ПОРТОКАЛОВ КРЕМ КАРАМЕЛ

ПОРТОКАЛОВ КРЕМ КАРАМЕЛ

„Плодова пита“, или крем карамел, какъвто го познаваме, е национален пудинг на Испания. Той се прави с портокалов сок вместо мляко, и все пак е разкошно кремаво удоволствие с интензивен аромат на портокал.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

За карамела

100 гр пудра захар

30 мл вода

 

За крема

600 гр портокали

300 гр   пудра захар

14 бр яйчни жълтъци

2 яйца от свободно отглеждани кокошки

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Загрейте фурната до 170 ° С. Пригответе осем форми за крем карамрл.

За карамела, загрейте захарта и водата в малка, тежка касерола на много слаб огън, докато захарта се разтвори напълно. Топлината се увеличава до високо и се вари бързо, без да се разбърква, докато сиропът се е превърне в  червен карамел. Махнете от огъня и бързо се налива малко в основата на всяка форма, усуквайте, за да покрие дъното и леко нагоре по стените. Бъдете внимателни, тъй като формите може да се загреят.

За крема, изстискайте сока от всички портокалите и количество 400 мл сок в касерола. Добавете   пудра захарта и оставете да заври на слаб огън, като се разбърква от време на време, за да се разтвори захарта.

Междувременно, разбийте жълтъците и яйцата в купа за смесване, докато добре се хомогенизира. Когато портокаловия сок започва да завира, намалете огъня и оставете да къкри в продължение на две минути. Смесете сместа с яйцата, докато добре се комбинира, а след това се прецежда през фино сито в голяма кана.

Изсипете сместа във формите, а след това се пече на водна баня.

Пече се на формите в продължение на 30 минути.

Изваждат се формите от водната баня и се оставят настрана да изстинат, след което се оставя в хладилника за една нощ.

За да презентиратеш, внимателно обърнете всяки десрт към малка чиния за да излее от карамеловият сироп около всяка една.