ПЕЧЕН АНАНАС С КРЕМООБРАЗЕН ОРИЗ И СИРОП ОТ НАР

ПЕЧЕН АНАНАС С КРЕМООБРАЗЕН ОРИЗ И СИРОП ОТ НАР

В рецептата от пръстен ананас с кремообразен ориз и ароматен сироп от нар се трансформира от класическия френски „Ananas а-ла-Condé“ в екзотичен десерт.

Порции: 6

Време за приготвяне: 45 минути

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 

ПЕЧЕН АНАНАС

ананас  1 х 1,5 кг

звездовиден анасон  3 бр

канелени пръчици  2 бр

захар  500 гр

вода   400 мл

лимонова кора

1 ванилия боб (шушулка), нарязани надлъжно, семена изпразнени

 

СМЕТАНОВ ОРИЗ

пълномаслено мляко   500 мл

сметана (35% масленост)  250 мл

кора от 1 портокал

кора от 1 лимон

ванилови зърна (шушулки), нарязани надлъжно 2 бр

пръчка канела  1 бр

къса структура ориз   250 гр

захар  70 гр

 

СИРОП ОТ НАР

нар  200 гр

ананасов сироп  50 мл

 

УКРАСА

обелен и бланширан шам фъстък   30 гр

ананас шайби  6 бр

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

ПЕЧЕН АНАНАС: Обелете и отделете сърцевината от ананаса. Вземете 6 шайби от центъра на короната на ананас; бланширайте във вряща вода за 2 минути. Изрежете ананас в 6 пръстени, с дебелина около 1.5 cm. В плитка тенджера,на сухо запечете звездовиден анасон, канела и карамфил, като често се разклаща на слаб огън за 4-5 минути. Изсипете захарта и водата; добавете лимонова кора и ванилия. Варете докато захарта се разтвори. Поставете пръстените ананас, и оставете в тенджерата, покрийте с хартия за печене и оставете да къкри за около 10 минути, докато омекнат. Извадете и запазете целите подправки и листа за украса. Оставя да се охлади ананаса в сиропа след това извадете ананас и 50 мл сироп за украса.

СМЕТАНОВ ОРИЗ : В голям тиган загрейте мляко, сметана, портокалова и лимонова кора, ванилия и канела. С помощта на китайска цедка, измийте ориза в студена вода, докато водата тече ясна и добавете в тигана. Разбъркайте добре. Варете около 20 минути, като се разбърква постоянно, докато оризът е напълно готов. Махнете от огъня и извадете подправките и корите от цитрусови плодове. Разбъркайте захарта в топлия ориз и охладете. Изплакнете подправките и корите от цитрусови плодове, нарязани на ромбоидна форма и се оставят настрана за декорация.

СИРОП ОТ НАР: Нарежете нара на четвъртинки. Поставете 3 те резена от нар в тензух и изстискайте течността. Добави тази течност към запазеният сироп от ананас. Варете в  малък тиган, около 2 минути. Внимателно отворете останалата една четвърт от нар и премахнете непокътнати семена за декорация.

ПРЕЗЕНТИРАНЕ: Поставете кръгал ринг в центъра на чинията. Напълнете със сметанов ориз. Потопете лъжица в студена вода и използване обратно, за да бутнете ориза по-високо от едната страна – формиране ъгъл на наклон. Оберете с нож около ръба на кръга и премахнете ринга на чисто. Внимателно положете пръстен ананас на върха, така че да стои  под ъгъл. Поръсете сироп от нар в предната част на ориза и ананаса. Украсете с цели запазени подправки, листа захаросана ананас, кори от цитрусови плодове, семена от нар и няколко шам фъстък.