Начин на действие

Ледогенераторът действува по следния начин : циркулационната водопроводна инсталация пропуска вода непосредствено върху замразяващата плоча. Тънкият слой вода замръзва, като дебелината на получената ледена плоча постепенно увеличава размерите си. Незамръзналата вода се стича обратно в резервоара. Когато дебелината на ледената плоча се увеличи до максималния си размер и се допре до датчика за дебелина, соленоидният вентил на хладилния агрегат се отваря и топлите пари от компресора постъпват в изпарителните серпентини. Нагряването на серпентините предизвиква разтопяване на граничния слой на ледената плоча, която, отлепена от размръзвателя, се плъзга под действие на теглото си и попада върху нарязващата решетка. Решетката е изработена от канталови проводници, при кръстосване на които се образуват квадратчета. По проводниците се пропуска ток с напрежение 12 V, вследствие на което те се нагряват. Нагрятата решетка нарязва попадналата върху нея ледена плоча на кубчета. Ледените кубчета попадат в бункера, където се съхраняват до консумацията им.

Когато бункерът се напълни с лед, замразяването се прекратява и хладилният агрегат продължава да работи само за съхраняване на леда в бункера.