РИЗОТО С ПЕЧЕНА ТИКВА , ГРАДИНСКИ ЧАЙ И КЕДРОВИ ЯДКИ

РИЗОТО С ПЕЧЕНА ТИКВА , ГРАДИНСКИ ЧАЙ И КЕДРОВИ ЯДКИ

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

500 гр тиква почистена

2 скилидки чесън, обелени

20 мл зехтин, плюс допълнително за гарниране

15 гр листа салвия, нарязани

морска сол и прясно смлян черен пипер

30 гр масло

200 гр лук, нарязан

400 гр ориз Аброзио или друг италиански ризото ориз

300 мл бяло вино

1 литър топъл пилешки или зеленчуков бульон

100 гр прясно настърган пармезан, плюс допълнително, за украса

75 гр кедрови ядки, за украса

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Загрейте фурната до 200 ° С.

Нарежете тиквата, отстранете семената и се поставя в тава за печене. Нарежете чесъна и добавете зехтина, половината от градинският чай листа, морска сол и черен пипер. Поставете в тавата и разтъркайте тиквата с ръцете си. Печете във фурната за 40-50 минути, докато омекне и стане със златист цвят.

След като тиквата е готова, изстудете леко, след това изстържете меката част от кожата в купа. Леко намачкайте с вилица. Остържете всички останали от тавата за печене лепкави сокове.

Загрейте зехтина и добвете бучка масло в дълбока тенджерта. Леко запържете лука, докато омекне. Добавете ориза и се разбърква за около минута, докато зърната са покрити с масло . Налейте виното и се разбърква непрекъснато, докато не е готов ориза. Добавете черпак топъл бульон, сол и пипер. Намалете температурата. Продължава се добавянето на бульон. След около 15-20 минути ориза трябва да е омекнал. Текстурата на ризото трябва да е гъста и кремообразна.

Свалете тенджерата от котлона и внимателно се разбърква печената тиква в ризото с пармезан, останалото масло и подправки на вкус. Добави допълнителен бульон, ако ризото изглежда особено гъст. Покрийте с капак за няколко минути, тъй като това ще даде на ризото още кремообразна текстура.

През това време, поставете кедровите ядки в доста горещ тиган и загрейте до златисто. Поставете ризото в затоплени купички и разпръснете кедрови ядки  и допълнително пармезан.