ЖЕЛАТИНОВИ ДЕСЕРТИ

Желирани десерти - десерти, които включват в състава си нишесте, пектин, белтъчни вещества (желатин,) или натурални растителни (агар ), които лесно образуват желе. Желиращия агент е материал, който може да се разтвори в топла или студена вода. С желиращите агенти се подобряват качествените показатели на десертите – плътността, степента на желиране и др. Характерни показатели за всеки желиран десерт са твърдост, еластичност, прозрачност, стабилност при съхраняване и други. Те зависят от вида и от рН на течната среда и от температурата. Желеобразното състояние е динамично. По време на съхраняване десертът може да премине в по стабилно състояние. В резултат на това се освобождава течна фаза и се намалява обемът на десерта.

- продуктов набор

- нишестето е неразтворимо в студена вода. В топла вода то набъбва от абсорбираната вода. Набъбналите гранули се слепват и високозитетът нараства. Картофеното нишесте образува eластично и прозрачно желе, а царевичното – мътно поради което се препоръчва да се използва за приготвяне  на десерти в състава на които има прясно мляко.

- пектин - пектинът е разтворим във вода и може да образува желе при наличие на захари и киселини и при определени условия. Благодарение на ниските стойности на рН (2,8-3,5), пектина е особено подходящи за приготвяне на ароматизирани продукти на плодова основа.

- желатин – образува бистри желета, които имат приятен вкус при консумация. Желатиновото желе е с най- високо качество от всички желета. Желетата му са термообратими.

- агар–агарът не се разтваря в студена вода, но е разтворим в кипяща вода Разтвор съдържащ 1,5% агар е бистър и образува твърдо и устойчиво желе след охлаждане до 32-39°С. Желето се топи при 85°С и е устойчиво, еластично, сравнително прозрачно, термообратимо.

- предварителна обработка

- предварителна обработка на яйцата – яйцата първо се дезинфекцират – на 3 етапа.

1 етап – с топла вода за отделяне на замърсителите, 2 етап – дезинфекция с 2 % разтвор на хлорна вар, 3 етап- изплакване с вода.

В кремовета понякога яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

жълтъците се разбиват с част от захарта (води до разрушаване на слоестата им структура, за по добро хомогенизиране), разреждат се с мляко и се варят до сгъстяване.

- белтъците – разбиват се до увеличаване на обема им от 6-8 пъти.

Върху качеството на разбитият белтък оказват влияние продължителността на разбиване, количеството на прибавената захар, темературата, наличието на мазнини, рН на средата.

При продължително разбиване на белтъка, пяната става по- твърда за сметка на намаляване на еластичноста на ципата на белтъчните мехурчета. При топлинна обработка на белтъците, не трябва да се губи тази еластичност. Обратно при недостатъчно разбиване обвивкате на въздушните мехурчета  са слаби и при свързване с другите продукти бързо се разрушава порестата структура на десерта. Показател за здравината на белтъчната ципа е способността на пяната да запазва придадената и форма.

Наличие на мазнина ( останал жълтък при отделянето им) влияе отрицателно на разбиването на белтъка. Киселата реакция повишава здравината на белтъчната пяна, макар да намалява обема и (накрая се прибавят няколко капки разтвор на лимонена киселина). Разбиването на белтъци при темп. 20- 40 °С позволява да се получи пяна с оптимални свойства.

- предварителна обработка на сметана – предврително се разбива. Вкараният в сметаната въздух се разпределя, като мехурчета обкръжени от белтъчни ципи и цялата течнст се разпределя между тези ципи. Сметаната се разслоява при разбиване, когато не е достатъчно охладена (температура по висока от 12°С). Здравената на готовият крем зависи от съдържанието на мазнини, температурата на продукта, интензитета и продължителноста на разбиване и др. (оптимално при темп 4-5°С, и масленост 30-35%). Обема на сметаната нараства 2 -2,5 пъти. При съхранение разбитата сметана отделя течност в резултат на разрушаване на пяната.

- предварителна обработка на желатина – накисва се в студена вода за 1-2 часа и увеличава обема си 6-8 пъти.

– желатина се налива бързо на тънка струя към масата на желиране

– дъното на съда, в който се излива желатина не трябва да е студен, защото той желира бързо и става на гранули.

Желатинови десерти

- продуктов набор - за желатиновите десерти, като желиращ агент се използва желатин. В някои случаи, той може да се замести с пектин или с агар.

- плодови желетаплодовите желета представляват блестяща прозрачна маса приготвена от плодови сокове или отвари захар, ароматно вкусови продукти и желиращ агент. Производството на желетата включва приготвянето на плодово-захарен разтвор и неговото желиране. Преди охлаждане желетата се филтрират. За подобряване на вкусовите им качества, към тях се прибавя вино, а при недостатъчна киселинност на плодовия сок – лимонена киселина .Готовото желе е прозрачно със сладко – кисел вкус е аромат на плодовете от които е приготвено. Ако желето е мътно то се избистря с яйчен белтък,  който се разрежда с вода в съотношение 1:1 и се прибавя към сместа. Желето се нагрява до кипене и след това се филтрира.

- желатиново плодово желе - получава се при използването на 2-3% желатин, който предварително се хидратира в студена вода. Набъбването продължава 1-1,5 часа и масата му се увеличава 6-8 пъти. Приготвя се захарен сироп, който се охлажда до 60-70°С и към него се прибавя набъбналия желатин. След пълното му разтваряне се прибавят останалите съставки на желето – плодов сироп, вино, есенция, лимонов сок. Готовото желе се оставя да престои 3-4 часа, при температура 0°С. При съхраняване здравината на желето се увеличава особено в първите два часа.

пектиново плодово желе – за получаването му е необходимо внимателно дозиране на количеството захарта, киселината, водата и пектина. Подходящо съотношение за приготвянето му е пектин:захар гликоза:вода:разтвор на лимонена киселина=1,2:50:28:35:1,25. ЗА ПО ДОБРО ЖЕЛЕОБРАЗУВАНЕ сухият пектин се смесва със захар и затоплена вода  в съотношение 1:4:20 до 1:8:40. Сместа се затопля до разтваряне на пектина. Киселинноста играе важна роля в процеса на пектиновото желеобразуване. Оптималното рН е в граници 2,8-3,2. Захарта е важна съставка на пектиновите плодови желета. Ако количеството на захарта е по голямо от необходимото, получава се меко слабо желе. Обратно ако количеството на захарта е по-малко от необходимото получава се много плътно и здраво желе. Плодовите пектинови желета трябва да се охлаждат  бавно.

- млечни желета – приготвят се от мляко захар ароматно-вкусови продукти и желиращ агент най-често желатин. Към мляко, предварително разбито с пудра захар се прибавя предварително набъбналия във вода и разтворен желатин и желето се ароматизира с ванилия. Могат да се прибавят и допълнителни продукти – какао, кафе или желето да се комбинира с плодово желе.

- плодова пяна – плодовата пяна представлява разбито плодово желе. Приготвя се от плодови сокове, плодови пюрета, захар и желатин. Приготвеното желатиново плодово желе се разбива. За да се получи устойчива неотделяща течност пяна, запазващи придадената и форма пяната се разбива при тимпература близка до температурата на  желеобразуване на желатина.

При по-висока температура се образува излишна течна пяна, която след поставянето и във форма може да отдели част от течността. При по-ниска температура системата желира в процеса на разбиването,обемът на пяната се намалява, здравината се повишава и се затруднява порционирането на пяната

- млечно желатинови кремове – млечно-желатиновите кремове се приготвят от кокоши яйца, прясно мляко, захар, желатин и ароматно-вкусови продукти. Яйчните жълтъци и захарта се смесват и се разбиват до получаване на кремообразна маса. Към нея се прибавя прясно мляко нагрято до 80°С. Готовата смес се вари при температура 80-90°С и непрекъснато разбъркване 10-15 минути. Прибавя се предварително накиснатия желатин като се разбърква до пълното му разтваряне. Кремът се ароматизира и ако е необходимо се филтрира.  Охлажда се до температура 40-50°С и се прибавят разбити на пяна сухи яйчни белтъци, сметаната. Сурови яйчни белтъци се използват само в случаите, когато яйцата са предварително осведетелствани за салмонела.

Към крема може да се прибавят – ванилия, кафе, шоколад, плодове, бишкоти, ром, коняк, ликьор, конфитюр. Готовия крем се дозира и охлажда. Студени шарлоти се приготвят във Форми, стените на които се покриват с бишкоти или бисквити и се заливат с крем ванилия с желатин. След желиране шарлотата се изважда от формата и се украсява с разбита сметана.

 

38 Comments on ЖЕЛАТИНОВИ ДЕСЕРТИ

  1. I was recommended this web site by my cousin.
    I’m not sure whether this post is written by him
    as nobody else know such detailed about my difficulty.

    You’re incredible! Thanks!

  2. Great article. Keep writing.

  3. What’s up, constantly i used to check web site posts here early in the morning, as i love
    to learn more and more.

  4. Very informative article.Really looking forward to read more. Really Cool.

  5. It’а†s in point of fact a nice and useful piece of info. I’а†m happy that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  6. Major thanks for the blog article.Really thank you!

  7. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

  8. Looking forward to reading more. Great article. Really Great.

  9. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you penning this article plus the rest of the site is also very good.

  10. I’m really inspired with your writing abilities and in addition together with the structure
    on your weblog. Is that this a paid subject material or would you modify it your self?

    In any case stay the excellent good quality writing, it’s uncommon to search a nice
    blog such as this one today..

  11. Really appreciate you sharing this article.Much thanks again. Great.

  12. Outstanding weblog here! Also your site loads up quickly! What host are you making use of? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as speedily as yours lol

  13. I really liked your article post.Thanks Again. Cool.

  14. fantastic points altogether, you simply won a logo new reader.
    What may you suggest about your set up that you
    simply made some days ago? Any sure?

  15. Fantastic article.Really thank you! Really Cool.

  16. Really enjoyed this blog.Much thanks again. Keep writing.

  17. Wow! Thank you! I continuously wanted to write on my site something like that. Can I include a fragment of your post to my blog?

  18. This unique blog is obviously cool and also diverting. I have found a bunch of useful things out of this amazing blog. I ad love to go back over and over again. Cheers!

  19. That is a great tip especially to those fresh to the blogosphere. Simple but very precise information Many thanks for sharing this one. A must read article!

  20. Very neat blog.Much thanks again. Really Great.

  21. Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my website something like that. Can I include a fragment of your post to my blog?

  22. I think this is a real great blog.Really thank you! Really Great.

  23. I could not stay away from commenting. Perfectly
    written!

  24. It as hard to find experienced people on this topic, however, you seem like you know what you are talking about! Thanks

  25. Major thankies for the blog.Much thanks again.

  26. I am just curious to determine what blog platform you are
    actually utilizing? I’m experiencing some small security problems with my latest website and I would love to find some thing risk-free.
    Do you have any recommendations?

  27. Im thankful for the blog article.Thanks Again. Keep writing.

  28. Hi all, here every person is sharing these kinds of knowledge, thus it’s
    fastidious to read this website, and I used to pay a visit this webpage all the time.

  29. Im thankful for the article.Really looking forward to read more. Great.

  30. Woman of Alien Perfect get the job done you have got completed, this site is de facto great with great data. Time is God as strategy for maintaining every little thing from going on directly.

  31. Very neat blog post.Really thank you! Cool.

  32. Very few web sites that transpire to be comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly properly really worth checking out.

  33. Spot on with this write-up, I absolutely feel this site needs a lot more attention. I all probably be back again to see more, thanks for the advice!

  34. Really informative blog.Really looking forward to read more. Awesome.

  35. Simply desire to say your article is as surprising.

  36. Personalized promotional product When giving business gifts give gifts that reflect you in addition to your company as image

  37. Some really choice articles on this website , saved to bookmarks.

  38. Simply wanna comment that you have a very decent site, I love the style it really stands out.

Comments are closed.