ЛЕТЕН ПУДИНГ

ЛЕТЕН ПУДИНГ

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 гр   пресни малини

800 гр пресни ягоди, нарязани на половина

600 гр пресен касис или червено френско грозде

300 гр пудра захар

100 гр лимон, сок

150 мл бяло вино

300 мл вода

12 филийки   нарязан бял хляб, корите се отстраняват

сметана, за украса (по желание)

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Поставете половината от плодовете и цялата захар, лимонов сок, вино и вода, да се варят за 4-5 минути, като се разбъркват периодично, докато плодовете омекнат.

Прехвърлете варените плодове в сито с помощта на решетъчна лъжица и прецедете течноста обратно в тенджерата. Оставете изцедените плодове настрана.

Сместа от плодовият сок се оставя да ври в продължение на 20-25 минути, или докато обемът на течността, е намаляла до сироп.

Прецедете сиропа в чиста тенджера като оставите 200 мл от сиропа в отделна купа.

Върнете варените плодове към плодовият сироп. Оставете да се охлади.

Когато сиропа и варените плодове са напълно охладени, добавете останалите (сурови) плодовете и разбъркайте добре да се съчетаят.

Покрийте форма за пудинг от 1,8 литра с голям лист фолио (ръбовете на фолиото трябва да висят над горната част на формата, така че да могат да се използват за покриване на основата на пудинг).

Нарежете 10  филийки хляб на по два равни по размер правоъгълници. Старателно намокрете едната страна на всеки правоъгълник хляб със запазените 200 мл от плодовият сироп.

Използвайте отворения край на пудинг формата като шаблон, за нарязване  една от останалите пълнозърнести филийки хляб и намокрете едната страна с плодов сироп.

Използвайте основата на пудинг формата като шаблон, за нарязване от останалата цялафилия хляб и намокрете едната му страна с плодов сироп. (Запазете останалият плодов сироп.)

Сложете малко изрязан хляб със сиропа надолу, в основата на пудинг формата. Подредете хлебните правоъгълници, със сиропираните стените-надолу, около вътрешната страна на формата, наслагване филийки леко.

Напълнете пудинг формата със смесените плодове и сиороп и отгоре покрийте с останалите филийки хляб.

Покрийте с фолио слоеве основата на пудинга, докато не е напълно затворен. Поставете една малка чиния на върха на пудинг формата и затиснете.

Поставете летния пудинг в хладилник за една нощ.

За презинтиране, отваряне на фолиото от основата на летния пудинг. Обърнете летния пудинг върху чиния за сервиране и премахнете останалото фолио. Нарежете пудинга и сервирайте със сметана (ако желаете) и останалият плодов сироп.