МЛЕЧЕН ПУДИНГ С ФИДЕ (PAYASAM)

МЛЕЧЕН ПУДИНГ С ФИДЕ (PAYASAM)

Това е един много типичен Тамилски десерт; той винаги ще бъде връчен на сватба. Тамилите са народ в южна Азия населяващи предимно Шри Ланка и Индия А сватбата, без payasam не е истинска сватба, според местните жители. Това е бавно варени мляко намалено до двойна сметана и в комплект с фиде и кардамон, украсени с фъстъци, кашу и стафиди.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 литър пълномаслено мляко

5 гр топено масло или масло

50 гр фиде

50 гр захар

3 гр кардамон (или семена от 8 шушулки)

За украса

10 гр топено масло или масло

25 гр   кашу

25 гр   шамфъстък

25 гр стафиди

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Налейте млякото в голям, дълбок съд за варене и загрейте на средно-висока температура, докато се стигне до кипене, след което намалете огъня и оставете да къкри леко в продължение на около 20 минути, докато намали обем си с една трета.

Междувременно, загрейте топено масло (или масло) в тиган на умерен огън, добавете   фидето и се запържва за 1-2 минути или докато леко се препече но не покафее.

След като млякото е готово, добавете препеченото фиде в млякото и оставете да къкри за още 20 минути, или докато фидето е меко и млякото намалява допълнително.

Разбърква се с захарта и кардамон, оставя се да изстине леко след това се изсипва в чиния за сервиране, отделни купички или чаши.

За украса, затоплете топено масло (или масло) в тиган на умерен огън, добавете ядки кашу и шам фъстък и се запържва за 2-3 минути или до златисто-кафяв цвят, след което се разбърква  . Поставете една лъжица от тази украса над payasam, оставя се да изстине, след това се прехвърля в хладилника за охлаждане – за една нощ е най-добре.

Сервирайте на малки порции.