СКЛАДОВИ НАЛИЧНОСТИ И ПОТРЕБНОСТИ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ.

СКЛАДОВИ НАЛИЧНОСТИ И ПОТРЕБНОСТИ ОТ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ.

Планирането на снабдяването завършва със съставянето на продуктов баланс, в който се съгласуват показателите за запасяване в началото и в края на планирания период, реализацията и постъплението на стоки.

Балансът на продуктите се съставя по формулата :

З ¹ + П = ( Р+Ф) + З ²

З ¹  запаси до началото на периода

П   постъпления на суровини и стоки

Р    реализация на суровини и стоки

Ф   фири при съхранение

З ²  запаси в края на пириода

В зависимост от от административната си подчиненост складовете за хранителни продукти се подразделят на два основни типа : складова база на верига от заведения за хранене и складове на самото заведение за хранене.

Площта на сладовите помещения, предназначени за съхраняване на хранителни продукти зависи от типа на заведението, неговата мощност и брой места за сядане в залите за хранене. При определяне площта за складиране на суровините се отчита денонощното количество преработвани суровини, срока на съхраняване на суровините в денонощия, вида на използвания амбалаж, допустимите норми за натоварване на 1 кв.м площ, площта на проходите и товароразтоварните операции. В зависимост от вида на съхраняваните суровини, начина на опаковане и използвания амбалаж, площта на склада се определя по габаритните размери на амбалажа или по допустимите норми за натоварване на 1 кв.м площ. При малките заведения за хранене обикновено се предвижда разтоаврваща площадка и съответни подемно-транспортни механизми.

Съхраняването на основните суровини в складовите помещения се отличава със своята кратковременност. За осигуряване на максимално запазване на продуктите в установените срокове е необходимо да се създадат оптимални условия, при които качеството на продуктите не се влошава. Оптималният режим на съхраняване включва поддържане на определена температура, влажност на въздуха и краткост на обмена на въздуха с денонощие.

В хладилните камери се съхраняват еднородни по вид продукти, изискващи еднакви условия за съхраняване. В случай че се налага съхраняване на различни продукти в една камера, те се съхраняват в различни части на камерата, на различни нива, в специален амбалаж. Помещенията за съхраняване на сухи продуктиса обзаведени със стелажи, етажерки, дървени скари и шкафове. Тези складове са предназначени за съхраняване на продукти с ниска влажност на въздуха – брашно, захар и др.