КОРОНАЦИЯ С ПИЛЕ

КОРОНАЦИЯ НА ПИЛЕТО

Розмари Хюм  директора на училището London Le Cordon Bleu е създадал Пуле Reine Елизабет (по-късно известно като Coronation Chicken) за едно от менютата коронацията на 2 юни 1953 г. Chef Alan Swinson е подготвил една модерна версия на това ястие.

 

Порции: 4

Време за приготвяне: 1 час

 

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 

ПИЛЕ

пилешки гърди  4 по 200 гр

сол

прясно смлян черен пипер

къри на прах (куркума, кориандър, кимион, карамфил, кардамон) 20 гр

растително масло  20 мл

целина нарязани на ивички

 

КЪРИ

масло   20 гр

лук, нарязан   100 гр

скилидка чесън   10 гр

червени люти чушки, ситно нарязан  10 гр

къри на прах   20 гр

кокосово мляко   100 мл

целина листа  20 гр

кора и сок от 1 лайм

кисело мляко   100 мл

пюре от манго   15 гр

сол

прясно смлян черен

 

ОРИЗ

ориз, жасмин   350 гр

вода   600 мл

сол

кора и сок от 1 лайм

1/2 връзка кориандър (магданоз), нарязан

 

УКРАСА

магданоз листа (или кориандър)

ябълка, нарязани на малки гредички  100 гр

чери домати   8 бр

нарязани и препечени бадеми

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

ПИЛЕ -Отстранете кожата от пилешките гърди. Подправете със сол и прясно смлян черен пипер. В тиган на среден огън, се прибавя къри на прах в олио за ароматизиране. Изчаква се да се охлади. В голяма купа, комбинирайте къри ароматизираното маслото с листа целина. Добавете пилето и оставете в марината. Оставя се да се маринова в продължение на 20 минути. Поставете мариновано пиле във фолио и завийте във формата на цилиндър, Завържете всеки край с един възел. Варете в голяма тенджера за варене във вода до температура в сърцевината 75 ° C което се постига, около 20 минути. Извадете пилето от течността, за да се охлади.

КЪРИ СОС: В тиган загрейте маслото с лук и чесън на среден огън, докато омекне. Добави лютата чушка и къри на прах, за 1 минута. Увеличете на топлината и добавете кокосово мляко. Прецедете през фино сито и оставете настрана да изстине. Добавете кора и сок от лайм, кисело мляко и пюре от манго.

ОРИЗ: Поставете ориза в тенджера, добавете вода и сол. Оставете да заври и разбъркайте. Покрива се с плътно затварящ се капак и се намаля до слаб огън. Оставете да къкри за 10-12 минути или докато цялата течност се абсорбира и оризът стане ал денте. Махнете от огъня и се оставя да престои в продължение на 5 минути. Оризовите зърна се охлаждат. Разбърква се в лимонов сок, кора лимон и кориандър.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ: Махнете фолиото от пилето и нарежете на филийки. Поставете лъжица сос в центъра на платото и  малки лъжици ориз. Поставете пилето върху ориза и украсете с магданоз листа (или кориандър), ябълкови пръчици, чери домат и препечени нарязани бадеми.