ПРАСКОВА И МАРЦИПАН ТОРТА С АМАРЕТО СЛАДОЛЕД

ПРАСКОВА И МАРЦИПАН ТОРТА С АМАРЕТО СЛАДОЛЕД

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За амарето сладолед

500 мл сметана

1 ванилия шушулка, нарязана надлъжно

6 жълтъка

150 гр  пудра захар

20 мл ликьор амарето

 

За марципан

250 гр  пудра захар

250 гр смлени бадеми

1 яйце

3 мл  екстракт от бадем

 

За пралина

200 гр пудра захар

150 гр   бланширани бадеми

 

За бутер тесто

250 гр обикновена брашно, плюс допълнително за почистване на прах

250 гр студено масло, нарязано на малки кубчета

3 гр сол

125 мл ледена вода

1 яйце

 

За плънката

400 гр праскови  много тънко нарязан

75 гр масло

55 гр пудра захар

50 гр кайсиев конфитюр

4 стръка прясна мента, за   украса

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Първо  за сладоледа. Сложете сметана и ванилия шушулка   в голяма тенджера и внимателно се нагрява до малко преди да започне да ври.

Междувременно, разбийте жълтъците със захарта в голяма купа, докато побелеят. Бавно добавете горещата сметана, разбърквайки непрекъснато.

Изсипете крема обратно в тенджерата и се разбърква с амаретото. Варете на слаб огън, докато започне да прави диря. Бъдете внимателни, не трябва да стане твърде гореща или тя може да се пресече.

Оставя се да изстине напълно. Поставете в машина за сладолед, съгласно инструкциите на производителя, докато се стегне.

За марципан тестото, леко загрейте   захарта и 5 супени лъжици вода заедно в тенджера   докато захарта се разтвори. Оставете сиропа да заври, след което се загрява, докато достигне 100 ° С (използвайте термометър   за измерване на това). Когато една капка от сиропа се поставя в студена вода, за да се охлади, тя трябва да   образува мека топка.

Смесете бадемите, яйчен белтък и бадем екстракт заедно в купа. Излейте сиропа и разбъркайте енергично, докато се образува гъста паста. Оставете да се охлади до стайна температура,   в хладилника за 1-2 часа .

За пралина, стопи захарта в тиган на умерен огън, без разбъркване, докато се образува златист  карамел. Махнете от огъня и се прибавят бадемите. Изсипете пралина върху голям лист хартия за печене и се оставя настрана да изстине и да се втвърди.

За да направите тестото, пресейте брашно   и сложете маслото и солта в кладенеца , а след това ги смесете с брашното с помощта на пръстите Когато сместа стане зърнеста, постепенно се смесва и ледената вода. Не премесвайте тестото. Оформете топка, увийте във фолио и се съхранява в хладилник в продължение на 20 минути.

Поръсете работната повърхност с брашно и разточете тестото, на 40x20cm   правоъгълник. Сгънете като плик. Повторете сгъването, а след това увийте пликът тесто във фолио и се съхранява в хладилник за 30 минути.

Повторете сгъването още два пъти, а след това увийте тестото във фолио  и отново   се съхранява в хладилник в продължение на поне 30 минути, преди да използвате.

Загрейте фурната до 210 ° С. ПОкрийте тава за печене с хартия за печене. Поръсете работната повърхност с брашно и разточете тестото на тънко. Изрежете четири с 12 cm   диаметър кръгове и ги поставете върху тава за печене. Оставете разстояние от около един сантиметър по ръба, леко направете в средата на всеки кръг, мрежа от линии. Това ще спре тестото да бухне твърде много в центъра. Намажете всеки кръг с разбитото яйце.

Разточете марципан тестото до 5 мм   дебелина. Изрежете четири 11 см диаметрови кръгове и поставете всеки кръг върху изпеченият блат кръг. Подредете прасковите,   в концентрични кръгове, от средите на марципан тестото.

Разтопете маслото в тенджера, след това го намажете върху прасковите. Поръсете с останалата захар. Печете 15-18 минути, или докато стане златисто.

Междувременно, смесете сладкото от кайсии и 1 супена лъжица вода заедно в тенджера и се загрява, докато се разтопи. Прецедеет през сито в купа. Нанесете с четка тази смес върху тортата.

Сервирайте с топка сладолед отгоре и поръсете с бадемова пралина, гарниран с ментата.