ДИЕТА ЗА СИНУЗИТ

Синузит (възпаление на околоносните кухини) – лечение

Ясно е, че за да се излекува синузитът, е нужно да се очисти слузта както в околоносната кухина, където тя е най-концентрирана и уплътнена, така и в целия организъм.

Очистване.

Очистването на синусите става чрез следната процедура. За целта главата първо се нагрява; това може да стане с местни парни или водни бани. /Добър резултат дават горещите компреси с изцедена кърпа, предварително натопена в гореща вода или в отвара от лайка, която се слага на болното място. Много добро въздействие има парната баня над съд с врящ солен разтвор с лайка; горещият солен и влажен въздух чудесно прониква в кухините и освобождава слузта. На болните се препоръчва и чай от мента за освобождаване на дихателните пътища. Същото действие има вдишването на парите от етеричните масла (евкалиптово, ментолово) в сауна или с помощта на парна баня./ Обикновено нагряването трае 5 мин, а след това главата се изплаква с хладка вода. Нагревките се правят, за да може уплътнената маса слуз или гной да бъдат приведени в течно състояние, преди да бъдат изведени навън. Тяхното изхвърляне, което е същността на процедурата, се състои в промивка на носоглътката с такава течност, която посредством осмоза едновременно разтваря и изтегля шлаките. Най-подходяща за това е собствената топла урина. Тя може да бъде заменена с обикновена морска вода или със солен разтвор. Процедурата се извършва по следния начин: едната ноздра на носа се запушва с пръсти; в другата се излива или с нея се смърква от течността така, че тя да попадне в носната кухина; издухва се през първата ноздра или се изплюва през устата. След това ноздрите се сменят. Тази процедура се повтаря до пълното очистване на синусите.

Диета

Понеже слузта и гнойта се натрупват в организма най-вече поради лошото хранене, болните от синузит трябва да спазват такава диета, в която се ограничават или напълно се премахват всички слузообразуващи храни с киселинен характер: месо и месни произведения, прясно краве мляко и продуктите от него, бял хляб и белобрашнени изделия, консервите от всякакъв вид, силно рафинираните храни, пържените храни, животинските мазнини и пр. Също така трябва да се махне тютюнът, алкохолът и кафето. Вредни хранителни навици като преяждане, бързо дъвчене, хранене в стресова обстановка, които превръщат храната в слуз, също трябва да се изкоренят.

Други препоръки:

1. Соколечение. То дава добри резултати в борбата със синузита. Използва се комбинация от следните прясно изстискани сокове: моркови 300 мл, червено цвекло 100 мл, целина 160 мл и магданоз 60 мл. Общото количество не трябва да бъде по-малко от 500 мл на ден при минимално употреба от 2-3 седмици.

2. Хрянът е силно слузоотстраняващо растение. Той може да се използва под формата на лапи, поставени на болното място, или приет на каша /към 150 гр пасиран хрян се прибавя сокът на 2-3 лимона; пие се по половин чаена лъжичка сутрин и вечер на гладен стомах/.

3. Чесънът съдържа вещества, които преминават през всички части на главата, съдействайки за лечението на всички възпаления, дори и стари, в синусите, ушите, зъбите и др. Препоръчва се да се пие 3 пъти на ден чай от чесън /в чаша топла (60-70 градуса) вода се разбъркват 2-3 скилидки счукан чесън/. Друго приложение на чесъна: скилидка, голяма колкото кафено зърно, се очиства внимателно с ръце /нож не се използва/, като се запазва тънката ципа, слага се в устата между горните кътници и вътрешната страна на бузата.

4. Болните имат постоянен кислороден дефицит в резултат на затрудненото носово дишане. Ето защо са необходими подходящи дихателни упражнения /Вж. Астма/, всекидневни разходки и туризъм.

5. Болните трябва да избягват силните натоварвания на нервната система: полова и умствена възбуда, стрес, силни душевни вълнения, безсъние и др.