САЛАТА С ПАТЕШКО МАГРЕ , ПЕЧЕНА КРУША, РУКОЛА И ЧЕРВЕНО ВИНО ВИНЕГРЕТ

САЛАТА С ПАТЕШКО МАГРЕ , ПЕЧЕНА КРУША, РУКОЛА И ЧЕРВЕНО ВИНО ВИНЕГРЕТ

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

400 гр патешко магре

70 мл зехтин екстра върджин

20 мл оцет от червено вино

80 гр орехи препечени

200 гр рукола листа

200 гр круши, нарязани наполовина, без сърцевината и гриловани на скара

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Набраздете мазнината на патицата нежно, без разрязване на месо отдолу. Овкусете гърдите с морска сол и се довежда до стайна температура.

Поставете тиган с незалепващо покритие при средно силен огън, след което запечете патешкото магре, със страната на кожата надолу, и се оставя да се отдели мазнината. Когато ясно е очертанието откъм страната на кожата, обърнете и запечатайте долната страна.

Оставя се да престои 3 – 4 минути и ще се обръщат. Продължете около  10-12 минути общо.

Извадете гърдите патица от тигана, поставете върху топла плоча за почивка, покриите леко с фолио и се оставя да престои 5-10 минути преди нарязване.

В същото време почистените круши запечете на предварително загрята плоча за печене. Поръсете със зехтин екстра върджин, печете от едната страна в продължение на 2-3 минути и след това обърнете да се изпече равномерно и другата страна. Отстранете от огъня.

За да направите винегрет, просто поставете оцет и зехтин екстра върджин в стъклена купа с Дижонска горчица и разбъркайте, докато емулгира, овкусете с морска сол на вкус.

За да се подготви салатата, комбинирайте запечените орехи, руколата, гринилованата круша и нарязани патешки гърди в купа и се овкусява с винен винегрет.  Сервирайте.