ПЕНЛИВО ВИНО

Пенливо вино за пръв път е произведено във Франция , в областта Шампан, през 17 в. Само произведеното в тази област пенливо вино може да носи името “Шампанско”, всички други стрни или райони произвеждащи такова вино трябва да го обявяват на етикета като пенливо вино. Например във Франция в другите виноделни райони се използва названието “креман”, в Испания -“кава” , в Италия – “спуманте”, в Русия – “игристое”, в англоговорещите държави – “спарклинг уаин”. Всички тези названия покриват едно характерно качество-наличието на мехурчета въглероден двуокис във виното, които започват да се появяват след отварянето на бутилката.

Сортовете грозде използвани за производството на Шампанско са Шардоне (бял сорт), Пино ноар и Пино мюни е(червени сортове). Единствено в производството на пенливи вина се допуска смесването на бели и червени сортове, а ако на етикета на виното е отбелязано “Блан де блан” означава че, виното е направено само от бели сортове грозде.

Розе Шаманско се получава като се използва 45-70% червени сортове и 55-30% бели сортове. Червено Шампанско не се произвежда.

В България се произвежда пенливо вино от бели сортове грозде Мискет, Шардоне, Мускат и Димят според отглежданите в района на производителя. Някой производители правят и червени вина от сортовете Мерло и Каберне совиньон. По-ниско качествено вино от подобен вид е газираното вино в което се вкарва въглероден двуокис както при газираните напитки.