ШОКОЛАДОВО РУЛО С ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ

ШОКОЛАДОВО РУЛО С ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ

Порции: 10-12

Време за приготвяне: 1 час 30 минути

Замразете за време 1 час

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

ШОКОЛАДОВ БЛАТ

3 жълтъка

75  гр пудра захар

3 белтъка

70 гр брашно, пресято

15 гр неподсладено какао на прах, пресято

 

ШОКОЛАДОВ КРЕМ

50 гр тъмен шоколад

1 лист желатин

150 мл прясно мляко

2 жълтъка

50 гр пудра захар

20 гр царевично брашно

200 мл сметана за разбиване

 

ШОКОЛАДОВ СИРОП

100 мл вода

100 гр пудра захар

10 гр неподсладено какао на прах

 

ПЛОДОВЕ

200 гр ягоди

100 гр круша, нарязани на кубчета

100 гр малини

100 гр къпини

100 гр киви, нарязани на кубчета

 

УКРАСА

Киви, круши, малини, ягоди, къпини

Пудра захар

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Загрейте фурната до 180ºC. Пригответе тава за печене 30 х 38 cm с хартия за печене.

ШОКОЛАДОВ БЛАТ: Разбийте жълтъците и 25 г от захарта, докато сместс стане бледо жълта и кремава. В отделна купа, разбийте белтъците, с постепенно добавяне на останалата захар, до сняг; нежно включете сместта от яйчен жълтък с захар. Прибавете пресятото брашно и какао на прах. Изсипете тестото в подготвената тава и изравнете с нож. Печете за около 8 минути.

ШОКОЛАДОВ КРЕМ: Нарежете шоколада и оставете настрана в голяма купа. Накиснете желатинът листа в купа със студена вода. Поставете млякото да заври и отстранете от котлона. Смесете жълтъците и захарта до бледо жълто; добавете царевичното брашно. Бавно разбийте половина горещо мляко и добавете останалито мляко; върнете сместа в тенджерата и се разбърква непрекъснато на слаб огън, докато се сгъсти. Продължете разбъркването и варете в продължение на 1 минута; отстранете от котлона. Изстискайте излишната вода от желатиновият лист и го добавите към горещо мляко. Залейте нарязания на ситно шоколад и го разбъркайте до гладка смес . Покрийте повърхността с фолио, и разбърквайте от време на време. Оставете настрана да изстине. Разбийте сметана и леко добавете в охладената шоколадова смес.

ШОКОЛАДОВ СИРОП: Сложете вода, захар и какао на прах в тенджера и разбъркайте на слаб огън, докато захарта се разтвори напълно след това, оставете да заври .

ПРЕЗЕНТАЦИЯ: Прибавете плодовете внимателно в крем шоколада. Поставете блата върху 35 cm пергамент за печене. Нарежете шоколадовият блат в два правоъгълника, 13 х 35 см и 5 х 35cm. Поставете по-големият правоъгълник в калъпа (той ще излезе от двете страни) и нанесете с четка  шоколадов сироп. Напълнете с крем шоколад и  плодове към върха. Поставете по-малкият правоъгълник с шоколадов сироп на края на формата. Замразете за 1 час след това внимателно се обърнете. Украсете с плодове и с пудра захар.