СИРЕНА И ВИНО



Ето няколко съвета как да се подбере подходящото вино към всяко сирене.

Френските сирена са легенда и традиция на Франция. Те се сервират в края на трапезата, преди или дори вместо десерта, съчетавайки ги с червено десертно или сладко бяло вино. Например Рокфорът се съчетава със Сотерн или Мускат, Камамберът – с Божоле или Бургундско вино.

Като универсален вариант се смята изборът на вино, подходящо за всяко сирене – най-често това са леки червени вина с плодов аромат и на първо място Бургундското Пино ноар или пък италианското Бароло. Спорни варианти са шардоне, сладникавото червено Амароне и дори Порто и Марсала. Червените вина, богати на танини, не се препоръчват, защото нарушават вкусовия баланс.

Меки сирена

Сирената с бяла коричка се съчетават с меки вина. За сирената с измита коричка са подходящи наситените вина с изразен букет. Добър избор е и бялото вино, например Bordeaux, Bourgogne, Gewu rztraminer.

Кози сирена

Препоръчва се козите сирена да се сервират с вина, произведени в същия регион, от който е сиренето. Предпочитат се белите вина – сухи и с плодов вкус, могат да се сервират и с розе – Alsace, Co^tes de Provence.

Полутвърди сирена

Те се съчетават успешно със сухи бели вина и розета, а също и с леки червени вина: Muscadet, Saumur Roseˆ d’Anjou, Macon blanc, Beaujolais.

Твърди сирена

С твърдите сирена могат да се сервират както бели, така и червени вина. Препоръчват се вината Muscadet, Macon blanc или Co^tes du Rho^ne.

Сирена с плесен

За тях най-добрият избор са плътните червени вина: Bourgogne, Pomerol. Като алтернатива могат да се използват ликьорните бели вина Marsala, мускатовите вина Sauternes, Jurancon.

Топени сирена

Съчетават се добре както с леки бели, така и с леки червени вина.