ШОКОЛАДОВ КРЕМ И АРОМАТЕН ШАНТИЛИ КРЕМ

ШОТ С ШОКОЛАДОВ КРЕМ , КАРДАМОН И АРОМАТЕН ШАНТИЛИ КРЕМ

Открийте тази вкусна, проста рецепта, която съчетава сладък шоколадов крем с лекият  вкус на крем Шантили с кардамон.

 

Порции: 6 до 8

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 

ШОТ С ШОКОЛАДОВ КРЕМ

тъмен или млечен шоколад кувертюр (+ 33% какаово масло)   110гр

желатин на листа (2 г)   1 бр

 

КРЕМ АНГЛИЙСКИ

прясно мляко   125 мл

сметана за разбиване   125 мл

жълтъка   3 бр

захар   30 гр

 

ШАНТИЛИ С КАРДАМОН

сметана за разбиване  100 мл

пудра захар  5 гр

кардамон   1 гр

 

УКРАСА

пресни листа от мента

ягоди 6-8 бр

 

КАРАМЕЛ СПИРАЛА (ПО ЖЕЛАНИЕ)

захар   250 гр

мед   150 гр

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

ШОТ С ШОКОЛАДОВ КРЕМ: Нарежете шоколада и го сложете в купа. Накиснете желатина в студена вода, за да омекне. Подгответе английски крем. Сложете мляко и сметана да заври. В друга купа, разбийте жълтъците със захарта, докато сместа побелее. Сипете една трета от горещо мляко / сметана смес върху жълтъците и захарта и разбъркайте добре. Изсипете тази смес от яйчен крем обратно в тенджерата, като се разбърква непрекъснато с дървена лъжица, докато се сгъсти яйчен крем (не го довеждайте до кипене). Стиснете желатинови листа за отстраняване на излишната влага, а след това се разбърква с английския крем. Изсипете сместа върху нарязан шоколад и разбъркайте внимателно с шпатула. Разделете шоколадовият крем между 4 шота (пълнете ¾ от обема) и се съхранява в хладилник за 30 минути.

ШАНТИЛИ С КАРДАМОН : Разбийте много студена сметана. Когато се сгъсти, добавете пудра захар и продължете да разбивате докато сметаната стане твърда. Добавете смлян кардамон. Съхранете в хладилника, докато е необходимо.

КАРАМЕЛ СПИРАЛА (по желание): В тенджера загрейте захарта и меда, докато захарта се разтвори. Увеличете температурата и варете в продължение на около 10 минути, за да се получи златен карамел. Направете 6-8 карамел спирали: Пригответе лист пергаментова хартия, натопи лъжица в горещия карамел и нека карамела се стича от лъжицата върху хартията. Разклащайте лъжицата да направи желаната форма и оставете да се втвърди.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ: След като стъклата на гладка шоколадов крем са добре охладени, Шприцовай шантили крем на върха. Поставете половината от ягоди на ръба на всяка чаша и украсете с мента. Точно преди да сервирате, поставете спирала карамел от единия край на стъклото на сервиране (по желание).